Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pracujący kominek: jak ograniczyć zabrudzenia ścian

Cardamon

Recommended Posts

Dwa lata temu przebudowaliśmy swój kominek tak, żeby przestał być przyjemną ozdoba salonu a stał się alternatywnym źródłem ciepła. Zrobiliśmy rozprowadzenie ciepła, zainstalowaliśmy wymuszony obieg, zatroszczyłam się nawet o czujniki czadu (choć to może przesada czuję się tak bezpieczniej). Ogrzewanie kominkiem sprawdza się świetnie i ogrzewanie gazowe włącza się jedynie wtedy, gdy temperatura w domu w ciągu dnia spada poniżej 20 stopni, a nocą poniżej 17.

Problem tkwi jedynie w tym, że widzę jak to ogrzewanie nadmuchowe brudzi ściany. Zastanawiam się, czy jest jakiś sposób aby temu zapobiec. Może są jakieś filtry, które można by zainstalować na wylocie ciepłego powietrza?

To nie kominek ponosi winę, tylko wy swoją nieumiejętną obsługą (tak przypuszczam:)). Najwięcej brudzicie podczas rozpalania. Spróbujcie nie otwierać drzwi. Instrukcja tu: http://www.kominki.org/blogi/niepokorny-o-kominkach/art,1135,niepokorny-o-kominkach-czy-mozna-palic-do-gory-nogami.html

Nie chodzi mi o ściany w pomieszczeniu, w którym znajduje się kominek a o ściany w pozostałych pomieszczeniach, do których ogrzanie powietrze z kominka jest przepychane.

Ale to ciekawe z tym rozpalaniem. Wypróbuję to na pewno :)

Edytowane przez Cardamon

Ja mam anemostaty co prawda od DGP i sciany i sufity czysciutkie. Sprawa wygląda tak że to powietrze co wylatuje z tych anemostatów jest zasysane z otworów w obudowie kominka. Wiec jak nie masz kurzu w domu i ostrożnie otwierasz dzwi kominka to nie ma szans żeby sufity były brudne

Acha żeby nie bylo sytuacja ta sama co u cibie - kominek chodzi dzien w dzien

Brudzenie ścian w okolicy wylotów DGP w większości pochodzi z dymu. Dym wpuszczany jest do komory kominka głównie szczelinami między wkładem a obudową. System DGP rozprowadza go po całym domu. Większość użytkowników nawet tego zjawiska nie dostrzega, bo gzyms nad wkładem nieźle maskuje ten proces. Nie ma filtrów które skutecznie zatrzymują dym, nie zatrzymując jednocześnie ciepłego powietrza. Pozostaje nauczyć się kultury palenia i obsługi kominka.

• 4 weeks później...