Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aerograf?

Shewawah

Recommended Posts

Witajcie,

Mam kłopot. Chcę pomalować ściany. Wiadomo - grunt plus farba. Grunt będzie uniwersalny, a farba emulsyjna lateksowa. Zastanawiam się czy istnieje narzędzie, które mogłoby mi pomóc w nanoszeniu zarówno gruntu jak i samych barw. Czy jest coś takiego jak aerograf, którego mogłabym użyć? Jeśli tak, to czy jest to drogie urządzenie? Niestety nie stać mnie na nie lada wydatki i nie chciałabym wydać dużych pieniędzy na to "narzędzie". Muszę jednak malowanie przeprowadzić tak szybko jak to możliwe. Czy macie jakieś doświadczenia z takim urządzeniem? Czy gruntowanie i malowanie przebiega równomiernie? Czy farba lateksowa w ogóle przeleci przez "wypust" aerografu (urządzenie nie zapcha się)?

Uprzejmie proszę o jakieś podpowiedzi, ponieważ jestem zielona w temacie rozpraszania farb/gruntów aerografem.

Wybaczcie proszę język laika.

Dziękuję.

Edytowane przez Shewawah

Areograf kojarzy mi się z małym urządzeniem do dekoracyjnego malowania detali. Do ścian potrzebujesz czegoś mocnego. Zasada działania zbliżona, ale urządzenie mocarne. Szukaj czegoś co się nazywa agregat malarski. Ja bym nie kupował, osiągalne dla kieszeni są ... słabe. Lepiej na tą jedną robotę wypożyczyć coś profesjonalnego. Poszukaj w swoim mieście wypożyczalni narzędzi i maszyn budowlanych, powinni mierz coś takiego (np. http://www.ramirent.pl/produkt_436.html). Myślę że za 200-300 PLN oblecisz całą chałupę.

Nie napisałeś ile tysięcy m² masz do pomalowania, a poważnie malowanie natryskowe to przerost formy nad treścią.

Z tymi tysiącami to wcale nie są jakieś jaja, u mnie jest 1000 m2 ścian do pomalowania, pomnóż to razy 3 (grunt + 2 x docelowy kolor) i wyjdzie w tysiącach ... Choć grunt oczywiście najlepiej lepiej pędzlem ławkowcem, przy okazji zamiatamy cały kurz.