MeLc 05.01.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Witam wszystkich. Kupilismy dom. Dom 60 letni z kamienia, parterowy z nieuzytkowym poddaszem , dom o powierzchni 50 m2 , sciany maja 0.60 cm grubości. Zrobilismy wylewki ,zewnatrz docieplenie ze styropianu 15 cm. Mamy zamiar ogrzewac dom .Mąż proponuje kocioł na pelety , samoobsługowy ,ja proponuje ogrzewanie podłogowe ,bojler 200l do łazienki a w kuchni przepływowy ogrzewacz wody czyli ogrzewanie elektryczne .Prosze o pomoc ,podpowiedzcie mi z własnych doswiadczen , na co zwrocic uwage przy doborze ogrzewania ,wszystkie za i przeciew , co ekonomiczniejsze ,praktyczniejsze i wogóle od czego zaczac. jestem wdzieczna za kazda odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 05.01.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Jeśli już zrobiliście wylewki to raczej trudno będzie zainstalować ogrzewanie podłogowe - więc pozostają grzejniki. A co do źródła ciepła to pewnie zależy od dostępności paliwa - gaz, węgiel, pelety ..Gaz jest komfortowy, gdybym mógł to bym miał kocioł gazowy, palenie w kołach na paliwo stałe jest upierdliwe i absorbujące - nawet jak są "automatyczne".Istotna uwaga jest taka - dom jest mały i wymagać będzie pieca o dość małej mocy - pewnie koło 7 - 9 kW a takich pieców na paliwa stałe jest mało na rynku. Instalowanie pieca o zbyt dużej mocy nie jest dobrym pomysłem bo nie będzie pracował poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeLc 06.01.2014 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 jeszcze nie wiem w ktorej taryfie. te tematy sa dla mnie czarna magia, raczkuje w temacie dlatego napisalam do Was..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Ciekawa konstrukcja....Ściany 0,60cm.... ale pewnie o m chodziło... Bryła o sporej akumulacji/bezwładności cieplnej. Poczytaj o wentylacji, hydroizolacji, sprawdź czy u Ciebie wszystko jest tak, jak ma być.Potem dobierzesz źródło ciepła odpowiednie do przewidywanych strat cieplnych.Suchy dom, dobrze ocieplony z zewnątrz i z wentylacją sterowalną potrzebuje mało ciepła (dla uzupełnienia strat). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeLc 06.01.2014 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 fakt, powinnam napisac ze sciany maja grubosc 60 centymetrow .słuszna uwaga-dziekuje Adam. dziekuje równiez za podpowiedzi, za uwagi....wiec zabieram sie do czytania lektury ale w razie braku zrozumienia, co autor miał na mysli znowu do Was napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.01.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Kupilismy dom. Dom 60 letni z kamienia, W takim domu warto wykorzystać jego ściany - osobiście pomyślałbym o ogrzewaniu ściennym niskotemperaturowym najlepiej wodnym (może częściowo jako uzupełnienie podłogówki), do tego małą pc pw z Jula za 7k zł - liczyłbym na dużą sprawność takiego systemu z uwagi na zasilanie niską temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.01.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Pozwole sie zapytac czy osobiscie znasz jakiegos uzytkownika tej PC, rozmawiales lub czytales na temat jej exploatacji? W zadnym wypadku jej nie neguje, fajna cena, ale ciekaw jestem dlaczego ja sugerujesz... Tylko cena? Ciężko o opinie, ale jest to oferta poważnej sieci, w dobrej cenie odpowiednia moc, inni oferenci podobnych są sporo drożsi. Znajomy myśli o zamianie pieców akumulacyjnych na coś takiego - może się do niej przekona, zwłaszcza że z czasem oferta może być jeszcze korzystniejsza - zobaczymy. W tym przypadku moc jest odpowiednia, cena również - ja w takim przypadku bym zaryzykował. Moje doświadczenie z pc to tania klima, ale jestem nią pozytywnie zaskoczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts