Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat Instalacji Grzewczej - Czy To Zadziała ?

k.kalkowski

Recommended Posts

Witam,

Poniżej załączyłem schemat do oceny. Czy ten układ zadziała ?

Założenia do instalacji:

- główne źródło c.o. i c.w.u. z pompy ciepła ( solanka/woda)

- dolne źródło - kolektor poziomy w układzie meandrycznym

- górne źródło - ogrzewanie płaszczyznowe w 100% - podłogowe

- wspomaganie układem solarnym ( 4 panele płaskie) z priorytetem c.w.u. w drugiej kolejności dogrzewanie wody w buforze c.o. w trzeciej kolejności nadwyżka ( o ile taka powstanie w układzie 4 paneli) "wyrzucana" za pośrednictwem wymiennika ciepła w dolne źródło celem jego szybszej regeneracji

- temperatura c.w.u. 50'C - podgrzewana raz w tygodniu do wymaganej temperatury zapobiegając rozwojowi Legionelli

- temperatura w buforze c.o. 37'C

- temperatury w pomieszczeniach (strefie I 25'C, strefie II 21'C)

Jest to dla mnie zupełni świeży temat i liczę na pomoc.

Za wszelkie uwagi z góry dziękuję.

Pozdrawiam: Krzysiek

schemat z kolektorem słonecznym ze wspomaganiem ogrzewania.jpg

schemat z kolektorem słonecznym ze wspomaganiem ogrzewania.jpg

po co ten bufor ciepła ?? jakie on pełni zadanie dla PCi ??

Założenia:

- pompa na 400v (dwie taryfy) w których pompa pracuje i buforuje ciepło w zbiorniku

- zakładając, że układ solarny zostaje wykorzystany w instalacji wspomaganie c.o.

- stabilniejsza praca pompy dla różnych temperatur w strefach I i II

To wszystko to teoria - może praktyka wygląda zupełnie inaczej.

Poniżej poprawiony schemat ( doszły filtry siatkowe przed pompami i ich kierunki zostały ustawione jak należy) filtry przy pompie zabezpieczają pompy i wymienniki ciepła w pompie ciepła.

Uwagi mile widziane ;)

schemat z kolektorem słonecznym ze wspomaganiem ogrzewania ver2.jpg

witam

nie ma ekonomicznego sensu, żeby montować kolektory do wspomagania c.o.

no chyba, że masz jakiegoś "gigantycznego" sponsora (dofinansowanie)

poza tym, że to nie jest sensowne ze względu ekonomicznego będziesz musiał zagospodarować nadmiar ciepła w okresie letnim

lepiej przewymiaruj pompę ciepła jak chcesz grzać "tylko" w taniej taryfie, jeżeli będą 2 obiegi z osobnymi pompami (jeżeli muszą być 2 pompy) - zamontuj możliwie najmniejszy wymagany bufor (jeżeli jest wymagany), który będzie pełnił funkcję sprzęgła hydraulicznego

pozdrawiam

Założenia:

- pompa na 400v (dwie taryfy) w których pompa pracuje i buforuje ciepło w zbiorniku

- zakładając, że układ solarny zostaje wykorzystany w instalacji wspomaganie c.o.

- stabilniejsza praca pompy dla różnych temperatur w strefach I i II

To wszystko to teoria - może praktyka wygląda zupełnie inaczej.

Poniżej poprawiony schemat ( doszły filtry siatkowe przed pompami i ich kierunki zostały ustawione jak należy) filtry przy pompie zabezpieczają pompy i wymienniki ciepła w pompie ciepła.

Uwagi mile widziane ;)

[ATTACH=CONFIG]233668[/ATTACH]

ad1. pompa 7KW mocy elektrycznej to lekko licząc 21KW mocy cieplnej, czyli musisz budować całe osiedle domków jednorodzinnych albo pałac 900m2

nie bardzo wiem w którym miejscu użyłem takich parametrów pompy. pompa ma być 8kW ale mocy grzewczej - cieplnej a nie 21 jak piszesz.

ad2. bufor ciepła magazynuje energię w funkcji linowej do jego temperatury, +37 bardzo mały margines zysków, nawet +50 to nadal prawie nic, bufory zaczynają mieć sens energetyczny powyżej +85

zgłębiłem temat i masz rację. nie taki bufor i nie taka temperatura. sztuczne podnoszenie temp wody tylko po to żeby pompa w tym czasie nie pracowała było błędnym podejściem

ad3. dzisiejsze domki zgodne z WT-2014 bez problemu dają sobie radę z dwoma taryfami bez żadnych buforów, wystarcza bezwładność termiczna ścian podłóg i stropów

z tą bezwładnością termiczną to będzie u mnie problem. zostaje tylko podłoga ściany działowe. ściany zewnętrzne zaprojektowane są w technologi thermomur a strop z racji tego że będzie to parterówka bez użytkowego poddasza jest lekki

ad4. kolektor u ciebie to jeszcze większy bezsens ekonomiczny, liczyłeś już może okres zwrotu ?? dasz radę go zamortyzować wcześniej niż 50 lat ??

jeżeli wykonanie kolektora poziomego w terenie torfowym z wodą na -1.2 m jest bezsensem ekonomicznym to chce poznać bardziej ekonomiczne dolne źródło ?

pozdrawiam: Krzysiek

ściany wewnętrzne będą z silikatów reszty nie chcę ruszać. w takim razie przy tak małym buforze ciepła jakim jest zbiornik 300l rzeczywiście korzystanie z taryfy nocnej bez sensu.

podłączyć można jak mówisz do 230V bo te mniejsze mają możliwość podłączenia do 230v i 400v

a co ze stabilną pracą pompy ? czy montaż takiego sprzęgła hydraulicznego nie zmniejsza ilości cykli pracy ?

ad3. chodziło oczywiście o solary, bo PCi produkuje ciepło tak tanio że szansa zwrotu z inwestycji mniejsza niż trafić w totka

właśnie dlatego wrzuciłem ten schemat, żeby przedyskutować sens montażu kolektorów

ad4. jeśli masz u siebie wysokie wody gruntowe to po co gadamy o konieczności regeneracji DZ ??

nie miałem na myśli konieczność, chodziło mi o pozbycie się nadwyżki energii w okresie letnim z kolektorów słonecznych. w lato domu nie grzejemy mamy tylko c.w.u. na chodzie a panele miały być 4

no i mamy jasność, z schematu wylatuje wodny bufor ciepła + kolektory słoneczne, teraz tylko policzyć grubość betonowej wylewki żeby razem z silikatami dały wystarczającą masę akumulacyjną dla nocnej taryfy

zakładając, że odchodzimy od pomysłu akumulowania ciepła w nocnej taryfie i stosujemy pompę z płynną modulacją bo taką miałeś na myśli prawda ?

PS dzisiejsze PCi to w większości maszyny inwerterowe, płynnie sterujące mocą do aktualnych potrzeb

czy stosując taką pompę jest potrzeba robienia akumulatora z posadzki ? z tego co mi gość powiedział z jednej z firm to stosując taką pompę nie ma potrzeby robienia jakiegokolwiek akumulatora ciepła, natomiast stosując pompę o stałej mocy bezpiecznie jest ( cokolwiek to oznacza) zrobić bufor

dodam więcej wraz z ofertą na pompę ochsnera (o stałej mocy) dostałem schemat na którym również pojawia się bufor 300L

może dla wyjaśnienia: z płynną modulacją jest tak, że to w jakim % pełnej mocy działa pompa jest uzależnione od temperatury zewnętrznej ? czyli w okresach przejściowych dopasowuje to z jaką mocą działa. czy może w zależności od chwilowej potrzeby na moc grzewczą "podkręca obroty - moc " ?

jeżeli w całym domku będą tylko kaloryfery to sprzęgło hydrauliczne może być w jakimś sensie użyteczne

w całym domu będzie układ niskotemperaturowy ( w 100% podłogówka) i będzie montowana wentylacja mechaniczna z odzyskiem. przegrody też są na sensownym poziomie.

Dom parterowy bez użytkowego poddasza.Ściany zewnętrzne U=0.13, posadowiony na płycie U=0.15 , lekki strop dobrze docieplony U=0.12-0.11 i stolarka U=0.8 - 0.9.

http://projektydomow.domiporta.pl/maks-WRG1021.htm

myślę że dla takiej bryły i tych wszystkich parametrów zapotrzebowanie jest na sensownym poziomie : ) jak odkopię charakterystykę energetyczną to napiszę co mówią liczby.

póki co zmieniam gruntownie schemat bo widzę, że pomysł z jakimkolwiek wspomaganiem nie był moim życiowym "wejściem" :D i wrzucę do dalszej obróbki