DMN 06.01.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Witam. Od jakiegoś miesiąca mam odpalony piec, słyszałem, że można tego typu piece dość dobrze ustawić pod kątem wydajnośći. A wydaje mi się, że u mnie nie jest ok. Liczę na pomoc. Więc tak. Kocioł typ KWM-SGR z palnikiem węglowym retortowym, ślimakowym podajnikiem paliwa oraz rusztem żeliwnym. Moc 19 kW. Opalany Eko-groszkiem. Sterownik Argon 2. Ustawienia: cP czas przedmuchu 10 cb czas przerwy w podtrrzymaniu 50 PP krotność podawania w podtrzymaniu 01 EP Temp. załączenia pompy 35 Eu Temp. wyłączenia regulatora 22 oO Obroty maksymalne 12 cd czas między podawaniem 30 cu czas podawania 15 lc Temp. zasobnika CWU 27 nC Temp wyłączenia pompy OF Temperatura ustawiona 38 C. Piec załącza się w temperaturze ok. 36,5-37 C. Temperatura wzrsta do ok. 40,6 C. Czas do kolejnego załączenia ok. 45 min. Czas pracy to jest 8 podań do osiągnięcia temperatury 38 C, słyszałem, że dobra praca to 4-5 podań. Czapa w palenisku jest, na moje oko wszystkie ładnie się spala, popiół raz dziennie wybierany. 10 grzejników, podłogówka ok. 20m2. - wyłączona. Temperatura w budynku parter 23 C. Etap prac - kładzenie gładzi. Budynek ocieplony styropian 10, dach wydeskowany, ocieplony strych i poddasze. Powierzchnia użytkowa ok. 94 m2 Jeśli brakuje jakiś informacji proszę pisać uzupełnię. Wiem, że gdzieś popełniam błąd w użytkowaniu tego piecia i tu potrzeba jest Wasza pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts