lukaszenko84 05.01.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Witam jestem tutaj bo zaczynam remont swojego własnego M I odrazu na początek problem z połączeniem ściany z płyta osb. Chce przedłużyć ścianę i zlicować ją płytą osb (ewentualnie k-g) tylko nie wiem jak to zrobić żeby w przyszłosci nie powstały peknięcia Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MATRON 06.01.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Nikt Ci nie doradzi bo nie wiadomo o co chodzi. Z czego jest ściana którą chcesz przedłużyć, jaka grubość jest tej ściany, jaka długość przedłużenia gdzie ma być ta ściana czy będzie obciążona, może rysunek lub foto wizualizacje jest wskazana przy tak szczątkowych informacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszenko84 06.01.2014 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Faktycznie mój błąd i za mało danych przedstawiłem. O to jak wygląda problem: NA czarno zaznaczona jest istniejąca ściana wybudowana z podejrzewam jakiejś zwykłej czerwonej cegły ( ślady po wierceniu mi tak podpowiadają ) natomiast na czerwono zaznaczyłem co bym chciał zrobić. Chodzi mi o przedłużenie tej istniejącej ściany i tu właśnie jest pytanie - czym ? Myślałem o płycie OSB ale nie wiem czy dam radę ją pomalować na taki sam kolor jak ścianę ( np. na biało) i ewentualnie czy nie będzie pęknięć na łączeniach płyty z istniejącą ścianą. Dodatkowe zadanie jakie zaplanowałem to zrobienie małych półek wnęk w przedłużonej ściance i dlatego nie wiem czy zwykła płyta k-g wystarczy i czy utrzyma ewentualny ciężar i dlatego ciągle myśle o tej płycie OSB. Co Wy o tym wszystkim myślicie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 09.01.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Płyta GK wytrzyma obciążenie wraz z zastosowaniem profili. Dla lepszej sztywności konstrukcji możesz dać 2 warstwy płyty GK. Mógłbym Ci opisywać to słowami na 1000 sposobów ale lepszy będzie dla Ciebie film instruktażowy, który znajdziesz tutaj: Jak zamontować, jakie profile do czego, gdzie zostawić luzy itd. Połączenie ściany z GK możesz zrobić tak jak na filmiku. Ja niedługo również będę musiał dostawić kilka ścianek z GK to postaram się wrzucić Ci zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 09.01.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Faktycznie mój błąd i za mało danych przedstawiłem. O to jak wygląda problem:[ATTACH=CONFIG]233499[/ATTACH] NA czarno zaznaczona jest istniejąca ściana wybudowana z podejrzewam jakiejś zwykłej czerwonej cegły ( ślady po wierceniu mi tak podpowiadają ) natomiast na czerwono zaznaczyłem co bym chciał zrobić. Chodzi mi o przedłużenie tej istniejącej ściany i tu właśnie jest pytanie - czym ? Myślałem o płycie OSB ale nie wiem czy dam radę ją pomalować na taki sam kolor jak ścianę ( np. na biało) i ewentualnie czy nie będzie pęknięć na łączeniach płyty z istniejącą ścianą. Dodatkowe zadanie jakie zaplanowałem to zrobienie małych półek wnęk w przedłużonej ściance i dlatego nie wiem czy zwykła płyta k-g wystarczy i czy utrzyma ewentualny ciężar i dlatego ciągle myśle o tej płycie OSB. Co Wy o tym wszystkim myślicie ??? Zrobiłeś tą ściankę ? czy mam Ci podpowiedzieć jak to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 09.01.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Płyta GK wytrzyma obciążenie wraz z zastosowaniem profili. Dla lepszej sztywności konstrukcji możesz dać 2 warstwy płyty GK. Mógłbym Ci opisywać to słowami na 1000 sposobów ale lepszy będzie dla Ciebie film instruktażowy, który znajdziesz tutaj: Jak zamontować, jakie profile do czego, gdzie zostawić luzy itd. Połączenie ściany z GK możesz zrobić tak jak na filmiku. Ja niedługo również będę musiał dostawić kilka ścianek z GK to postaram się wrzucić Ci zdjęcia. Ten film instruktażowy ma się nijak do tego co on chce zrobić ! To jest najgorsze połączenie do zrobienia jakie może być. Ale da radę to zrobić, ale na pewno nie tak jak w filmiku Edytowane 9 Stycznia 2014 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIRAS41 10.01.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Ten film instruktażowy ma się nijak do tego co on chce zrobić ! To jest najgorsze połączenie do zrobienia jakie może być. Ale da radę to zrobić, ale na pewno nie tak jak w filmiku Do zeusrulez Kolego bawiłeś się w to kiedyś? W praktyce schemat przedstawiony na filmiku jest prosty do wykonania i funkcjonalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 10.01.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Do zeusrulez Kolego bawiłeś się w to kiedyś? W praktyce schemat przedstawiony na filmiku jest prosty do wykonania i funkcjonalny. Do Kolegi MIRAS41 Ja nie pisałem o montażu z filmu. Tylko o tym, że kolega łukaszenko84 chce zlicować ścianę płytą, a to połączenie jest jednym z najgorszych (styk tynku z płytą - oczywiście piszę o tym gdzie płyta licuje się z istniejąca ścianą, połączenie gdzie płyta dochodzi prostopadle do tynku - banał) rys. w 5. poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 11.01.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Film podrzuciłem jako podstawowy materiał z niezbędnymi informacjami tj, jaki profil gdzie dać, jak nazywają się te profile, jak przymocować płytę GK do profilu, gdzie zostawić luzy itd. Wiadomo, że sposobów połączenia profilu ze ścianą jest więcej niż ten jeden ukazany na filmie. przykładowy sposób połączenia narożnika wewnętrznego: przykładowy sposób łączenia na licowaniu: http://www.youtube.com/watch?v=cPexmS5OJZY łączenie płyty z płytą: http://www.youtube.com/watch?v=bFyM8EAv0DU pomysł na półkę: Zwróć uwagę na stelaż z profili. Konstelacja z pozoru skomplikowana a tak na prawdę prosta w wykonaniu - jedynie czasochłonna aby pomierzyć i dociąć profile i płyty. Możesz zawsze dostawić tylko 1 ściankę o grubości profilu (ta co ma 30cm szerokości) a półki zrobić z gotowych półek meblarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 12.01.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 A ja zabudowałem podobną wnękę płytą G-K na drewnianym stelażu z uwzględnieniem wys. montażu szafek z tym że płyta została nałożona ok. 10cm na miejsce skutego tynku i przykręcona do muru wkrętami (na razie nie pęka - ok.roku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts