virus191 05.01.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Cześć, mieszkam w bloku i powolutku może nie remontuje mieszkania ale odświeżam je. Drażni mnie strasznie wygląd parkietu w przedpokoju. W innych pokojach parkiet jest w super stanie. Zobaczcie sami na zdjęcia. W jednym miejscu przy drzwiach wejściowych jest wyraźne wybrzuszenie, między klepkami są wyraźne szczeliny wypełnione czarnym brudem. Co najlepiej zrobić? Myślę nad zerwaniem parkietu, wylewką samopoziomującą i panelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 05.01.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 A w zyciu. zadne zrywanie i panele. odnawiac bo parkiet bedzie jak nowy po renowacji a koszt renowacji mniejszy niz zerwanie, wylewka i panele. Gdzie wybrzuszony lub odspojony to nawierty i wstrzyknac klej, cyklinowanie , szpachla w szpary, 3 warstwy lakieru lub nawet 4 bo to miejsce dosc mocno uzytkowane i parkiet cud malina . gorsze dziadostwo przywracało sie do zycia i klient skakał z radosci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virus191 05.01.2014 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Warto bawić się w pożyczenie maszyny i samemu spróbować taki kawałek? Fachowiec dużo bierze? Po obliczeniach a co mi tam, sam spróbuje, dwóch lewych rąk nie mam -Cykliniarka 100zł (wypożyczalnie Ramirent mam na rogu osiedla i akurat wznowili promocje jeśli wynajmę w piątek po 14 i zwrócę do poniedziałku rano płacę za jedną dobę) -pasy ścierne 36,60,100,120 około 60zł, po jednym wystarczy na 9m2 ? -wypełniacz do szczelin Domalux 1L 25zł -lakier domalux 3x1L 90zł i tu pytanie połysk, mat, czy półmat? mam zamiar zrobić to tak jak na Twoim filmie Edytowane 5 Stycznia 2014 przez virus191 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 06.01.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) za takie male pow to albo sie fachowiec nie bierze albo liczy sie duzo wiecej bo za mala pow i sie nie kalkuluje nosic maszyn i rozkladac. ze pewnie minimum 500-600 by cie skasowali z lakierami typu domalux..Jesli nie masz nic do stracenia to pozycz cykliniarke , zamiast ranta to uzyjesz tzw bosha( szlifierki katowej) mala pow wiec dasz sobie rade spokojnie boshem. a na sam koniec zamiast polerek i talerzowych to uzyjesz szlifierki mimosrodowej w celu zniwelowania rys oraz do matowienia warstw lakieru. W twoim przypadku pierwszy szlif 36 jedz po skosie na tyle ile ci miejsce pozwoli ( jak bedziesz robil wszystkie szlify wzdluz to nierownosci beda sie powielac) potem ranty wszystkie 36 nastepnie 60 mniejszy skos w przeciwnym kierunku aby krzyzowac szlify. potem 100 po klepkach znow ranty 80 lub 100, przypilnuj aby zebrac wszystkie rysy z poprzednich papierow ( klepkami poprzecznymi sie narazie nie przejmuj bo na nich zawsze beda rysy- inaczej drewno jest wybierane) a pozniej wszystko wygladzisz mimosrodowa i zrobisz super powierzchnie. Jesli parkiet jest w starym budownictwie i sam w sobie jest krzywy z wylewki to nie staraj sie drzec do oporu bo moze klepek braknac, masz zrobic gladka powierzchnie bo nieraz nie da sie zrownac wszystkiego gdyz duzo nierownosci powielonych jest z wylewki. Uzyj polmatu bo polyski sa obciachowe i wychodza z mody , po 2 polyski sie ciezej naklada, po 3 na polysku widac kazde niedociagniecie co do papierow to nie bierz 120 bo szkoda kasy. kup 36-60-100 , krążków na bosha nie kupuj bo jesli tasmy z cykliniarki nie beda ci juz potrzebne to z nich mozesz nozyczkami wyciac kółka na bosha pod warunkiem ze na bosha mozesz zakladac krązki bez rzepy. 1 papier spokojnie starcza na 60m2, nieraz pisza ze do 100m2 na jednym ale to juz mordownia. no i jeszcze kup 80 do mimosrodowej na ostatni szlif i 180 do zmatowienia . Podklad ( capon) nakladaj walkiem albo pedzlem bo blacha jest ciezko amatorowi a na dodatek mozliwe ze pow bedzie nierowna wiec narobisz sobie plam i wąsów Edytowane 6 Stycznia 2014 przez monkey222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virus191 06.01.2014 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Tak sobie teraz pomyślałem i przeczytałem czas schnięcia poszczególnej chemii... Uszczelniacz 3h - 1 warstwa, podkład 4h - 1 warstwa, lakier 20h - 4 warstwy, jak tu się pozbyć z mieszkania 3 osób i psa Jak dostać się do poszczególnych pomieszczeń? Jak rozwiązujecie takie problemy "logistyczne"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 06.01.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Tak sobie teraz pomyślałem i przeczytałem czas schnięcia poszczególnej chemii... Uszczelniacz 3h - 1 warstwa, podkład 4h - 1 warstwa, lakier 20h - 4 warstwy, jak tu się pozbyć z mieszkania 3 osób i psa Jak dostać się do poszczególnych pomieszczeń? Jak rozwiązujecie takie problemy "logistyczne"? fakt ze przedpokoj jest uciazliwy do pracy bo ogranicza komunikacje, ze w przypadku domaluxa trzeba sie usunac z domu na okolo 3-4 dni , wystarczy podklad i dwie warstwy lakieru bo domalux jest pieronsko twardym lakierem. a jesli nie masz mozliwosci usunac rodziny z domu na tyle dni to musisz zakupic inny lakier ( jakis dwuskladnik dobry) ktory po 5-6 h jest na tyle suchy ze mozna boso po nim chodzic wtedy wracacie do domu na noc i potem znow powtorka z rozrywki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Mądrecki 07.01.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 To uzyj poliuretanowych lakierów na bazie wody. np. Bona Prime Intense i Bona Traffic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 07.01.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Z doświadczenia to takie ,,oszczędzanie" ma opłakany skutek a koszty końcowe eksperymentu pt ,, zrobię sam" są kosmiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts