qwerz001 04.01.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Witam, Mam taki problem. Jest instalacja ścienna nad wanną, która został wykonana w ten sposób, że wystają z kafli dwie rurki nagwintowane od strony zewnętrznej. Bezpośrednio na nie jest nakręcona (bez mimośrodów) bateria. Problem w tym, że rozstaw tych rurek to 145mm, a obecny standard baterii to 150 mm. Jedynie jeden model z "armatury krakowskiej" pasował, ale nadszedł czas wymiany i zastanawiam się jak wykonać instalację baterii. Standardowo wykonałbym to mimośrodami, które są dodane do baterii, problem w tym, że ta rurka nie posiada nagwintowania od wewnątrz. Ja widzę rozwiązania 3:1) nagwintowanie tej wystającej rurki od wewnątrz , żeby standardowo zainstalować baterię. Wada - nie wiem czy to się da w ogóle zrobić (czy materiał wytrzyma) , poza tym musiałbym kogoś prosić, bo sam nie mam odpowiednich narzędzi2) kupić reduktor (mimośród), który nie będzie miał gwintów typu "zewn. 1/2 -> zewn. 3/4" tylko "wewn. 3/4-> zewn. 3/4". Wada - nie znalazłem w sieci takowej w sprzedaży3) kupić ponownie ten jedyny nieszczęsny model, który pasuje. Wada - nie podoba już mi się, chciałbym coś nowego. Nie wiem co jeszcze by się dało zrobić - chyba nie da się wkręcić mimośrodów bez gwintu wewnętrznego w rurce, prawda? Będę wdzięczny za poradę, może ktoś podsunie mi rozwiązanie, o którym nie pomyślałem albo przekona mnie do któregoś powyżej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 07.01.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 A to co wystaje to na pewno są rurki, a nie mimośrody ukryte pod płytką? Jesteś w stanie sprawdzić? Jeśli zostały Ci ze dwie płytki, możesz to wykuć i skorygować do nowej baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 12.01.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 początek j/w, a z czego są rury stal czy polipropylen ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts