Dawid2m 04.01.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, temat mało związany z budownictwem, ale słyszałem, że są tu ludzie, którzy znają się na obliczaniu wytrzymałości konstrukcji stalowych. Chciałbym zbudować coś w rodzaju żurawia warsztatowego. W internetowych sklepach można takie kupić ale mam wątpliwości co do ich wytrzymałości. Dodaję bardzo prosty schemat tego żurawia i mam prośbę, żeby mi ktoś mniej więcej obliczył, ile na nim mogę podnieść. Ramię planuję zrobić z regulowaną długością, więc obliczona przez Forumowiczów masa będzie najmniejsza jaką będzie mógł podnieść (ponieważ na schemacie ramie jest najdłuższe). Jeżeli oczywiście ktoś miałby jakieś rady i uwagi co do tej konstrukcji, bardzo chętnie się z nimi zapoznam. Chciałbym, żeby żuraw miał tak max 1,5t udźwigu na najkrótszym ramieniu (ok 130cm). Długość słupa to 165cm (+/- 10cm) , całkowita wysokość żurawia to ok 170cm (+/- 10cm). Edytowane 4 Stycznia 2014 przez Dawid2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts