mar1173 07.01.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 To żę nie opisałem dokładnie i ostrzegłem przed ułożeniem na chudziaku uważasz za brak fachowości. Jakie zwiać z budowy .Co ty mi jeszcze włożysz w usta Myślałem ,że na forum spotkam ludzi którzy dają rady .Ale tu jest nagonka na wykonawce Obojętne jakiego .Nie jest istotne jak robi tyko ,ważne żeby go zgnoić Do każdej informacji jaką podałeś mogę się przyczepić np. dlaczego 15 cm a nie 12 czy 20. cm dlaczego 6 cm .jak średnica rury w tych pozostałych 9 i jaka izolacja nad rurą Dlaczego nie podałeś odległości pomiędzy ciepła a zimną Dlaczego masz wodę 45 C jak norma przewiduje 55 *C. Dlaczego woda zimna ma 3-5 ,a nie 8 C Jak mocujesz ruy do chudziaka ? dziurawisz izolację przeciw wilgociową? Czemu podajesz tak niekompletne info. Same knoty Jeśli doradzasz to opisz to w miarę dokładnie a nie skrótami myślowymi tylko tobie znanymi. Też myślałem że tutaj są ludzie którzy udzielają rad. Co do wykonawców to wytykana jest ich nieudolność i niefachowość. Opisałem tylko to co u siebie zrobiłem i nikomu nawet nie sugerowałem żeby zrobił tak samo. Uważam że budujący są na tyle inteligentni i zapoznani z tematem że z pewnością wybiorą rozwiązanie najbardziej odpowiednie dla siebie i nie pozwolą zastosować kosmicznych rozwiązań sugerowanych przez nawiedzonych czasem instalatorów. Co niektórych trzeba tylko odpowiednio uświadomić. Jeśli chodzi o mnie to; - 15 cm bo więcej się nie mieściło, nie było ekonomicznie uzasadnione -Widzę że dla ciebie tutaj muszę bardziej opisowo bo twoja wyobraźnia tego nie ogarnia- Tak więc na chudziaku izolacja przeciwwilgociowa, następnie położyłem ZW FI 25PP w izolacji z szarej pianki o gr ścianki 13 mm. Całość wyrównałem warstwą styropianu. Następnie na warstwie styropianu położyłem CWU i CCW odpowiednio FI 25 i 20 PP stabi w izolacji jak wcześniej dodatkowo owinięte folią aluminiową z przesunięciem od ZW o ok 0,5m. Wyrównałem całość drugą warstwą styropianu 5 cm. Na koniec przykryłem 3 warstwą styropianu 5cm. Ta więc CWU i CCW leży na ponad 6cm i ma nad sobą również ponad 6cm izolacji dodatkowo owinięta jest folią aluminiową. Nic nie mocowałem wszystko leży ściśle w izolacji. -CWU ok 45 st bo tyle w zupełności mi wystarcza do komfortowego użytkowania bez obawy że ktoś się poparzy. Legionella mnie nie dotyczy, grzeję przepływowo. - Zima woda zimą ma jak napisałem 3-5 st tyle co grunt na głębokości 1,5m. Informacje podaję w miarę szczegółowo, jeśli ktoś oczekuje więcej po prosu pyta na forum lub na priv. Jeszcze nikomu nie odmówiłem rady jeśli tylko mogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 07.01.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Możesz powiedzieć jak masz zrealizowane grzanie cwu przepływowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.01.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Możesz powiedzieć jak masz zrealizowane grzanie cwu przepływowo? W zbiornik ok 700-750l mam wmontowaną wężownicę z rury nierdzewnej karbowanej 1" HEWALEX 50mb. Grzeję wodę w zbiorniku a CWU ogrzewa się przepływając przez wężownicę. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona&p=6255040&viewfull=1#post6255040 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.01.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Pod podłogowym ogrzewaniem minimum 15 cm styro.20 cm też nie grzech. UWAGA Wszelkie rury wodne (zimna ,ciepłą i cyrkulacja powinny być ułożone na styropianie , a nie na (w) chudym betonie. tu są dwie informacje 1 .Jaką zalecam izolację pod podłogówka 2.Nie kładź rur na chudziaka .Pod rurą powinien być styropian Ty podsumowałeś Zimna bardziej pod styropianem. A ciepła i CCW raczej w styropianie. Przy nie ogrzewanym garażu posadzki się nie izoluje. Zimą grzeje latem chłodzi. Coś widzę że z ciebie nie za bardzo fachman. Na jakiej podstawie możesz mi wytłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 07.01.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.01.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 tu są dwie informacje 1 .Jaką zalecam izolację pod podłogówka 2.Nie kładź rur na chudziaka .Pod rurą powinien być styropian Ty podsumowałeś Zimna bardziej pod styropianem. A ciepła i CCW raczej w styropianie. Przy nie ogrzewanym garażu posadzki się nie izoluje. Zimą grzeje latem chłodzi. Coś widzę że z ciebie nie za bardzo fachman. Na jakiej podstawie możesz mi wytłumaczyć Jaki sens ma układanie rur z zimna woda na styropianie czy nawet w styropianie. Ma ona praktycznie tyle co grunt. Jeśli od gruntu izolujemy to od zimnej wody też. Jeśli byś napisał o CWU że powinna być w warstwie styropianu to byłoby ok. Ty napisałeś ,,na". Jeśli ktoś przyjął by to sobie do serca i położył na styropianie w warstwie wylewki to nie był by to dobry pomył zarówno z ZW jak i CWU. Dlatego zareagowałem. Jeśli nie ogrzewamy garażu to w jakim celu izolujemy posadzkę. Tym bardziej że styropian podłogowy na podwyższone obciążenia nie jest tani. Zimą grzeje latem chłodzi - zostało wyjaśnione na przykładzie ziemianki i kopcowania ziemniaków. Jeśli chodzi o fachmana to wynikało z powyższych twoich wpisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.01.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Ok trudno się przyznać . Ja napisałem jasno ,a ty czytasz co chceszA jak jest piwnica nieogrzewana .?Ponadto często fundament jest kiepsko izolowany A poprowadzisz rurę w miejscu przemarzania.Widziałem takie przypadki .Ja nie buduję ziemianek Może i jestem złym wykonawcą ,ale wole mieć rurę w domu niż poza izolacją.Ja i klient mają pewność ,ze nie zamarznie. http://dabrowagornicza.olx.pl/fundament-pod-dom-szalowanie-iid-32854095# Ciekawe czy rura przy ścianie zewnętrznej zamarznie w tego typu ziemiance Edytowane 7 Stycznia 2014 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.01.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Ok trudno się przyznać . Ja napisałem jasno ,a ty czytasz co chcesz A jak jest piwnica nieogrzewana .? Ponadto często fundament jest kiepsko izolowany A poprowadzisz rurę w miejscu przemarzania. Widziałem takie przypadki . Ja nie buduję ziemianek Może i jestem złym wykonawcą ,ale wole mieć rurę w domu niż poza izolacją. Ja i klient mają pewność ,ze nie zamarznie. http://dabrowagornicza.olx.pl/fundament-pod-dom-szalowanie-iid-32854095# Ciekawe czy rura przy ścianie zewnętrznej zamarznie w tego typu ziemiance Prawidłowo wykonana piwnica sama się ogrzeje. Od kiedy prowadzimy rurę w miejscu przemarzania. Jeśli już to trzeba ją odpowiednio zaizolować. Kto zdrowy daje 15-20 cm izolacji na podłogę nie izolując zupełnie fundamentu (podany przykład). W dobrze wykonanej ziemiance temp w ciągu roku wahają się od 5-15 st. Nie chcesz wiedzieć co ja w życiu widziałem. I całe szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 07.01.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Jeśli chodzi o mnie to; - 15 cm bo więcej się nie mieściło, nie było ekonomicznie uzasadnione -Widzę że dla ciebie tutaj muszę bardziej opisowo bo twoja wyobraźnia tego nie ogarnia- Tak więc na chudziaku izolacja przeciwwilgociowa, następnie położyłem ZW FI 25PP w izolacji z szarej pianki o gr ścianki 13 mm. Całość wyrównałem warstwą styropianu. Następnie na warstwie styropianu położyłem CWU i CCW odpowiednio FI 25 i 20 PP stabi w izolacji jak wcześniej dodatkowo owinięte folią aluminiową z przesunięciem od ZW o ok 0,5m. Wyrównałem całość drugą warstwą styropianu 5 cm. Na koniec przykryłem 3 warstwą styropianu 5cm. Ta więc CWU i CCW leży na ponad 6cm i ma nad sobą również ponad 6cm izolacji dodatkowo owinięta jest folią aluminiową. Nic nie mocowałem wszystko leży ściśle w izolacji. -CWU ok 45 st bo tyle w zupełności mi wystarcza do komfortowego użytkowania bez obawy że ktoś się poparzy. Legionella mnie nie dotyczy, grzeję przepływowo. - Zima woda zimą ma jak napisałem 3-5 st tyle co grunt na głębokości 1,5m. Informacje podaję w miarę szczegółowo, jeśli ktoś oczekuje więcej po prosu pyta na forum lub na priv. Jeszcze nikomu nie odmówiłem rady jeśli tylko mogłem. zaciekawil mnie temat bo niedlugo tez bede mial robiona hydrulike w domu i fajnie byloby to zrobic dobrze chcialbym sie zapytac czemu masz na wierzchu dwie wartwy styro po 5 cm a nie jedna 10cm ? moze cos zle zrozumialem... ja mam przewidziane 20 cm styro na podlodze. jakbys ulozyl rury ze styro przy takie grubosci? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.01.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 zaciekawil mnie temat bo niedlugo tez bede mial robiona hydrulike w domu i fajnie byloby to zrobic dobrze chcialbym sie zapytac czemu masz na wierzchu dwie wartwy styro po 5 cm a nie jedna 10cm ? moze cos zle zrozumialem... ja mam przewidziane 20 cm styro na podlodze. jakbys ulozyl rury ze styro przy takie grubosci? pozdrawiam Miałem zakupiony styropian o gr 10 i 5 cm bardzo zachwalany przez znajomego sprzedawcę. Po wyjściu z biura poszedłem na plac by oglądnąć. Nie byłem specjalistą od styropianu ale wystarczyło pomacać i stwierdziłem że to lipa. A na stanie tego lepszego mieli tylko o gr. 5cm. Gdybym miał położoną 10 i 5 to w miejscu układanych rur z CWU i tak dałbym 5/rura/5 a na reszcie 5+10. Przy 20 cm dałbym ZW w otulinie z szarej pianki zaraz na izolacji przeciwwilgociowej, CWU - 10 styr/rura / 5-6styr. ZW i CWU przesunięte względem siebie o 20-30 cm. Ja dodatkowo CWU izolowałem otuliną z szarej pianki i owijałem folią od podłogówki a wszelkie szczeliny piankowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.01.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Prawidłowo wykonana piwnica sama się ogrzeje. Od kiedy prowadzimy rurę w miejscu przemarzania. Jeśli już to trzeba ją odpowiednio zaizolować. Kto zdrowy daje 15-20 cm izolacji na podłogę nie izolując zupełnie fundamentu (podany przykład). W dobrze wykonanej ziemiance temp w ciągu roku wahają się od 5-15 st. Nie chcesz wiedzieć co ja w życiu widziałem. I całe szczęście. No właśnie pokazałem jak sie zdarza. Ja myślę ,że i ty i ja pilnujemy ,żeby zaizolować rury .I to jest ważne. Ja izoluję i od chudziaka i wylewki. Dodatkowa dbam o to żeby rura z wodą zimną nie miały kontaktu z rurą wody ciepłej.(i cyrkulacji). Straty żle zaizolowanych rur z ciepła wodą sięgają 30 % kosztów ogrzewania budynku. A sytuacje i rozwiązania mogą się nieco różnić. Nie uważam jednak ,żebym zasłużył sobie na negatywne oceny. To nie fer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 08.01.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Miałem zakupiony styropian o gr 10 i 5 cm bardzo zachwalany przez znajomego sprzedawcę. Po wyjściu z biura poszedłem na plac by oglądnąć. Nie byłem specjalistą od styropianu ale wystarczyło pomacać i stwierdziłem że to lipa. A na stanie tego lepszego mieli tylko o gr. 5cm. Gdybym miał położoną 10 i 5 to w miejscu układanych rur z CWU i tak dałbym 5/rura/5 a na reszcie 5+10. Przy 20 cm dałbym ZW w otulinie z szarej pianki zaraz na izolacji przeciwwilgociowej, CWU - 10 styr/rura / 5-6styr. ZW i CWU przesunięte względem siebie o 20-30 cm. Ja dodatkowo CWU izolowałem otuliną z szarej pianki i owijałem folią od podłogówki a wszelkie szczeliny piankowałem. dzieki za odpowiedz. mam teraz rozkmine bo mialem do glowy wbite ze hydraulike robie przed tynkami. ale jak to dobrze zrobic zeby potem nie zniszczyli mi styropianu ludzie co beda robic tynki ? czy jednak najpierw tynki a potem hydraulike ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 09.01.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Jeśli ktoś potrzebuje pomocy w doborze pompy ciepła i ocenie wyceny zapraszam do korespondencji. Co do etapowości prac najlepiej przygotować na etapie fundamentów przepust od przyszłego dolnego źródła do kotłowni. Potem przed tynkami montujemy skrzynki na rozdzielcze do podłogówki i wod-kan, następnie po tynkach podłogówkę i po wykafelkowaniu kotłowni pompę ciepłą ze zbiornikiem na c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 09.01.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Przy 20 cm dałbym ZW w otulinie z szarej pianki zaraz na izolacji przeciwwilgociowej, CWU - 10 styr/rura / 5-6styr. ZW i CWU przesunięte względem siebie o 20-30 cm. . Niedawno pisałeś ,że nie izolować ZW a teraz ,że w piance szarej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 09.01.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Niedawno pisałeś ,że nie izolować ZW a teraz ,że w piance szarej. Gdzie tak napisałem. A szara pianka na zw to w innym celu.pomyśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.01.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Gdzie tak napisałem. A szara pianka na zw to w innym celu.pomyśl. Tobie również by się przydała odrobina "pomyślunku", bo pewnie masz na myśli nie dopuszczenie do skraplania wody? Tylko skąd świeże wilgotne powietrze w zamkniętym otoczeniu??? Wiecie co, skaczecie sobie w tych rozważaniach prawie do gardeł zamiast lekko wyluzować. Nie rozumiem, nawet konkurencją dla siebie nie jesteście bo inne rejony a taka wrogość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 10.01.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Tobie również by się przydała odrobina "pomyślunku", bo pewnie masz na myśli nie dopuszczenie do skraplania wody? Tylko skąd świeże wilgotne powietrze w zamkniętym otoczeniu??? Wiecie co, skaczecie sobie w tych rozważaniach prawie do gardeł zamiast lekko wyluzować. Nie rozumiem, nawet konkurencją dla siebie nie jesteście bo inne rejony a taka wrogość. Jakie skraplanie. Po prostu nie podobało mi się jak rura leży bezpośrednio na izolacji przeciwwilgociowej, a po drugie z taką izolacja miała średnicę 5 cm i łatwiej było układać styropian gr 5cm. Ot cała filozofia. I nikt nikomu nie skacze tylko wymieniamy poglądy, bo ten temat jest często traktowany po macoszemu tylko później lament gdzie ta ciepła woda. Konkurencją nie jesteśmy bo jedyną instalację która poczyniłem to we własnym domu oraz wymieniłem kocioł u rodziców. Choć nie wykluczam czy takich usług nie będę wykonywał w przyszłości. Na razie mam jeszcze dużo roboty wkoło domu i niezły etat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 10.01.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Jakie skraplanie. Po prostu nie podobało mi się jak rura leży bezpośrednio na izolacji przeciwwilgociowej, a po drugie z taką izolacja miała średnicę 5 cm i łatwiej było układać styropian gr 5cm. Ot cała filozofia. I nikt nikomu nie skacze tylko wymieniamy poglądy, bo ten temat jest często traktowany po macoszemu tylko później lament gdzie ta ciepła woda. Konkurencją nie jesteśmy bo jedyną instalację która poczyniłem to we własnym domu oraz wymieniłem kocioł u rodziców. Choć nie wykluczam czy takich usług nie będę wykonywał w przyszłości. Na razie mam jeszcze dużo roboty wkoło domu i niezły etat. Ty możesz zarzuci mi niefachowość ,ja nie mam takiej możliwości bo nie jesteś fachowcem. Inna rzecz ,że i ja ity poruszyliśmy ważny problem. Ja to widuję bardzo często na budowach (nadzoruję budowy też) dlatego to poruszyłem. A co do szczegółów ,to inna sprawa . Szara pianka ma różne wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts