kominiarz 12.01.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 kominiarz, firma Varmsen - dystrybutor wyrobów Wolfshoher : http://www.varmsen.com/kominki/hbo-najwy%C5%BCsza-jako%C5%9B%C4%87-szamotu na stronie jest też załącznik [po prawej stronie u góry] :"Dane techniczne wyrobów szamotowych" - poszczególne odmiany ich szamotu opisane gęstość, temperatura pracy, rozszerzalność termiczna, wytrzymałość na ściskanie, współczynnik przewodności cieplnej,pojemność cieplna właściwa masowa czyli po ludzku ciepło właściwe w odstępach co 100*C - zakres 0-300/400*C to pewnie właściwy dla obudowy zamkniętej... znaczy się do czegoś tu można się już odnieść , coś porównać, danych nie trzymają w zamkniętych sejfach tylko pokazują wszystkim że je mają , oprócz chwalenia się mają też jakieś argumenty [czyli dun/hans potrafi:confused:] dziękuję, tak są całkiem fajne. Abstrahując, wcale się Tobie nie dziwię i rozumiem Twoje wątpliwości. Osobiście miałem okazję przetestować co nie co i wciąż nadal jestem na etapie poszukiwań idealnego rozwiązania, nie jest to takie proste ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 12.01.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) kominiarz, firma Varmsen - dystrybutor wyrobów Wolfshoher : http://www.varmsen.com/kominki/hbo-najwy%C5%BCsza-jako%C5%9B%C4%87-szamotu na stronie jest też załącznik [po prawej stronie u góry] :"Dane techniczne wyrobów szamotowych" - poszczególne odmiany ich szamotu opisane gęstość, temperatura pracy, rozszerzalność termiczna, wytrzymałość na ściskanie, współczynnik przewodności cieplnej,pojemność cieplna właściwa masowa czyli po ludzku ciepło właściwe w odstępach co 100*C - zakres 0-300/400*C to pewnie właściwy dla obudowy zamkniętej... znaczy się do czegoś tu można się już odnieść , coś porównać, danych nie trzymają w zamkniętych sejfach tylko pokazują wszystkim że je mają , oprócz chwalenia się mają też jakieś argumenty [czyli dun/hans potrafi:confused:] z "naszych" firm [Cebud,Kokoszka,Bohusz] żadna ułamka tych parametrów nie pokazuje [jak nowe auto na rynku ale bez danych o mocy, Vmax, przyspieszenie, zużycie paliwa, ładowność- ale kupujta ludziska, mówita wom że on wytrzymalszy jest łod Merca beczki, szybszy łod Lambo i łoszczyndniejszy łod Volta i dlatego nawet gwarancji na niego nie trza ] - to nie jest poważne traktowanie klientów, z których [że tak nieopatrznie napomknę] się żyje ... ja nie wiem czy "nasze" są gorsze , a może są lepsze ale powinno to wyglądać tak jak to już w tym poście napisał np. Forest : potrzebuję auto do takich zadań - powinno mieć takie parametry - sprawdzam parametry oferentów - dokonuję wstępnego wyboru np 2 aut - sprawdzam opinie ludu pracującego miast i wsi czyli przeciętnego użytkownika - pytam elitę , która zęby na tym zjadła - kupuję w przeświadczeniu że zrobiłem wszystko co należało zrobić żeby dokonać właściwego wyboru [ew. polegam na gościu np. ze Stalowej Woli i parę punktów mi odpada] . A że inni wolą po reklamie - wolność jest , co mnie do tego... Szacun Mocium Panie , że nie dajesz się zbywać byle czym. Ale też nie daj się zbywać parametrami - pytanie powinno brzmieć jakie powinny być a nie jakie są podane. Tak dla małej podbudowy teoretycznej- http://reframat.pl/akum.html - może dostrzeżesz ciekawostkę , która tam się pojawia. A tu znajdziesz wykaz różnych materiałów , wśród których ukrywa się coś znacznie lepszego do akumulacji niż szamot czy inny akubet. http://wipos.p.lodz.pl/baza/03-02.html pzdr. ps. Boguś o ile pamiętam nigdy nie miał na stronie parametrów , ale spoko wkrótce je przepisze i co lepsze, prawdopodobnie będą zgodne z prawdą . Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Bader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.01.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Szacun Mocium Panie , że nie dajesz się zbywać byle czym. Ale też nie daj się zbywać parametrami - pytanie powinno brzmieć jakie powinny być a nie jakie są podane. Tak dla małej podbudowy teoretycznej- http://reframat.pl/akum.html - może dostrzeżesz ciekawostkę , która tam się pojawia. A tu znajdziesz wykaz różnych materiałów , wśród których ukrywa się coś znacznie lepszego do akumulacji niż szamot czy inny akubet. http://wipos.p.lodz.pl/baza/03-02.html pzdr. ps. Boguś o ile pamiętam nigdy nie miał na stronie parametrów , ale spoko wkrótce je przepisze i co lepsze, prawdopodobnie będą zgodne z prawdą . A ja już myślałem, że Cie jakim kuminem wciągło... A tu proszę! Nie dość, że zmartwychwstał, to jeszcze ciekawostki powklejał...Ahoj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 13.01.2014 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Witam. Jacen ... większość producentów podaje takie dane. Również ci, których wymieniłeś ... ... Forest, daj namiary/linki bo wiesz gdzie tego szukać na ich stronach - bo ja i nie tylko ja, nie jesteśmy w stanie tego znaleźć [ba, Bohusz sam przyznał że nie ma ], ale zwalam to na karb moich nikłych umiejętności IT ... owo/cebud/kokoszka pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 15.01.2014 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Szacun Mocium Panie , że nie dajesz się zbywać byle czym. Tak dla małej podbudowy teoretycznej- http://reframat.pl/akum.html - może dostrzeżesz ciekawostkę , która tam się pojawia. A tu znajdziesz wykaz różnych materiałów , wśród których ukrywa się coś znacznie lepszego do akumulacji niż szamot czy inny akubet. http://wipos.p.lodz.pl/baza/03-02.html pzdr. Bader, a jakaś podpowiedź? - obie strony znam, doczytałem ponownie ale jako amator nie wyczaiłem o co może chodzić profesjonałowi [dla którego to oczywista oczywistość jest] ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 22.01.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Bader, a jakaś podpowiedź? - obie strony znam, doczytałem ponownie ale jako amator nie wyczaiłem o co może chodzić profesjonałowi [dla którego to oczywista oczywistość jest] ... jacen, zdecydowałeś się w końcu na jakieś konkretne płyty? dotarłeś do "głębszych" info o nich...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 22.01.2014 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 jacen, zdecydowałeś się w końcu na jakieś konkretne płyty? dotarłeś do "głębszych" info o nich...? Przestałem "docierać" bo takich danych nie ma - nawet Forest ich nie namierzył na stronach producentów [bo pewnie takie namiary by wysłał - patrz post 24] - czyli dla klienta są niedostępne . wykonawcy może dostają je mailem - na moje maile producenci nawet nie pierd...ęli - wot polska troska o klienta - mają mnie w du... to i wzajemnie - i polecam wszystkim taką postawę - szybciej zbudujemy normalność i bogactwo. A wybór na rynku jest ... Mam jeszcze trochę czasu na zakup - na tą chwilę kupię Varmsen/Wolfshoher z przyczyn wymienionych w poprzednich postach ... chyba że Bader jeszcze coś podpowie... albo [w co i nie za bardzo wierzę i jednocześnie mnie to "wali" ] "nasi" się ockną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 22.01.2014 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Przestałem "docierać" bo takich danych nie ma - nawet Forest ich nie namierzył na stronach producentów [bo pewnie takie namiary by wysłał - patrz post 24] - czyli dla klienta są niedostępne . wykonawcy może dostają je mailem - na moje maile producenci nawet nie pierd...ęli - wot polska troska o klienta - mają mnie w du... to i wzajemnie - i polecam wszystkim taką postawę - szybciej zbudujemy normalność i bogactwo. A wybór na rynku jest ... Mam jeszcze trochę czasu na zakup - na tą chwilę kupię Varmsen/Wolfshoher z przyczyn wymienionych w poprzednich postach ... chyba że Bader jeszcze coś podpowie... albo [w co i nie za bardzo wierzę i jednocześnie mnie to "wali" ] "nasi" się ockną Hier. Wybacz, mam sporo pracy a i nie bawi mnie pisanina na forum , które miało być wymianą doświadczeń a stało się kolejnym okręgiem łowieckim Sporo ciekawostek znajdziesz tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157303-Kominek-z-mas%C4%85-akumulacyjn%C4%85-obudowy-odzysk-ciep%C5%82a-ze-spalin Poszukaj tam wypowiedzi zwykłych ludzi - mają szerzej otwarte umysły niż tzw. fachoffcy. Zastanów się też nad wadami tak zwanej "ciepłej " obudowy - łatwo popełnić błąd i dołączyć do sporej grupy zadowolonych i szczęśliwych posiadaczy takowego cuda , pisząc potem ,że żona suszy pranie w salonie lub właściciel gania w samych gaciach bo jest tak ciepło....... pzdr. ps. wady to tylko problem do rozwiązania ps.2 jak już znajdziesz materiał , o którym myślę - podpowiem- lambda wynosi od 2,9 do 4,8 , czyli przewodzi ciepło dwa do ponad trzy razy lepiej od szamotu. A i pojemność ma ponad dwukrotnie większą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Hier. Wybacz, mam sporo pracy a i nie bawi mnie pisanina na forum , które miało być wymianą doświadczeń a stało się kolejnym okręgiem łowieckim Sporo ciekawostek znajdziesz tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157303-Kominek-z-mas%C4%85-akumulacyjn%C4%85-obudowy-odzysk-ciep%C5%82a-ze-spalin Poszukaj tam wypowiedzi zwykłych ludzi - mają szerzej otwarte umysły niż tzw. fachoffcy. Zastanów się też nad wadami tak zwanej "ciepłej " obudowy - łatwo popełnić błąd i dołączyć do sporej grupy zadowolonych i szczęśliwych posiadaczy takowego cuda , pisząc potem ,że żona suszy pranie w salonie lub właściciel gania w samych gaciach bo jest tak ciepło....... pzdr. ps. wady to tylko problem do rozwiązania ps.2 jak już znajdziesz materiał , o którym myślę - podpowiem- lambda wynosi od 2,9 do 4,8 , czyli przewodzi ciepło dwa do ponad trzy razy lepiej od szamotu. A i pojemność ma ponad dwukrotnie większą. Baderek dawno Cię nie czytałem.Jak tam w nowem roku?Wejdź w dyskusje z Panami sam nie dam rady.:wiggle:;);) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 23.01.2014 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Baderek dawno Cię nie czytałem.Jak tam w nowem roku?Wejdź w dyskusje z Panami sam nie dam rady.:wiggle:;);) Cześć Wewiór Miło Cię widzieć niezbanowanym przez jakiegoś reklamodawcę Nowy rok zapowiada się rewelacyjnie , czego i Tobie życzę Na kopaninę z koniem raczej mnie nie namówisz - szkoda czasu ..... zresztą chłopaki i tak sami się zagryzą To leży w ich naturze:D pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts