Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bateria ścienna - rurki ze ściany nagwintowane zewnętrznie - problem

qwerz001

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem. Jest instalacja ścienna nad wanną, która został wykonana w ten sposób, że wystają z kafli dwie rurki nagwintowane od strony zewnętrznej.

Bezpośrednio na nie jest nakręcona (bez mimośrodów) bateria. Problem w tym, że rozstaw tych rurek to 145mm, a obecny standard baterii to 150 mm. Jedynie jeden model z "armatury krakowskiej" pasował, ale nadszedł czas wymiany i zastanawiam się jak wykonać instalację baterii.

Standardowo wykonałbym to mimośrodami, które są dodane do baterii, problem w tym, że ta rurka nie posiada nagwintowania od wewnątrz.

Ja widzę rozwiązania 3:

1) nagwintowanie tej wystającej rurki od wewnątrz , żeby standardowo zainstalować baterię. Wada - nie wiem czy to się da w ogóle zrobić (czy materiał wytrzyma) , poza tym musiałbym kogoś prosić, bo sam nie mam odpowiednich narzędzi

2) kupić reduktor (mimośród), który nie będzie miał gwintów typu "zewn. 1/2 -> zewn. 3/4" tylko "wewn. 3/4-> zewn. 3/4". Wada - nie znalazłem w sieci takowej w sprzedaży

3) kupić ponownie ten jedyny nieszczęsny model, który pasuje. Wada - nie podoba już mi się, chciałbym coś nowego.

Nie wiem co jeszcze by się dało zrobić - chyba nie da się wkręcić mimośrodów bez gwintu wewnętrznego w rurce, prawda?

Będę wdzięczny za poradę, może ktoś podsunie mi rozwiązanie, o którym nie pomyślałem albo przekona mnie do któregoś powyżej.

Pozdrawiam