Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak połączyć ścianę z płytą osb ??

lukaszenko84

Recommended Posts

Nikt Ci nie doradzi bo nie wiadomo o co chodzi. Z czego jest ściana którą chcesz przedłużyć, jaka grubość jest tej ściany, jaka długość przedłużenia gdzie ma być ta ściana czy będzie obciążona, może rysunek lub foto wizualizacje jest wskazana przy tak szczątkowych informacjach.

Faktycznie mój błąd i za mało danych przedstawiłem. O to jak wygląda problem:ścianka.JPG

NA czarno zaznaczona jest istniejąca ściana wybudowana z podejrzewam jakiejś zwykłej czerwonej cegły ( ślady po wierceniu mi tak podpowiadają ) natomiast na czerwono zaznaczyłem co bym chciał zrobić. Chodzi mi o przedłużenie tej istniejącej ściany i tu właśnie jest pytanie - czym ? Myślałem o płycie OSB ale nie wiem czy dam radę ją pomalować na taki sam kolor jak ścianę ( np. na biało) i ewentualnie czy nie będzie pęknięć na łączeniach płyty z istniejącą ścianą. Dodatkowe zadanie jakie zaplanowałem to zrobienie małych półek wnęk w przedłużonej ściance i dlatego nie wiem czy zwykła płyta k-g wystarczy i czy utrzyma ewentualny ciężar i dlatego ciągle myśle o tej płycie OSB. Co Wy o tym wszystkim myślicie ???

Płyta GK wytrzyma obciążenie wraz z zastosowaniem profili. Dla lepszej sztywności konstrukcji możesz dać 2 warstwy płyty GK.

Mógłbym Ci opisywać to słowami na 1000 sposobów ale lepszy będzie dla Ciebie film instruktażowy, który znajdziesz tutaj:

Jak zamontować, jakie profile do czego, gdzie zostawić luzy itd.

Połączenie ściany z GK możesz zrobić tak jak na filmiku.

Ja niedługo również będę musiał dostawić kilka ścianek z GK to postaram się wrzucić Ci zdjęcia.

Faktycznie mój błąd i za mało danych przedstawiłem. O to jak wygląda problem:[ATTACH=CONFIG]233499[/ATTACH]

NA czarno zaznaczona jest istniejąca ściana wybudowana z podejrzewam jakiejś zwykłej czerwonej cegły ( ślady po wierceniu mi tak podpowiadają ) natomiast na czerwono zaznaczyłem co bym chciał zrobić. Chodzi mi o przedłużenie tej istniejącej ściany i tu właśnie jest pytanie - czym ? Myślałem o płycie OSB ale nie wiem czy dam radę ją pomalować na taki sam kolor jak ścianę ( np. na biało) i ewentualnie czy nie będzie pęknięć na łączeniach płyty z istniejącą ścianą. Dodatkowe zadanie jakie zaplanowałem to zrobienie małych półek wnęk w przedłużonej ściance i dlatego nie wiem czy zwykła płyta k-g wystarczy i czy utrzyma ewentualny ciężar i dlatego ciągle myśle o tej płycie OSB. Co Wy o tym wszystkim myślicie ???

Zrobiłeś tą ściankę ? czy mam Ci podpowiedzieć jak to zrobić ?

Płyta GK wytrzyma obciążenie wraz z zastosowaniem profili. Dla lepszej sztywności konstrukcji możesz dać 2 warstwy płyty GK.

Mógłbym Ci opisywać to słowami na 1000 sposobów ale lepszy będzie dla Ciebie film instruktażowy, który znajdziesz tutaj:

Jak zamontować, jakie profile do czego, gdzie zostawić luzy itd.

Połączenie ściany z GK możesz zrobić tak jak na filmiku.

Ja niedługo również będę musiał dostawić kilka ścianek z GK to postaram się wrzucić Ci zdjęcia.

Ten film instruktażowy ma się nijak do tego co on chce zrobić ! To jest najgorsze połączenie do zrobienia jakie może być. Ale da radę to zrobić, ale na pewno nie tak jak w filmiku

Edytowane przez zeusrulez

Ten film instruktażowy ma się nijak do tego co on chce zrobić ! To jest najgorsze połączenie do zrobienia jakie może być. Ale da radę to zrobić, ale na pewno nie tak jak w filmiku

Do zeusrulez

Kolego bawiłeś się w to kiedyś?

W praktyce schemat przedstawiony na filmiku jest prosty do wykonania i funkcjonalny.

Do zeusrulez

Kolego bawiłeś się w to kiedyś?

W praktyce schemat przedstawiony na filmiku jest prosty do wykonania i funkcjonalny.

Do Kolegi MIRAS41

Ja nie pisałem o montażu z filmu. Tylko o tym, że kolega łukaszenko84 chce zlicować ścianę płytą, a to połączenie jest jednym z najgorszych (styk tynku z płytą - oczywiście piszę o tym gdzie płyta licuje się z istniejąca ścianą, połączenie gdzie płyta dochodzi prostopadle do tynku - banał) rys. w 5. poście.

Chyba nie do końca się zrozumieliśmy.

Film podrzuciłem jako podstawowy materiał z niezbędnymi informacjami tj, jaki profil gdzie dać, jak nazywają się te profile, jak przymocować płytę GK do profilu, gdzie zostawić luzy itd.

Wiadomo, że sposobów połączenia profilu ze ścianą jest więcej niż ten jeden ukazany na filmie.

przykładowy sposób połączenia narożnika wewnętrznego:

przykładowy sposób łączenia na licowaniu: http://www.youtube.com/watch?v=cPexmS5OJZY

łączenie płyty z płytą: http://www.youtube.com/watch?v=bFyM8EAv0DU

pomysł na półkę:

Zwróć uwagę na stelaż z profili. Konstelacja z pozoru skomplikowana a tak na prawdę prosta w wykonaniu - jedynie czasochłonna aby pomierzyć i dociąć profile i płyty.

Możesz zawsze dostawić tylko 1 ściankę o grubości profilu (ta co ma 30cm szerokości) a półki zrobić z gotowych półek meblarskich.