Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obliczanie strat energii przez ściany- jak ??

asterixx

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś może wyłuszczyć metodę obliczania strat ciepła przegród budowlanych?

Chciałbym policzyć sobie rożne wersje ocieplenia domu i dla nich oszacować straty energii w skali roku (czy średniego sezonu grzewczego dla naszego klimatu).

Dane jakie mamy, to powierzchnia ścian, materiał ścian i jego parametry, grubość ocieplenia i jego parametry, oczekiwana temperatura wewnątrz domu.... chyba to tyle.

Mając średnioroczne straty energii można w prosty sposób oszacować różnice w kosztach ogrzewania, a wiec opłacalność inwestycji.

Tylko jak policzyć te średnioroczne straty energii dla statystycznego sezonu grzewczego?

pozdrawiam

asterix

Ja też błądzę i szukam najprostszej amatorskiej metody, dom SSZ i przede mną wiele jeszcze prac.....

Znalazłam taki projekt o podobnych parametrach do mojego i próbowałam się wstrzelić w obliczenia.

http://z500.pl/projekt/243/Zx4,pietrowy-dom-o-foremnej-bryle-wzbogacony-nuta-nowoczesnego-designu.html

Spróbuj znaleźć podobny projekt do swojego na stronie tego biura i może coś się uda z tego wydziergać, powodzenia.

pozdrawiam. :bye:

Witam,

Czy ktoś może wyłuszczyć metodę obliczania strat ciepła przegród budowlanych?

Tylko jak policzyć te średnioroczne straty energii dla statystycznego sezonu grzewczego?

pozdrawiam

asterix

Pierwsze - to nie do konca to, czego potrzebowałem. Ale tez się przydało.

Drugie zawile, ale pomocne ;)

Zrobiłem tak:

pobrałem dane o średnich temperaturach miesięcznych ze strony http://www.pogodynka.pl/polska/daneklimatyczne. W moim przypadku dla Zielonej Góry :)

Potem spisałem współczynniki U dla przypadków które mnie interesowały ze strony http://www.termoorganika.com.pl/kalkulator/kalkterm.html.

Wyznaczałem współczynniki dla YTONGA 600 plus styropian we wszystkich wersjach i grubościach 20 i 30 cm łącznie 12 kombinacji :)

Dla pow. ścian 230 metrów kwadratowych i oczekiwanej temperatury w domu 24 stopnie obliczyłem dla każdego miesiąca średnia moc strat i energię strat. Przyjmowałem sezon grzewczy wrzesień-kwiecień.

Co mi wyszło:

Dalmatyńczyk fasada 0,044

gr. 20cm

Strata energii: 4250 kWh

Koszt styropianu: 6256

gr. 30cm

Strata energii: 3112 kWh

Koszt styropianu: 9384

Dalmatyńczyk Fasada Plus 0,042

gr. 20cm

Strata energii: 4106 kWh

Koszt styropianu: 7038

Dalmatyńczyk Fasada Plus 0.042

gr. 30cm

Strata energii: 2999 kWh

Koszt styropianu: 10557

Silver Fasada 0,040

gr 20cm

Strata energii: 3960 kWh

Koszt styropianu: 7590

Silver Fasada 0.040

gr. 30cm

Strata energii: 2882 kWh

Koszt styropianu: 11385

Gold Fasada 0,038

gr. 20cm

Strata energii: 3809 kWh

Koszt styropianu: 8418

Gold Fasada 0.038

gr. 30cm

Strata energii: 2763

Koszt styropianu: 12627

Terminum Fasada 0,032

gr. 20cm

Strata energii: 3335 kWh

Koszt styropianu: 9430

Termonium Fasada 0,032

gr. 30cm

Strata energii 2395 kWh

Koszt styropianu: 14145

Termonium Plus Fasada 0,031

gr. 20cm

Strata energii: 3253 kWh

Koszt styropianu: 9752

gr 30cm

Strata energii 2331 kWh

Koszt styropianu 14628

Nie mam pewności czy dobrze policzyłem wszystko. I są to tylko straty ściany - nie obejmują one innych strat (okna, mostki, dach, podłoga itp, itd). Chodziło mi o porównanie rożnych styropianów o rożnych grubościach i ich kosztów. Aby móc bardziej świadomie wybrać właściwą opcję.

Może się komuś przyda ;)

Ceny styropianu - wartości brutto na podstawie cen znalezionych na pewnym popularnym portalu aukcyjnym.

odliczałeś powierzchnię otworów, czy mkw ścian liczyłeś z nimi?

Ja chyba zdecyduję się na grafit frez 14cm, lambda 32.....Ta grubość już jest na granicy linii i powierzchni zabudowy. W projekcie jest 12cm, ale Mróweczki minimalnie zmniejszyły mi dom aby nałożyc nieco grubszy garniturek.

Mam 300 mkw bez odejmowania otworów, ale nie mam pojęcia jaki % jest odpadów przy frezie. Powierzchnia otworów 38-40mkw.

Dla pow. ścian 230 metrów kwadratowych i oczekiwanej temperatury w domu 24 stopnie obliczyłem dla każdego miesiąca średnia moc strat i energię strat. Przyjmowałem sezon grzewczy wrzesień-kwiecień.

Ceny styropianu - wartości brutto na podstawie cen znalezionych na pewnym popularnym portalu aukcyjnym.

Edytowane przez GraMar

odliczałeś powierzchnię otworów, czy mkw ścian liczyłeś z nimi?

Ja chyba zdecyduję się na grafit frez 14cm, lambda 32.....Ta grubość już jest na granicy linii i powierzchni zabudowy. W projekcie jest 12cm, ale Mróweczki minimalnie zmniejszyły mi dom aby nałożyc nieco grubszy garniturek.

Mam 300 mkw bez odejmowania otworów, ale nie mam pojęcia jaki % jest odpadów przy frezie. Powierzchnia otworów 38-40mkw.

To sama ściana (mur). Okna tej powierzchni nie obejmują - a mam ich prawie 60m2.

budujesz wg gotowego projektu? jakiego?:p

Odpowiedz na to pytanie jest dość skomplikowana. Bo generalnie z projektu gotowego, a nawet dwóch :)

Generalnie projekt TRAFNYz zewnętrznym garażem z pracowni Lipińscy z Wrocławia. Ale parter domu to właściwie projekt DIJON II z tej samej pracowni.

Plus do tego jakies zmiany matki-derektorki ;)

Trudno wiec nazwać go gotowym, choć od takowego zaczynaliśmy.

Roockwool udostępnia na swojej stronie różne programy obliczeniowe

http://www.rockwool.pl/doradztwo/programy-obliczeniowe

Jest też dosyć prosty w obsłudze kalkulator energetyczny na tej stronie:

http://www.oszczednydom.pl/programs/kalkulator/

To czego nie da się obliczyć to wiedzy ekipy budowlanej na temat zastosowania teorii na temat izolacji w praktyce i strat cieplnych z tego tytułu:)

• 2 weeks później...

Zrobiłem tak:

pobrałem dane o średnich temperaturach miesięcznych ze strony http://www.pogodynka.pl/polska/daneklimatyczne. W moim przypadku dla Zielonej Góry :)

Potem spisałem współczynniki U dla przypadków które mnie interesowały ze strony http://www.termoorganika.com.pl/kalkulator/kalkterm.html.

Wyznaczałem współczynniki dla YTONGA 600 plus styropian we wszystkich wersjach i grubościach 20 i 30 cm łącznie 12 kombinacji :)

Co mi wyszło:

gr. 20cm

Strata energii: 4250 kWh

Koszt styropianu: 6256

gr. 30cm

Strata energii: 3112 kWh

Koszt styropianu: 9384

Dalmatyńczyk Fasada Plus 0,042

gr. 20cm

Strata energii: 4106 kWh

Koszt styropianu: 7038

Dalmatyńczyk Fasada Plus 0.042

gr. 30cm

Strata energii: 2999 kWh

Koszt styropianu: 10557

Silver Fasada 0,040

gr 20cm

Strata energii: 3960 kWh

Koszt styropianu: 7590

Silver Fasada 0.040

gr. 30cm

Strata energii: 2882 kWh

Koszt styropianu: 11385

Gold Fasada 0,038

gr. 20cm

Strata energii: 3809 kWh

Koszt styropianu: 8418

Gold Fasada 0.038

gr. 30cm

Strata energii: 2763

Koszt styropianu: 12627

Terminum Fasada 0,032

gr. 20cm

Strata energii: 3335 kWh

Koszt styropianu: 9430

Termonium Fasada 0,032

gr. 30cm

Strata energii 2395 kWh

Koszt styropianu: 14145

gr. 20cm

Strata energii: 3253 kWh

Koszt styropianu: 9752

gr 30cm

Strata energii 2331 kWh

Koszt styropianu 14628

Nie mam pewności czy dobrze policzyłem wszystko. I są to tylko straty ściany - nie obejmują one innych strat (okna, mostki, dach, podłoga itp, itd). Chodziło mi o porównanie rożnych styropianów o rożnych grubościach i ich kosztów. Aby móc bardziej świadomie wybrać właściwą opcję.

Może się komuś przyda ;)

Wszystko w porządku tylko temperaturę do obliczeń pobiera się ze strony( dla Zielonej Góry wynosi -18oC) :http://www.hvacr.pl/vademecum/strefy-klimatyczne-polski-i-temperatury-obliczeniowe i temperaturę wewnętrzną 20oC.

2. musisz zabezpieczyć ściany zewnętrzne budynku od wewnątrz farbą ,która nie przepuszcza pary wodnej lub folią w inny wypadku wystąpi punkt rosy w styro.

Pozdrawiam

Janek

Obserwowałam dziwne zjawisko w nieogrzewanym budynku SSZ przez ostatnie dni mrozu, było nawet do minus 20oC.

Mianowicie na piętrze miałam tylko kabel elektr i tam stał czajnik elektr. i butelki z wodą. Na piętrze woda zamarzała w nich błyskawicznie.

Na parterze. gdzie jest tylko chudziak i fundament obłożony styrodurem zielonym basf, okna, drzwi docelowe-butelki z wodą zupełnie nie zamarzały.

Znosząc zamarznięte butelki z piętra na parter, przez noc lód w nich topniał. Dziwi mnie akumulacja ciepła, ale skąd- z gruntu?