Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maszynowe tynki cementowo-wapienne baumit co dalej?

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem dom z już położonymi tynkami cementowo-wapiennymi.

Testowo przejechałem je siatką i pomalowałem ale efekt jest słaby(struktura tynku jest bardzo widoczna).

Moje pytanie jest jak wykończyć takie tynki aby były gładsze?

Przeglądałem forum i widzę*że odradzacie kładzenie gipsu na takie tynki(traci się właściwości tynku cementowo-wapiennego). Jak więc je wykończyć? Nie będzie żadnych tynków strukturalnych itp. Tylko farba.

No wiec albo przyzwyczaj sie to takiego wyglądu, albo dawaj gładz. Taki urok tynków c-w.

Osobiscie mam tynki cementowo - wapienne, i na to cieniutka, 1-2 mm warstwa gładzi bez szlifowania. Tylko cieżko znaleźć ekipe która cos takiego potrafi zrobić

Edytowane przez turalyon

Witam,

Kupiłem dom z już położonymi tynkami cementowo-wapiennymi.

Testowo przejechałem je siatką i pomalowałem ale efekt jest słaby(struktura tynku jest bardzo widoczna).

Moje pytanie jest jak wykończyć takie tynki aby były gładsze?

Przeglądałem forum i widzę*że odradzacie kładzenie gipsu na takie tynki(traci się właściwości tynku cementowo-wapiennego). Jak więc je wykończyć? Nie będzie żadnych tynków strukturalnych itp. Tylko farba.

Alpol at 304.

Ja to stosuję jako ostatnią warstwę tynku - nie ma do czego się przyczepić.

No wiec albo przyzwyczaj sie to takiego wyglądu, albo dawaj gładz. Taki urok tynków c-w.

Osobiscie mam tynki cementowo - wapienne, i na to cieniutka, 1-2 mm warstwa gładzi bez szlifowania. Tylko cieżko znaleźć ekipe która cos takiego potrafi zrobić

"i na to cieniutka, 1-2 mm warstwa gładzi bez szlifowania" a jaka to gładź?

Mozesz rozwinąć temat?

Bo tak na moje oko, to zrobić normalną gładź gipsową bez szlifowania, to.....

A jak wygląda ściana po nałożeniu gładzi wapiennej? Czy jest to porównywalne z gipsem?

Czy są jakieś minusy tej technologii wykończenia ścian?

http://www.baumit.pl/front_content.php?idart=16645

powiem tak: POWODZENIA życzę :)

Zaj.... ciężko jest to wygładzić.

Co prawda próbowałem innego producenta, ale to jeden pieron, technologia ta sama.

jak masz tyki równe bez wżerów czy jakiś wybrzuszeń to proponuje rzadką warstwę gipsu

Możesz zawsze zrobić na próbę w jednym pomieszczeniu

Ja robiłem to na finiszu megaronu rozrabiałem gips że prawie spływał z pacy (coś jak bardzo gęsta farba) po zrobieniu pomieszczenia zacierałem to gąbką z papierem 120 (pacą wychodziło gorzej)

Pomieszczenie około 15-20m2 zajmowało około 3 godzinek bo zaraz po skończeniu nakładania można było zacierać, zawsze możesz tego spróbować na jakimś małym pomieszczeniu i zobaczyć czy efekt ci będzie odpowiadał, co do innego rodzaju wynalazków to w piwnicy testowałem prawie wszystko i jak chcesz mieć w miarę gładkie sciany to polecam to rozwiązanie a jak super gładkie to standardowo 3 warstwy gipsu

"i na to cieniutka, 1-2 mm warstwa gładzi bez szlifowania" a jaka to gładź?

Mozesz rozwinąć temat?

Bo tak na moje oko, to zrobić normalną gładź gipsową bez szlifowania, to.....

Dokładnie jest to normalna gładz gipsowa , tylko bez szlifowania. Zrobiona przez człowieka który robi to od 30 lat na rynku austryjackim, bo tam w ogóle nie ma czegoś takiego jak gładz a potem szlifowanie. Minimalna różnica na minus miedzy tym co mam a gładzią ze szlifowaniem jeżeli chodzi o jakość

Najważniejsze jest to że wychodzi dużo taniej - za robocizne płaciłem 6zł za metr - za materiał na 500m scian 1000zł za gipsy, grunty itp

Edytowane przez turalyon

Dokładnie jest to normalna gładz gipsowa , tylko bez szlifowania. Zrobiona przez człowieka który robi to od 30 lat na rynku austryjackim, bo tam w ogóle nie ma czegoś takiego jak gładz a potem szlifowanie. Minimalna różnica na minus miedzy tym co mam a gładzią ze szlifowaniem jeżeli chodzi o jakość

Najważniejsze jest to że wychodzi dużo taniej - za robocizne płaciłem 6zł za metr - za materiał na 500m scian 1000zł za gipsy, grunty itp

I jak poświecisz lampą to jest ok?

Nie pytam złośliwie, tylko trudno mi uwierzyć w dobrą jakość tej warstwy.

Wiem jak trudno zagładzić "na gładko" gładzie wapienne, a to chyba robi ten gość podobnie - gładzisz ścianę do usr.... śmierci, chcesz dobrze, a wychodzi jak zwykle... :)

Pozdrawiam

- ścieramy BARDZO dokładnie, im solidniej to zrobisz to póżniej mniej kłopotów :)

- możesz zwykły biały np. atlas

- kładziemy gładź

.......

- kładziemy gładź

........

- szlifierka + odkurzacz

- "kosmetyka" rączką :)

..........

- gotowe :)

Taki przetarty tynk cementowo-wapienny trzeba jeszcze jakoś oczyścić z pyłu(szczotka, odkurzacz) przed gruntowaniem?

• 6 months później...
Może stary temat ale ja właśnie jestem na etapie wygładzania tynków cem-wap właśnie gładzią wapienna i cementowo wapienną, robię to sam i w sumie jestem zadowolony obecnie chcę sprawdzić jakość tej gładzi po pomalowaniu bo podobno wtedy widać wszystkie szczegóły najlepiej ale jeszcze nie wiem czym najlepiej malować :(