Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w ocenie wyceny na PC

ARSA_DŚ

Recommended Posts

Obydwie ceny instalacji za wysokie (tak o 10 tysiecy zł), copy nierealne dla obydwu wariantów (zapewne brałeś pod uwage ciepłą wodę użytkową,hę?) Przy copach 3.5 i 2.5 zuzycie bedzie wygladac nieco inaczej 5714 kWh do 8000kWh ,czyli 3428 zl do 4800 zl. Przy gruntowce copy niezmienne przez cala dobe- przy powietrznej- chyba troche sie roznia dla dnia i nocy? co?

To policz dokładniej ,razem z wodą w lecie

A o cenach PW napisałem MAX

Różnica w kosztach ogrzewania wyszła Tobie 1400zł ja przyjąłem 1200 zł .różnica w kosztach (zawyżona o 10 000 zł wg Ciebie ) pozostaje 12000

8-9 lat.

Zaznaczyłem też ,że PC pW ma moc 10 kW -dla -20 C .A gruntówka 8 kW .Dlatego zawyżyłem ceny na nie korzyść PW.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam garaż nie ogrzewany a ściana z domem nie ocieplona. Cały czas się zastanawiam czy ją ocieplać. Temp. w garażu przy -15 to ok 6-8st. Nie wiem o jakim grzybie piszesz.y.

Ja napisałem jak należy zrobić .Oczywiście można stosować rozwiązania niestandardowe i czasem się uda.

Oczywiście można też to policzyć i zbadać.

Ja nie dałbym gwarancji na takie rozwiązanie ,

Ale ciesze się ,że u Ciebie jest ok.

Wyobraź sobie łazienkę albo kuchnię sąsiadującą z garażem.

Oczywiście ściana oddzielająca garaż o domu może być np. z YTONG-a 30 cm lub jakiegoś innego ciepłego materiału.

Dzięki za sugestie, zrezygnujemy z ogrzewania w garażu, spiżarni i kotłowni więc ubędzie prawie 44 m2.

Tylko jedna ściana sąsiaduje z pomieszczeniami domowymi więc będę miał do ocieplenia ok 20 m2 styropianem 10 cm 0,31 lambda.

Jeśli dobrze wyciągnąłem wnioski to gdyby oferta była niższa o conajmniej 10 k to byłaby atrakcyjna?

Jak Waszym zdaniem należy właściwie ocieplić podłogę pod ogrzewanie podłogowe?

Ja jak na razie dałem piasek do wypełnienia przestrzeni między ścianami fundamentowymi, poszło ok. 75 cm na wysokości a potem wylewka 10 cm.

Teraz zamierzam dać styropian 0,31 -2 x 6 cm i na to folia i lub płyta 10 cm i na płyta izolacyjna z folią np Kotar.

Planujemy na to dać panele winylowe bo podobno najlepiej oddają ciepło. Znalazłem przyzwoicie wyglądające na alledrogo

Pomiędzy domem a garażem musi być izolacja jak jest nieogrzewany.A temperatura wtedy spadnie do takiej jak na zewnątrz ,bo nic nie będzie grzało garażu.

A jak nie dasz izolacji pomiędzy domem a garażem to będziesz miał grzyb w domu.

Trudno jest uzyskać ciepły garaż bez ogrzewania

To bzdura, w moim nieogrzewanym garażu woda nigdy nie zamarzła (są tam krany, również zostawiałem wodę na posadzce w naczyniu przy -26*).

Pod podłogowym ogrzewaniem minimum 15 cm styro.20 cm też nie grzech.

UWAGA

Wszelkie rury wodne (zimna ,ciepłą i cyrkulacja powinny być ułożone na styropianie , a nie na (w) chudym betonie.

Zimna bardziej pod styropianem. A ciepła i CCW raczej w styropianie. Przy nie ogrzewanym garażu posadzki się nie izoluje. Zimą grzeje latem chłodzi. Coś widzę że z ciebie nie za bardzo fachman.

Zimna bardziej pod styropianem. A ciepła i CCW raczej w styropianie. Przy nie ogrzewanym garażu posadzki się nie izoluje. Zimą grzeje latem chłodzi. Coś widzę że z ciebie nie za bardzo fachman.

Jak by nie było to logicznie jest zimna w styro bo będzie chłodzić mimo wszystko posadzke, ew grzać się od niej

Szkoda tylko że mój hydra jest debilem i uważa że czerwona osłonka na chudziaku to świetna izolacja, czuje to teraz jak zimna woda ma poniżej 10st a ciepła leci po 5 litrach odpuszczania w najdalszym punkcie

A jakie ściany pomiędzy domem a garażem .może one dają dobrą izolację .Może masz z porotermu albu ytonga ,ale jak ktoś zrobi z cegły lub silki to może być problem.

A poroterm i ytong to jak by nie było izolacja

Ja mam pomiedzy domem a garazem suporex 24 kl 600. Zrezygnowalem z docieplania tej sciany (tylko na suficie przyklejone 6cm styro- powyzej strych i garderoba). W garazu nigdy nie mam ponizej 10*C. Nawet jak na dworze mrozno. Teraz mam tam 15*C (na wysokosci 170cm nad posadzka). Pod posadzka garazu 10cm styro. Uszczelniona dobrze i wyregulowana brama.

To jak traktować ścianę z suporeksu 24 cm 600 .Jako izolowaną czy nie.

A co z działówka 12 cm.

Mam wrażenie ,że co napiszę to jest krytykowane .

nawet kolega mar1173 właściwie zacytował to co ja napisałem i uznał ,że się nie znam na robocie .

I to tylko z powodu ,że jestem wykonawcą.

To jakaś paranoja .

Żegnam

To jak traktować ścianę z suporeksu 24 cm 600 .Jako izolowaną czy nie.

A co z działówka 12 cm.

Mam wrażenie ,że co napiszę to jest krytykowane .

nawet kolega mar1173 właściwie zacytował to co ja napisałem i uznał ,że się nie znam na robocie .

I to tylko z powodu ,że jestem wykonawcą.

To jakaś paranoja .

Żegnam

Nie dlatego że jesteś wykonawcą, tylko że podałeś złe rozwiązanie. Jeśli dasz instalacje ZW, CWU, CCW na styropianie to ZW zimą ma ok 3-5 st i chłodzi niepotrzebnie posadzkę natomiast CWU i CCW ma ok 45st niepotrzebnie ją grzeje generując duże straty. Myślenie nie boli.

Ja dałem ZW na chudziaku pod styropianem a CWU i CCW w warstwie styropianu (15cm), dlatego minimalna warstwa izolacji to ok 6cm w dół i w górę na boki dużo więcej. I wg mnie jest to najlepsze rozwiązanie , może trochę pracochłonne. Jak coś robisz to rób dobrze dla inwestora a nie żeby było wygodniej dla ciebie. Właśnie pokazałeś fachowość większości dzisiejszych instalatorów. Jeśli nie potrafią poprawnie położyć rurek z wodą to o czym mowa. Jak inwestor okaże się lepiej wyedukowany to najlepiej strzelić focha i zwiać z budowy.

Pod podłogowym ogrzewaniem minimum 15 cm styro.20 cm też nie grzech.

UWAGA

Wszelkie rury wodne (zimna ,ciepłą i cyrkulacja powinny być ułożone na styropianie , a nie na (w) chudym betonie.

Na styropianie w warstwie 20 cm nie oznacza na wierzchu tylko w górnej części tej izolacji

Trudno tu zamieszczać rysunki.

To było ostrzeżenie przed ułożeniem na chudziaku .

W złym miejscu wstawiłem (w) miało być na (w) skrót myślowy..

Ale wystarczyła by odrobina dobrej woli .

Ale skoro macie takie przykre doświadczenia i wszyscy dla was to partacze to współczuję

Nie dlatego że jesteś wykonawcą, tylko że podałeś złe rozwiązanie. Jeśli dasz instalacje ZW, CWU, CCW na styropianie to ZW zimą ma ok 3-5 st i chłodzi niepotrzebnie posadzkę natomiast CWU i CCW ma ok 45st niepotrzebnie ją grzeje generując duże straty. Myślenie nie boli.

Ja dałem ZW na chudziaku pod styropianem a CWU i CCW w warstwie styropianu (15cm), dlatego minimalna warstwa izolacji to ok 6cm w dół i w górę na boki dużo więcej. I wg mnie jest to najlepsze rozwiązanie , może trochę pracochłonne. Jak coś robisz to rób dobrze dla inwestora a nie żeby było wygodniej dla ciebie. Właśnie pokazałeś fachowość większości dzisiejszych instalatorów. Jeśli nie potrafią poprawnie położyć rurek z wodą to o czym mowa. Jak inwestor okaże się lepiej wyedukowany to najlepiej strzelić focha i zwiać z budowy.

To żę nie opisałem dokładnie i ostrzegłem przed ułożeniem na chudziaku uważasz za brak fachowości.

Jakie zwiać z budowy .Co ty mi jeszcze włożysz w usta

Myślałem ,że na forum spotkam ludzi którzy dają rady .Ale tu jest nagonka na wykonawce

Obojętne jakiego .Nie jest istotne jak robi tyko ,ważne żeby go zgnoić

Do każdej informacji jaką podałeś mogę się przyczepić np. dlaczego 15 cm a nie 12 czy 20.

cm

dlaczego 6 cm .jak średnica rury w tych pozostałych 9 i jaka izolacja nad rurą

Dlaczego nie podałeś odległości pomiędzy ciepła a zimną

Dlaczego masz wodę 45 C jak norma przewiduje 55 *C.

Dlaczego woda zimna ma 3-5 ,a nie 8 C

Jak mocujesz ruy do chudziaka ? dziurawisz izolację przeciw wilgociową?

Czemu podajesz tak niekompletne info.

Same knoty

Edytowane przez fachman19

Reasumując radzisz nie izolować ściany pomiędzy nieogrzewanym garażem a mieszkaniem.

Ja się nie podpisuję pod tym rozwiązaniem .Ale to konsekwencja braku fachowości

Ja nie mialem miec z zalozenia calkowicie nieogrzewanego garazu (mam tam kaloryfer). Z tylu garazu jest "kotlownia" a w zasadzie warsztacik. Jego tez grzeje zasobnik CWU. Po drugie szkoda mi bylo oklejac styro sciane ktora wykorzystuje w celach ze tak powiem "wieszakowych". Zniszczyl bym ja szybko.

To byla moja decyzja. W sumie nie zaluje, bo grzanie tego garazu nie jest kwestia jakiejs konkretnej kasy.

Reasumując radzisz nie izolować ściany pomiędzy nieogrzewanym garażem a mieszkaniem.

Ja się nie podpisuję pod tym rozwiązaniem .Ale to konsekwencja braku fachowości

A ja dla odmiany jestem za opcją izolowania ściany garażu od części mieszkalnej, izolowania od gruntu oraz wykonania RZADKIEJ podłogówki w garażu.

W takim układzie zawsze można to prawie "wyłączyć" oraz włączyć jeśli będzie z jakichś powodów potrzebna wyższa temperatura w garażu.

Tak zupełnie subiektywnie, ja bym tak zrobił.