BCS 16.11.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 S............. http://www.kominki-batura.pl/publikacje2.html ale co ze szczelnymi kominkami do wentylacji mechanicznej i średnicą wspomnianej rury ??? jej średnica jest istotna przy fi200 i 10-15cm ociepleniu mamy 50cm otwór w fundamencie pół metrowy wykop pod chudziakiem??- jeszcze takiego nie widziałem, może jakieś inne rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 16.11.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 ...o na dziurze w podłodze (tej pod wkładem) zamontowałem szyber, taki prawdziwy, odzysk z rozebranego pieca (po zasunięciu zero przedmuchu). ....? ten szyberek (przepustnica) powinien być na zewnątrz budynku, żeby uniemożliwić wychładzanie rury, gruntu i podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.11.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 ale co ze szczelnymi kominkami do wentylacji mechanicznej i średnicą wspomnianej rury ??? jej średnica jest istotna przy fi200 i 10-15cm ociepleniu mamy 50cm otwór w fundamencie pół metrowy wykop pod chudziakiem??- jeszcze takiego nie widziałem, może jakieś inne rozwiązania. A skąd wziąłeś taki wymiar??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fza1719512880 16.11.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 ten szyberek (przepustnica) powinien być na zewnątrz budynku, żeby uniemożliwić wychładzanie rury, gruntu i podłogi. Rury jeszcze niema, ale jak kiedyś będzie, to wychładzanie nie będzie problemem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fza1719512880 16.11.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) Montowanie przepustnicy na drodze do komina jest niebezpieczne. Odradzam. "Wychowałem się" na kuchniach i piecach kaflowych, teraz palę we wszystkopalnej "samoróbce" (nie ja ją robiłem, ale fachowiec, piec rewelka) Ręczne sterowanie przepływem powietrza nie sprawia mi większych problemów, a przepustnicę chce zamontować bo mieszkam dość wysoko, na przełęczy, prawie zawsze wieje (wiadomo kieleckie). Ostatnio był taki cug, że mi kota do popielnika wciągnęło Nigdy bym nie polecił, ale jesteście chyba w podobnej sytuacji (finansowej). Mój "żeliwniak" wygląda inaczej, wygląda jak ten, http://www.euro-kom.pl/images/invicta/gv_800.jpg tylko ma niższy, jednoczęściowy czopuch. A kupiłem go właśnie dla tego że niewiele kosztował Edytowane 16 Listopada 2014 przez f@za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.11.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 przepustnicę chce zamontować bo mieszkam dość wysoko, na przełęczy, prawie zawsze wieje (wiadomo kieleckie). Ostatnio był taki cug, że mi kota do popielnika wciągnęło To nie będzie lepsze w takiej sytuacji: http://www.darco.com.pl/oferta/p,82,regulatory-ciagu-kominowego.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fza1719512880 16.11.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 To nie będzie lepsze w takiej sytuacji: ? Szyberek już mam, tradycyjny, z "wajchą". Kupiłem razem z wkładem, za niecałe 20 zeta (powystawowa wyprzedaż). Ale dzięki za chęć pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 16.11.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Hmm... .... dalej jestem głupi... Podciągnąć rurę fi 150, a powietrze do wkładu dostaje się kilkoma otworami w popielniku ..... Panie Piotrze z tego postu i obserwacji na budowach, fi 200 rzeczywiście przy dużo, ale 150 czy pomarańczowe 160 to powoli standard w chudziak jako zasilanie kominka, czy jest na to jakiś wzór, jaka winna być średnica do mocy i długości na zasilaniu, bo tak jak powyżej napisano przy wkładach parenaście cm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.11.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) Dyskusja na ten temat, gdzieś tu w archiwum jest, ale kto to znajdzie? Obliczenia można pewnie zrobić stosując fizykę z podstawówki, ale teoria to teoria. Ja robiłem kiedyś próby rzeczywiste...Narobiłem zakrętów, sklejając szczelnie ze sobą rury aluminiowe. Dużo rur...Paliłem i doszedłem do wniosków które potem opisałem na blogu. Inspiracją była owa dyskusja. O! Znalazłem! Nawet mało się tam kłóciliśmy... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196853-Powietrze-do-spalania Tu masz ciekawe wyliczenia. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196853-Powietrze-do-spalania&p=5204606&viewfull=1#post5204606 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196853-Powietrze-do-spalania&p=5207767&viewfull=1#post5207767 A to wpis na blogu http://blog.kominki-batura.pl/?p=101 Edytowane 16 Listopada 2014 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 16.11.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Dyskusja .... A to wpis na blogu http://blog.kominki-batura.pl/?p=101 Są dane i ok 10m3/1kg nie szybciej niż 0,2m/s- zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 16.11.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) Żeby nie było nieporozumień, najlepiej podać obliczeniowe zapotrzebowanie powietrza do spalania w kg. Wynosi ono dokładnie 5,18 kg na kilogram drewna o wilgotności 25% (dla innej będzie inne).Lepiej w kilogramach, bo powietrze o różnej temperaturze będzie miało różną objętość. Każdy więc może rzucać metrami sześć. podając różne wartości. Różnice mogą być niemałe.Najlepiej metry sześć. podać dla powietrza o temperaturze 0 st., bo takie jest średnio w zimie.Tu wychodzi prawie dokładnie 4 m3 (4,01).To jednak początek zabawy, bo zostaje jeszcze ten nadmiar.Mogę tu podać, że panoramiczne wkłady, szczególnie wodne, pracują na nadmiarze rzędu 400%. Piecowe wkłady o pionowej budowie paleniska na nadmiarze około 200% (na dolnopalnym palenisku udaje się uzyskać nadmiar około 150%). Obliczenia średnicy kanału doprowadzającego powietrze do spalania upraszczają się dość, bo skoro teoretycznie trzeba 4 m3 na kilogram drewna (nadmiar 100%, czyli lambda równa 1), a jednocześnie ten kilogram to 4kWh ciepła, to wychodzi, że teoretycznie trzeba 1 m3 powietrza (o temp. 0st.) na godzinę na każdy kW mocy kominka.Trzeba to tylko pomnożyć przez te nadmiary. Najciekawsze jest to, że dla tych danych i po przyjęciu prędkości przepływu powietrza 0,2 m/s, średnica zastępcza kanału doprowadzającego powietrze wynosi ... 28 mm. Nie jest jednak tak różowo. Trzeba pamiętać, że cały układ napędzany jest różnicą ciśnień na poziomie kilkunastu Pa. Tu każdy zadzior, każda zmiana kierunku może mieć zasadnicze znaczenie - praktycznie nie do obliczenia. Pozdrawiam Edytowane 16 Listopada 2014 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.11.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Ja zalecam fi 110. To najłatwiejszy sposób an wykonanie kanału, bo odpowiada najpopularniejszej rurze kanalizacyjnej. Fi 160 (pomarańczowa), jest już trudniejsza do schowania i w 95 % przypadków przewymiarowana. Nawet duży wkład, można 5 minut zostawić rozszczelniony, by początek palenia miał dużo tlenu. Po kilku minutach każdy wkład pójdzie na fi 110. Pamiętajcie o spadku rury na zewnątrz budynku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 17.11.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Najciekawsze jest to, że dla tych danych i po przyjęciu prędkości przepływu powietrza 0,2 m/s, średnica zastępcza kanału doprowadzającego powietrze wynosi ... 28 mm. Pozdrawiam Porażka wyborcza wyostrzyła moją czujność - 0,2 m/s, to przepływ powietrza w kominkach otwartych. W przypadku zamkniętych stawiam na 2m/s (prędkość powietrza w przewodzie doprowadzającym, oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 17.11.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Witam. Te dywagacje nie mają żadnego znaczenia we współczesnym budownictwie jednorodzinnym, gdzie długość przewodu doprowadzającego powietrze ma 3-4 metry i brak jest w nim najczęściej kolan i załamań. Szara rurka kanalizacyjna 110 lub płaski kanał z ocynku 5x15 doskonale pasuje w 95 % przypadków do naszych realiów budowlanych - uwarstwienia posadzki budynku i w pełni pokrywa zapotrzebowanie na powietrze potrzebne do spalania w 95 % palenisk (wkładów) kominkowych. Te pozostałe 5 % to dizajnerskie paleniska olbrzymich gabarytów, ze spalaniem z dosyć dużym nadmiarem powietrza (żeby nie brudziły się szybki), gdzie sprawę załatwia z kolei czerwona rurka kanalizacyjna160 mm. I tyle w temacie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 17.11.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Witam. He, he ... mój post pisałem nie widząc tego co Piotr wcześniej napisał ... i jak widać co do procentów to mamy te same spostrzeżenia wyniesione z praktyki ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 17.11.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Porażka wyborcza wyostrzyła moją czujność - 0,2 m/s, to przepływ powietrza w kominkach otwartych. W przypadku zamkniętych stawiam na 2m/s (prędkość powietrza w przewodzie doprowadzającym, oczywiście). Już po ...ale w ustawie nie ma nic o prędkości dostarczania tych 10m3/1kW do zamkniętych, czemu 2m/s co jak będzie szybciej, ba nawet mechanicznie, jakoś nie ma zakazu co do prędkości w ustawie??? czyli kazde wyliczenie papier przyjmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 18.11.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Już po ...ale w ustawie nie ma nic o prędkości dostarczania tych 10m3/1kW do zamkniętych, czemu 2m/s co jak będzie szybciej, ba nawet mechanicznie, jakoś nie ma zakazu co do prędkości w ustawie??? czyli kazde wyliczenie papier przyjmie. Dlaczego 2m/s? - ma być komfortowo dla ucha, - ze wzrostem prędkości w kanale, podwajają się opory przepływu, czyli część powietrza będzie zasysana przez wkład z otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.11.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Witam.Przy podpięciu kominka do każdego komina systemowego fi 200, gdzie ciśnienie zamiast zalecanych 12-15 Pa wynosi często nawet po 50 Pa, każde wyliczenia i przyjmowane wartości biorą w łeb ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 18.11.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Dlaczego 2m/s? - ma być komfortowo dla ucha, - ze wzrostem prędkości w kanale, podwajają się opory przepływu, czyli część powietrza będzie zasysana przez wkład z otoczenia. Tak ja na początku pisałem, w ostatnim czasie widziałem parę budów, gdzie pod chudziakiem wciskano/wymieniano do kominka pomarańczowe 160, na moje pytanie czemu, bo instalator od kominka powiedział że na 110 się nie będzie palić, duże średnice powodują pośrednie wychładzanie co jest niewskazane przy okazjonalnym paleniu, zastawiałem się jaka powinna być sr minimalnie, jednoznacznej odp. nie ma, bo zależy ona: od mocy i dobrze do mocy dobranego komina- i to chyba jest najważniejsze, bo jak będzie dobrze się paliło, to nawet małą dziurką, przy szczelnym wkładzie, świszcząc powietrze doleci, trochę gorzej z rozpalaniem, ale to na chwilę, można podkraść ciepłe powietrze z salonu, łatwiej się komin bujnie. Dzięki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fza1719512880 19.11.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Panowie, ale przecież od dawna wiadomo że teoria i praktyka to dwie różne rzeczy.. Z kominiarstwem mam tyle wspólnego że wiem jak wygląda komin. Ale jestem energetykiem, i nie raz spotykałem się z wyliczeniami że ogrzewanie prądem może być tańsze niż węglem... Tylko skąd potem te rachunki za prąd takie k...a wysokie???Pomijając jakie teoretycznie powinno być fi, 110 czy 150, wiem że mój wkład zasysa powietrze przez 4 otwory 2x3cm, plus nieszczelność szyby . czyli wielkie g.... nawet nie chce mi się iść do pokoju obok żeby to zmierzyć. Więc wiem że dziura w posadzce zostanie, mam na niej siber (jak mawiał Ś.P. dziadek Stachu), ale dalej nie dowiedziałem się, jak lepiej zamontować przepustnicę (szyber) na wylocie. Zaraz nad żeliwem, czy jak najbliżej sufitu. Oczywiście cieszyły by mnie porady PRAKTYCZNE, teoria jakoś mnie nie bardzo przekonuje.Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts