Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk czy karton gips

Recommended Posts

Czy mógłbym prosić o radę co jest przez Was polecane do wykończenia ścian wewnątrz budynku?karton gips czy tynk. Prośba o konkretne argument.

Z tego co wiem karton gips jest dużo tańszy i łątwiejszy do wykończenia. Potrzebuję tego na zasadzie plusów i minusów ww pozycji

pozdr

mariusz

przyszłościowy budujący dom

Z uwagi na lekkie ścianki działowe i możliwość wykonania suchych tynków samemu, wszystkie ściany zewnętrzne są oklejone płytami gk. Było tanio, szybko i bez nadmiaru wilgoci. Ściany z bk były najpierw zagruntowane, nakładałem gęsto placki kleju na płytę plus "szlaczki" kleju do styro w pianie. Po kilkunastu minutach piana sztywnieje i nie ma problemu z odklejaniem sie placków tradycyjnego kleju, nie ma też efektu pustki pod płytą. Ściana jest "głucha" :). Szczegóły tej tajemnej technologii w moim dzienniku budowy.

Czy mógłbym prosić o radę co jest przez Was polecane do wykończenia ścian wewnątrz budynku?karton gips czy tynk. Prośba o konkretne argument.

Z tego co wiem karton gips jest dużo tańszy i łątwiejszy do wykończenia. Potrzebuję tego na zasadzie plusów i minusów ww pozycji

pozdr

mariusz

przyszłościowy budujący dom

Jak zrobisz sam, to rób płyty - będzie taniej.

Tynki - tylko i wyłącznie DOŚWIADCZONA ekipa.

robię u siebie karton gips,

u mnie zdecydowała trzykrotnie niższa cena (jeśli położysz sam, a za tynk liczyłem z robocizną)

czytam z uśmiechem opinie speców od pustek, peknieć i przestrzeni itd.

u mnie jest ok. - w starym poniemieckim domu od 14 lat, w nowym od trzech m-cy (jeszcze kładę) . Teren ze wstrzasami górniczymi. Pozdrawiam.

robię u siebie karton gips,

u mnie zdecydowała trzykrotnie niższa cena (jeśli położysz sam, a za tynk liczyłem z robocizną)

czytam z uśmiechem opinie speców od pustek, peknieć i przestrzeni itd.

u mnie jest ok. - w starym poniemieckim domu od 14 lat, w nowym od trzech m-cy (jeszcze kładę) . Teren ze wstrzasami górniczymi. Pozdrawiam.

Pożyjemy zobaczymy - po dwóch sezonach grzewczych ! Nie mów hop

Pożyjemy zobaczymy - po dwóch sezonach grzewczych ! Nie mów hop

No w jednym domu żyję już 14 SEZONÓW GRZEWCZYCH z regipsami. Część była klejona do ścian, a część na konstrukcjach.

Jak już kiedyś pisałem, miałem jedno pęknięcie, teraz jeszcze zauważyłem drugie 25 cm na łączeniach (rzeczywiscie obok kaloryfera :)). Ale to dwa razy po10 min pracy. I po kłopocie. Dlatego w nowym domu również zdecydowałem się na regipsy.

PS.

Możesz podać jakieś konkrety ? może czegoś w swoim domu nie widzę ?

Nie mam tynków, więc się nie wypowiadam. Na pewno źle położone regipsy mogą być udręką, z resztą jak wszystko.

• 4 weeks później...
Jak zrobisz sam, to rób płyty - będzie taniej.

Tynki - tylko i wyłącznie DOŚWIADCZONA ekipa.

podpisuje się w 100% pod postem ewbuxxxo

jak tynk to tylko przez profesjonalną firmę zrobiony.. Tam gdzie możesz obejrzeć kilka ich prac zarówno tych w trakcie jak i tych po zakończeniu i porozmawianiu z inwestorami....

ale wracając do tematu - dobry tynk i dobra ekipa - to trwałe i równe podłoże...