Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe vs kurz

lucano

Recommended Posts

• 4 weeks później...
Te lepsze i nie najtańsze odkurzacze mają już filtry hepa.

Ooo tak. Jako ciekawostkę powiem, że kiedyś przyszedł do mnie spec na prezentację wirującego odkurzacza rainbow. Po udanym pokazie siada, wyciąga jakiś rachunek i pyta jak będę płacił ? Ile i za co pytam ? A on no 5000 zł za odkurzacz. Hehe

ja mam ogrzewanie podłogowe elektryczne - nie ma żadnego kurzu, o czym Wy mówicie?? ;)

Twoja odpowiedź utwierdza mnie w przekonaniu, że kurz zależy bardziej od miejsca mieszkania niż wyposażenia. Mieszkałem kiedyś w zamkniętym pokoiku (wynajem) i co kilka dni musiałem odkurzaczem czyścić radiator procesora w kompie, bo był zapchany kurzem. A okolica była niby "ekologiczna".

Udowodniono naukowo, że kurzy się tylko przez pierwsze trzy lata, a później już nie, ale należy pamiętać aby przez te trzy lata nie sprzątać.

Inne zas badania naukowe(?) dowodzą ze im mniej sie sprząta (nie tylko w ciągu 3 pierwszych lat) to tym wiecej kurzu.

Czy to lato czy to zima,

Kurzu zbytnio u mnie nima :D

Przy wentylacji mechanicznej najwięcej (przez cały rok) zbiera się u mnie w górnej łazience. Na całym górnym poziomie mam wykładziny, garderoby i pokój syna, a w łazience jest wyciąg. Gdybym o tym wiedział dałbym ciemniejsze płytki. Wiem wiem, sprzątać trzeba, ale nie co trzy godziny :D

• 11 months później...
Ja jestem po zimie i jednak stwierdzam, że w czasie ogrzewania kurzu znacznie więcej gromadziło się zwłaszcza na meblach u góry. Co tydzień był on widoczny. Teraz gdy wyłączyłem ogrzewanie jest dużo lepiej. Nie wiem może to wina powietrza zimowego, czy co, ale zauważyłem jednak różnicę.

Ja jestem po zimie i jednak stwierdzam, że w czasie ogrzewania kurzu znacznie więcej gromadziło się zwłaszcza na meblach u góry. Co tydzień był on widoczny. Teraz gdy wyłączyłem ogrzewanie jest dużo lepiej. Nie wiem może to wina powietrza zimowego, czy co, ale zauważyłem jednak różnicę.

To jest normalne, wzrasta wilgotność i kurz mniej lata.