Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ssz: Drzwi wejściowe a wylewki. Jakie drzwi?

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie zamknięcia stanu otwartego; po długich tygodniach spędzonych na analizowaniu ofert okien, wydawało mi się, że zakup jedynych drzwi wejściowych będzie bułką z masłem. A tymczasem okazuje się, że drzwi wejściowe są w niestandardowych wymiarach... Dodatkowo, zastanawiam się nad prawidłową kolejnością prac - drzwi a wylewki. Większość z piszących na FM wskazuje na wykonanie najpierw wylewek, a dopiero później montażu drzwi. Ja sobie na to pozwolić nie mogę - muszę zamknąć budynek, by wykonać instalację elektryczną i hydrauliczną (powód: zabezpieczenie przed złodziejami, rzecz jasna). I teraz pytanie: co w opisanej sytuacji powinienem zrobić? Z jakiego materiału powinienem wybrać drzwi? Czy drzwi drewniane odpadają? Proszę o sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Witam.

Przybierałam się do tego pół roku, jak pies do jeża...

W końcu przyciśnięta do muru, zmuszona koniecznością zamknięcia budynku strachem braku przyłącza energet skoczyłam na głęboką wode i znalazłam firmę z porządnym sprzętem. Przyjechali na pomiary z urządzeniami laserowymi i pomogli mi dokładnie poznać poziom chudziaka, określić wysokość wylewki do wykonania, pomogli wybrać drzwi adekwatne do otworów drzwiowych i jakoś to ogarnęli-sama sobie z tym nie poradziłabym!

Pozdrawiam

Witam

Witam,

jestem na etapie zamknięcia stanu otwartego; po długich tygodniach spędzonych na analizowaniu ofert okien, wydawało mi się, że zakup jedynych drzwi wejściowych będzie bułką z masłem. A tymczasem okazuje się, że drzwi wejściowe są w niestandardowych wymiarach... Dodatkowo, zastanawiam się nad prawidłową kolejnością prac - drzwi a wylewki. Większość z piszących na FM wskazuje na wykonanie najpierw wylewek, a dopiero później montażu drzwi. Ja sobie na to pozwolić nie mogę - muszę zamknąć budynek, by wykonać instalację elektryczną i hydrauliczną (powód: zabezpieczenie przed złodziejami, rzecz jasna). I teraz pytanie: co w opisanej sytuacji powinienem zrobić? Z jakiego materiału powinienem wybrać drzwi? Czy drzwi drewniane odpadają? Proszę o sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam.

a może zamontujesz drzwi "tymczasowe" ? - koszt niewielki a może zasadniczo odciążyć zużycie drzwi docelowych, i czasu zyskasz trochę aby się zastanowić CO będziesz chciał montować docelowo.

Pozdrawiam

Witam

a może zamontujesz drzwi "tymczasowe" ? - koszt niewielki a może zasadniczo odciążyć zużycie drzwi docelowych, i czasu zyskasz trochę aby się zastanowić CO będziesz chciał montować docelowo.

Pozdrawiam

Witaj, tak, to dobry pomysł. No ale drzwi tymczasowe to także pewien wydatek, a ja liczę każdą złotówkę...

Dodatkowo, moje drzwi docelowe będą miały niestandardowe wymiary (wysokość), więc ciężko mi będzie znaleźć coś "marketowego". Czy się mylę?

, moje drzwi docelowe będą miały niestandardowe wymiary (wysokość), więc ciężko mi będzie znaleźć coś "marketowego". Czy się mylę?

W drzwiach z popularnych firm specjalnego wyboru w wysokościach nie masz. Praktycznie wszystkie wymagają otworu ok 207-210cm cm wysokości.

Z wysokością wylewek też sobie nie możesz poszaleć, bo zwyczajnie "trzyma Cię" okno balkonowe, które pewnie już masz zamówione na określoną wysokość.

Przeciętne drzwi stalowe nie bardzo mają możliwość zastosowania poszerzeń. Inna sprawa, że one w większości i tak wiszą przydyblowane, ale nie mniej jednak fajnie było by je postawić na czymś stabilnym dlatego sądzę że podmurowanie w tym przypadku to najlepsza opcja.

W drzwiach z popularnych firm specjalnego wyboru w wysokościach nie masz. Praktycznie wszystkie wymagają otworu ok 207-210cm cm wysokości.

Z wysokością wylewek też sobie nie możesz poszaleć, bo zwyczajnie "trzyma Cię" okno balkonowe, które pewnie już masz zamówione na określoną wysokość.

Przeciętne drzwi stalowe nie bardzo mają możliwość zastosowania poszerzeń. Inna sprawa, że one w większości i tak wiszą przydyblowane, ale nie mniej jednak fajnie było by je postawić na czymś stabilnym dlatego sądzę że podmurowanie w tym przypadku to najlepsza opcja.

Witaj finlandia,

okna PRAWIE zamówione. Prawie, bo na razie odbył się jeden pomiar, po czym musiałem skonsultować z kierbudem docelową wysokość poziomu "0". Teraz muszę się umówić na drugą wizytę. Jeśli chodzi o wymiar drzwi, to obecnie otwór jest na wysokość aż 240 cm...

Co zatem robić? Zamawiać już docelowe czy zrobić jakąś prowizorkę?

Czy wylewki mogą zaszkodzić drzwiom drewnianym?

Musisz wchodzić tymi "głównymi" drzwiami tymczasowo? zabij je dechami a zrób wejście innym otworem, gdzie szybciej zorganizujesz sobie drzwi używane...

Pozdrawiam

Witaj finlandia,

okna PRAWIE zamówione. Prawie, bo na razie odbył się jeden pomiar, po czym musiałem skonsultować z kierbudem docelową wysokość poziomu "0". Teraz muszę się umówić na drugą wizytę. Jeśli chodzi o wymiar drzwi, to obecnie otwór jest na wysokość aż 240 cm...

Musisz wchodzić tymi "głównymi" drzwiami tymczasowo? zabij je dechami a zrób wejście innym otworem, gdzie szybciej zorganizujesz sobie drzwi używane...

Pozdrawiam

Witaj GraMar,

pomysł dobry, tyle tylko, że nie za bardzo chyba mam możliwość zrobienia innego wejścia. W budynku mam bowiem tylko jedne drzwi wejściowe...

Progi uniwersalnych firm jak GU, Aluron, Roto itp, które są stosowane przez wielu producentów z różnych segmentów rynku mają możliwość zastosowania odpowiednich poszerzeń.

Za to przeciętny próg drewniany w drzwiach typu "stolarz" czy też popularne drzwi stalowe nie mają (jeszcze) przystosowanych systemowych poszerzeń.

Znalazłam coś takiego, zapytaj o cenę.

http://www.delta.net.pl/produkty/naswietla-gorne-i-boczne/naswietla-gorne-i-boczne,18,2,42

Ja miałam jeszcze ciekawiej-240cm x 140cm.

Zamurowywaliśmy na II raty:D

Witaj finlandia,

Możesz zastosować również naświetle górne lub/oraz boczne.

Przecież większość producentów ma coś takiego w swojej ofercie i nie jest to morderczo drogie rozwiązanie a za to zawsze więcej światła wpadnie Ci do wiatrołapu/hallu.

http://wiked.pl/images/katalog/katalog-drzwi-polskie.pdf strona 22. Cena 560 do 1140 netto za nietypowe. Jeśli masz standardowe 90-ki i dorzucisz naświetle 30-40cm to dopłacisz za taką przyjemność koło 812,- brutto (wg katalogu).

Jak dla mnie jest to najrozsądniejsze wyjście dla "nietypowych" wysokości drzwi.

P.S. zauważyliście, że sporo projektów ma bardzo dziwne otwory pod okna lub drzwi. zamiast 210 mają po 240.

Możesz zastosować również naświetle górne lub/oraz boczne.

Przecież większość producentów ma coś takiego w swojej ofercie i nie jest to morderczo drogie rozwiązanie a za to zawsze więcej światła wpadnie Ci do wiatrołapu/hallu.

http://wiked.pl/images/katalog/katalog-drzwi-polskie.pdf strona 22. Cena 560 do 1140 netto za nietypowe. Jeśli masz standardowe 90-ki i dorzucisz naświetle 30-40cm to dopłacisz za taką przyjemność koło 812,- brutto (wg katalogu).

Jak dla mnie jest to najrozsądniejsze wyjście dla "nietypowych" wysokości drzwi.

P.S. zauważyliście, że sporo projektów ma bardzo dziwne otwory pod okna lub drzwi. zamiast 210 mają po 240.

Postanowione. Będzie naświetle górne.

Nieco jednak zmroziły mnie ceny Wikęd... Ciekawe, ile będzie mnie kosztować taka przyjemność u wybranego przeze mnie producenta:o?

W moim projekcie widok elewacji frontowej (widok drzwi) nijak ma się do tego, co później jest przedstawione w rzutach pomieszczeń. Widok elewacji frontowej przedstawia bowiem drzwi standardowych wymiarów. Niestety zreflektowałem się dopiero przy poszukiwaniach drzwi...

naczytałem się tutaj, nasłuchałem wśród budujących przede mną i nie zamierzam ryzykować montować drzwi docelowych przed tynkami i wylewkami. Na ten czas będą albo najtańsze drzwi z Castoramy (to jakiś 300 zł) ale najprędzej skobel, kłódka i drzwi zbite z desek jakich wcześniej, w czasie choćby szalunków szlaja się na budowie wystarczająca ilość.

Same drzwi, już obniżyłem pierwszą przymiarkę architekta z 240 na 210, nie mam wśród znajomych koszykarzy NBA hi hi hi więc głowy sobie o drzwi nie rozwalą zwłaszcza, że wewnątrz lokalowe to ok 205 w świetle przejścia.

Najprawdopodobniej będą drzwi z PVC tylko zamiast szyby wypełnienie, na dzień dzisiejszy koszt ok 4,5 tyś z dwoma zamkami i jakimiś tam ruchomymi hakami, Nie chcę stalowych, widzę u teściów jak okleina odłazi pod wpływem słońca i purchle się robią. Drewnianych także nie chcę bo u kilku znajomków mają tylko z nimi problemy a kosztowały o wiele więcej niż te o których myślę

Edytowane przez domowy cieć

Ceny naświetli w Wiekedach nie odbiegaja od tych z konkurencyjnych katalogow, a sa wykonane z cieplego aluminium. Znam firme ktora robi to ze stali i wcale nie jest tańsza mimo iż efekt końcowy jest wg mnie gorszy.