Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić z moim nieszczęsnym parkietem.

virus191

Recommended Posts

Cześć, mieszkam w bloku i powolutku może nie remontuje mieszkania ale odświeżam je. Drażni mnie strasznie wygląd parkietu w przedpokoju. W innych pokojach parkiet jest w super stanie. Zobaczcie sami na zdjęcia. W jednym miejscu przy drzwiach wejściowych jest wyraźne wybrzuszenie, między klepkami są wyraźne szczeliny wypełnione czarnym brudem. Co najlepiej zrobić? Myślę nad zerwaniem parkietu, wylewką samopoziomującą i panelami.

P1050006.jpgP1050007.jpgP1050008.jpg

A w zyciu. zadne zrywanie i panele. odnawiac bo parkiet bedzie jak nowy po renowacji a koszt renowacji mniejszy niz zerwanie, wylewka i panele. Gdzie wybrzuszony lub odspojony to nawierty i wstrzyknac klej, cyklinowanie , szpachla w szpary, 3 warstwy lakieru lub nawet 4 bo to miejsce dosc mocno uzytkowane i parkiet cud malina :) . gorsze dziadostwo przywracało sie do zycia i klient skakał z radosci .

Warto bawić się w pożyczenie maszyny i samemu spróbować taki kawałek? Fachowiec dużo bierze?

Po obliczeniach a co mi tam, sam spróbuje, dwóch lewych rąk nie mam :)

-Cykliniarka 100zł (wypożyczalnie Ramirent mam na rogu osiedla i akurat wznowili promocje jeśli wynajmę w piątek po 14 i zwrócę do poniedziałku rano płacę za jedną dobę)

-pasy ścierne 36,60,100,120 około 60zł, po jednym wystarczy na 9m2 ?

-wypełniacz do szczelin Domalux 1L 25zł

-lakier domalux 3x1L 90zł i tu pytanie połysk, mat, czy półmat?

mam zamiar zrobić to tak jak na Twoim filmie

Edytowane przez virus191

za takie male pow to albo sie fachowiec nie bierze albo liczy sie duzo wiecej bo za mala pow i sie nie kalkuluje nosic maszyn i rozkladac. ze pewnie minimum 500-600 by cie skasowali z lakierami typu domalux..Jesli nie masz nic do stracenia to pozycz cykliniarke , zamiast ranta to uzyjesz tzw bosha( szlifierki katowej) mala pow wiec dasz sobie rade spokojnie boshem. a na sam koniec zamiast polerek i talerzowych to uzyjesz szlifierki mimosrodowej w celu zniwelowania rys oraz do matowienia warstw lakieru.

W twoim przypadku pierwszy szlif 36 jedz po skosie na tyle ile ci miejsce pozwoli ( jak bedziesz robil wszystkie szlify wzdluz to nierownosci beda sie powielac) potem ranty wszystkie 36 nastepnie 60 mniejszy skos w przeciwnym kierunku aby krzyzowac szlify. potem 100 po klepkach znow ranty 80 lub 100, przypilnuj aby zebrac wszystkie rysy z poprzednich papierow ( klepkami poprzecznymi sie narazie nie przejmuj bo na nich zawsze beda rysy- inaczej drewno jest wybierane) a pozniej wszystko wygladzisz mimosrodowa i zrobisz super powierzchnie. Jesli parkiet jest w starym budownictwie i sam w sobie jest krzywy z wylewki to nie staraj sie drzec do oporu bo moze klepek braknac, masz zrobic gladka powierzchnie bo nieraz nie da sie zrownac wszystkiego gdyz duzo nierownosci powielonych jest z wylewki.

Uzyj polmatu bo polyski sa obciachowe i wychodza z mody , po 2 polyski sie ciezej naklada, po 3 na polysku widac kazde niedociagniecie

co do papierow to nie bierz 120 bo szkoda kasy. kup 36-60-100 , krążków na bosha nie kupuj bo jesli tasmy z cykliniarki nie beda ci juz potrzebne to z nich mozesz nozyczkami wyciac kółka na bosha pod warunkiem ze na bosha mozesz zakladac krązki bez rzepy. 1 papier spokojnie starcza na 60m2, nieraz pisza ze do 100m2 na jednym ale to juz mordownia. no i jeszcze kup 80 do mimosrodowej na ostatni szlif i 180 do zmatowienia .

Podklad ( capon) nakladaj walkiem albo pedzlem bo blacha jest ciezko amatorowi a na dodatek mozliwe ze pow bedzie nierowna wiec narobisz sobie plam i wąsów

Edytowane przez monkey222

Tak sobie teraz pomyślałem i przeczytałem czas schnięcia poszczególnej chemii... Uszczelniacz 3h - 1 warstwa, podkład 4h - 1 warstwa, lakier 20h - 4 warstwy, jak tu się pozbyć z mieszkania 3 osób i psa :) Jak dostać się do poszczególnych pomieszczeń? Jak rozwiązujecie takie problemy "logistyczne"? :confused::D

Tak sobie teraz pomyślałem i przeczytałem czas schnięcia poszczególnej chemii... Uszczelniacz 3h - 1 warstwa, podkład 4h - 1 warstwa, lakier 20h - 4 warstwy, jak tu się pozbyć z mieszkania 3 osób i psa :) Jak dostać się do poszczególnych pomieszczeń? Jak rozwiązujecie takie problemy "logistyczne"? :confused::D
fakt ze przedpokoj jest uciazliwy do pracy bo ogranicza komunikacje, ze w przypadku domaluxa trzeba sie usunac z domu na okolo 3-4 dni , wystarczy podklad i dwie warstwy lakieru bo domalux jest pieronsko twardym lakierem. a jesli nie masz mozliwosci usunac rodziny z domu na tyle dni to musisz zakupic inny lakier ( jakis dwuskladnik dobry) ktory po 5-6 h jest na tyle suchy ze mozna boso po nim chodzic wtedy wracacie do domu na noc i potem znow powtorka z rozrywki.