Lukasz90 06.01.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Witam nie wiem czy wybrałem dobry dział więc przepraszam jeśli popełniłem błąd. Sprawa wygląda tak muszę wymienić drzwi w domu żony, kiedyś jak nie byliśmy małżeństwem jakieś 8lat temu był remont generalny "fachowiec" powiedział że te drzwi, ościeżnice.framuga(nie wiem jak to się nazywa) nie są do wymiany (podobno są głęboko zakotwiczone w ścianie) i tak ma zostać - czy ten fachowiec mówi prawdę? czy po prostu wykorzystał sytuacje że nie było żadnego faceta w domu i sprzedał dla kobiety ściemę. ok sytuacja wygląda tak grubość ścian w którym są drzwi jest różna 50cm, 20, 28... Wymiary wnęki na dzwi: 84cm szerokość dzwi 74cm - wysokość:205,5 Czy ktoś z was mógłby mi doradzić, co mam zrobić ? jaki sposób na wymianę tych drzwi? czy da się na starą framugę założyć ościeżnice jeśli tak to jaką i jak? Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Lukasz90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.01.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 To mowisz, ze "fachowiec" nawet na ściemie potrafi zarobić? Wszystko da się zrobić. Ale pytanie jakim kosztem. Ze zdjęć wiele nie widać, bo bardziej istotna jest sytuacja na podłodze. Więcej już mówią wymiary i wygląda na to, ze może będą konieczne nietypowe rozmiary drzwi i/lub po wszystkim interwencja wykończeniowca. Szukaj firmy z dobrym doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 11.01.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Ehhhh "fachowcy" kochani w naszym kraju Przede wszystkim nie wiadomo czy ościeżnica jest na murze czy jest tam schowana głębiej tak jak można spotkać to w starszym budownictwie. Jak dla mnie możesz zastosować ościeżnicę prostą (stałą), np. coś takiego: http://erkado.pl/?lang=pl&page=stala a ewentualne prace obróbkowe po zmianie ościeżnicy zasłonić opaską lub ćwierćwałkiem, czyli czymś takim: http://erkado.pl/?lang=pl&page=opaska_i_14_walek ok sytuacja wygląda tak grubość ścian w którym są drzwi jest różna 50cm, 20, 28... Nie do końca rozumiem. Czy to są wymiary dla otworu dla jednej pary drzwi? Pytam bo i takie rzeczy widziałem (może nie 8cm różnicy ale 4 się zdarzają ) Wymiary wnęki na dzwi: 84cm Jak rozumiem jest to całkowita szerokość wnęki pod ościeżnicę (futrynę) szerokość dzwi 74cm - wysokość:205,5 Jeśli skrzydło ma 74 a całkowity wymiar ma 84 to ościeżnica wygląda dość standardowo dla wewnętrznych. Przy montażu na glifie muru może będzie potrzebne podkucie do szerokości 90cm - wtedy ościeżnica z jednej strony (optycznie przede wszystkim) schowa Ci się w mur i będzie widoczne tylko po 3 cm na stronę. Opaskę możesz zamontować wewnątrz otworu oraz od frontu - powstanie podobne rozwiązanie jak ościeżnica "portalowa" z Gerdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts