Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka po podziale - w MPZP budowlana w projekcie grunty RIVb ??

RadarVR6

Recommended Posts

Witam,

Mam zamiar kupić działkę wydzieloną z jednej większej działki na której stoi już dom.

Cała działka ma w sumie ok 1100m2, w MPZP jest kod 33MN budownictwo jednorodzinne z nieuciążliwymi usługami.

A teraz w projekcie podziału działki czytam, że część gruntu - 650m2 to grunt klasy RIVb a część 450m2 to klasy B.

Po podziale ma to być tak, działka z domem - 450m2 B + 120m2 RIVb = 570m2, a działka do sprzedaży bez żadnej zabudowy 530m2 klasy RIVb.

I teraz mam pytanie czy na takiej działce nie będę miał problemów z uzyskaniem pozwolenia na budowę ?

A druga sprawa, to na całej działce jest kredyt hipoteczny - bank podobno zgodził się przenieść całość zabezpieczenia na tą działkę z domem, jaki dokument z banku zapewni mnie o tym, że będę kupował działkę wolną od hipotek ( KW będzie zakładana przy akcie notarialnym) ?

Z góry dziękuję za porady.

Pozdrawiam

Adam

jest w MPZP zapis, że działka musi mieć 600m2 itp, ale też jest zapis zapis że wtórny podział działki może być dokonany na podstawie ustawy z 21 sierpnia 1997r. o gospodarce nieruchomościami.

W decyzji jest napisane, że podziału dokonuje się celem wydzielenia działki budowlanej, więc to chyba mówi że na tej działce będzie można się wybudować?

------------

troche nie jasno napisałem, 600m2 dotyczy nowych podziałów. Natomiast nie ma nic o minimalnych wymiarach działki na budowę domu.

Edytowane przez RadarVR6

• 2 weeks później...

A druga sprawa, to na całej działce jest kredyt hipoteczny - bank podobno zgodził się przenieść całość zabezpieczenia na tą działkę z domem, jaki dokument z banku zapewni mnie o tym, że będę kupował działkę wolną od hipotek ( KW będzie zakładana przy akcie notarialnym) ?

Z góry dziękuję za porady.

Pozdrawiam

Adam

Przy sporządzaniu umowy sprzedaży będzie potrzebna zgoda banku na bezobciążeniowe odłączenie działki, którą kupujesz (art. 90 ust. o księgach wieczystych i hipotece) i ten dokument notariusz wyśle do sądu wieczystoksięgowego razem z wnioskiem o odłączenie kupowanej działki i założenie dla niej nowej księgi wieczystej i w ten sposób masz pewność, że kupujesz działkę wolną od obciążenia.