Pyxis 06.01.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Tyle wlasnie przyjalem do swoich szacunkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.01.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 A moim zdaniem (sorry asolt), przy tak malutkiej inwestycji, to nawet nie ma co liczyć. Przyjąć te ZDROWE 50W/m2 i krzywdy temperaturowej Z PEWNOŚCIĄ nie będzie, a wszelka nadwyżka mocy wzmocni wykorzystanie taniego prądu. Z korzyścią dla rachunku za ogrzewanie liczonego w złotówkach. Oczywiście mówię o 100% podłogówki. Oczywiscie mozna przyjąc te 50W/m2, tylko po co dawac jednakowy rozstaw we wszystkich pomieszczeniach niezaleznie od strat, po to aby niektóry przepływy zmniejszyc na rotametrach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.01.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 asolt, bardzo często Cię polecam, ale przyznasz chyba że proporcje strat poszczególnych pomieszczeń można już wyczytać z opracowania wykonanego w projekcie?Mi chodziło o te APTEKARSKIE wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.01.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 asolt, bardzo często Cię polecam, ale przyznasz chyba że proporcje strat poszczególnych pomieszczeń można już wyczytać z opracowania wykonanego w projekcie? Mi chodziło o te APTEKARSKIE wyliczenia. Jak widzę "obliczenia" które są przeszacowane o 100-200% to ich wiarygodnosc jest dla mnie zerowa, proporcje również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.01.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Przeszacowanie jest czasami ogromne, natomiast proporcje nie tak bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.01.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Przeszacowanie jest czasami ogromne, natomiast proporcje nie tak bardzo No to moze z innej strony, jako ze równiez wykonuje instalacje, to zawsze je wykonuje wg swoich obliczen, czasami sie zdarza ze w jednym pomieszczeniu wychodzi rozstaw 10 cm , a w drugim 30 cm, nie zadnego uzasadnienia aby tam gdzie wg obliczen ma byc 30 cm tez dac 10 cm. Zawsze tak wykonuję i zawsze ufam swoim obliczeniom i nigdy sie na nich nie zawiodłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.01.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Ale ja nie powiedziałem że nie ufam Twoim obliczeniom czy że się na nich zawiodłem. Wręcz przeciwnie, OCZYWIŚCIE!Mowa była o czymś innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 06.01.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 No to moze z innej strony, jako ze równiez wykonuje instalacje, to zawsze je wykonuje wg swoich obliczen, czasami sie zdarza ze w jednym pomieszczeniu wychodzi rozstaw 10 cm , a w drugim 30 cm, nie zadnego uzasadnienia aby tam gdzie wg obliczen ma byc 30 cm tez dac 10 cm. Zawsze tak wykonuję i zawsze ufam swoim obliczeniom i nigdy sie na nich nie zawiodłem. Witam, a jezeli wykonywalem u ciebie OZC to jest mozliwosc upgrade'u wyliczen o rozstawy podlogowek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.01.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Ale ja nie powiedziałem że nie ufam Twoim obliczeniom czy że się na nich zawiodłem. Wręcz przeciwnie, OCZYWIŚCIE! Mowa była o czymś innym. Zgadza sie, ja wiem ze chodzi aby z pojedynczych wartosci metodą interpolacji stworzyc sensowną całość. Tylko po co isc okreznymi drogami jak mozna isc na wprost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.01.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Witam, a jezeli wykonywalem u ciebie OZC to jest mozliwosc upgrade'u wyliczen o rozstawy podlogowek? Ładnie nazwane (upgrade), proszę o kontakt na mail, tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 06.01.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Ładnie nazwane (upgrade), proszę o kontakt na mail, tel. Jutro się odezwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 06.01.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Witam Widze ze bez waszej pomocy sobie nie poradzę z wyborem . Zakup , dobór , montaż ,serwis - dużo aspektów aby dobrze wybrać a i jeszcze czytam że niezawsze wszystko dobrze chodzi . Zaczynam budować dom http://www.nanostudio.pl a15 i mam już projekt domu i instalacji pompy ciepła . Projektant dobrał w opisie 12 kW , a na rysunku technicznym podał 15 kW i tu już pierwszy rozjazdach. Czytając wasze wypowiedzi szukam osób które POLECĄ dobrą firmę z Mazowsza -WarsZawa ,Płock która doradzi i profesjonalnie dobierze pompę i dolne źródło ( bo to chyba ważniejsze nawet ) Firmy ktora wykona to kompleksowo i da gwarancje na swoje uslugi Pozdrawiam Co do szacunków projektanta to już gdzie ich miejsce. Oczywiście zacznij od asolta. Poza OZC podpowie Ci jak ulepszyć izolację niedużym kosztem. Z instalatorów udzielających się na forum polecam Ci Fachmana i Wihajstra. Oni są tu najdłużej ze wszystkich i złego słowa o nich mie czytałem. Unikaj jak ognia firmy w której pojawia się nazwisko Piękny w dowolnej formie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berlux 09.01.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Jestem z okolic Łodzi i mi instalację wykonywała firma DTS Serwis. Zrobili mi pompę ciepła i rekuperację . Nie ma się u nich do czego przyczepić , terminy były dotrzymywane, człowiek który mnie obsługiwał był pod telefonem , doradzał mi jeszcze w innych sprawach odnośnie oczyszczalni ścieków i styropianu. Śmiało mogę polecić tą firmę ,z tego co pamiętam działają chyba na terenie całego kraju , tak mi się przynajmniej wydaje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 09.01.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Reklamaaaa? ... tak mi się przynajmniej wydaje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts