robercikzs 07.01.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, Mam już zamówione okienka na profilu Schuco Si82 (3-szyby), które mają zastąpić stare okna skrzynkowe. W którym miejscu muru zamontować nowe okna, aby izotermy przebiegały prawidłowo i nie następowało roszenie szyb? Czy moja propozycja będzie OK? Edytowane 7 Stycznia 2014 przez robercikzs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 07.01.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam, Mam już zamówione okienka na profilu Schuco Si82 (3-szyby), które mają zastąpić stare okna skrzynkowe. W którym miejscu muru zamontować nowe okna, aby izotermy przebiegały prawidłowo i nie następowało roszenie szyb? Czy moja propozycja będzie OK? Źle ma być w licu muru na styku z termoizolacją lub w warstwie termoizolacji ale wtedy montaż na specjalnych kotwach np. JB-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 07.01.2014 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Tylko jak tak zrobię, to wewnątrz mam parapet 50cm. Zrobi mi się półka jak w zamkach . Nie spojrzałeś chyba na wymiary. Chciałbym wypośrodkować estetykę i montaż. Nie jest to montaż w nowym domu, a wymiana okien skrzynkowych w kostce z lat 80. Wiem, że nie zrobię z tego domu pasywnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 07.01.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Tylko jak tak zrobię, to wewnątrz mam parapet 50cm. Zrobi mi się półka jak w zamkach . Nie spojrzałeś chyba na wymiary. Chciałbym wypośrodkować estetykę i montaż. Nie jest to montaż w nowym domu, a wymiana okien skrzynkowych w kostce z lat 80. Wiem, że nie zrobię z tego domu pasywnego pytałeś jak się montuje a nie jak będzie ładnie to Ci odpowiedziałem. Taki jest zgodnie z wiedzą techniczną dawniej zwaną sztuką budowlaną. W Twoim wykonaniu będziesz miał liniowy mostek termiczny bo fragment muru będzie docieplony jedynie 3 cm termoizolacji, przy wysunięciu do lica muru mostek jest znacznie zredukowany. Różnica na wartości współczynnika U dla dobrego i złego wykonania może być nawet 6 krotna. Decyzja należy do Ciebie. P.S. Strata pieniędzy na pakiet 3 szybowy z takim olbrzymim mostkiem termicznym. trochę jak leczenia trądzika pudrem. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Aedifico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 07.01.2014 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Pakiet 3-szybowy miałem za tą samą cenę co 2 szybowy, więc kasy nie straciłem.Sam już nie wiem jak montować te okna. Węgarek ze styro miałby ok 4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.01.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Pakiet 3-szybowy miałem za tą samą cenę co 2 szybowy, więc kasy nie straciłem. Sam już nie wiem jak montować te okna. Węgarek ze styro miałby ok 4 cm. Okna skrzynkowe od strony zewnętrznej opierają się z reguły o węgarek, tak więc po zdemontowaniu "skrzynki" Pańskie pole manewru to ościeże do wewnętrznej płaszczyzny węgarka. Większość montaży polega na odtworzeniu poprzedniego układu, a zatem ościeżnica okna z potrzebnym luzem dylatacyjnym również "opiera" się o węgarek. Gdyby Pan skuł węgarki wtedy można myśleć o przesunięciu okna w stronę warstwy ocieplenia. Czy na lico muru? Wydaje mi się, że przy takiej warstwie ocieplenia to zbyt śmiałe:-). A liniowy mostek wokół okna będzie miał Pan zawsze niezależnie od sposobu montażu, tym bym się za bardzo nie przejmował. Im bardziej ocieplenie najdzie na ościeżnicę tym mniejsza będzie jego wartość i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 07.01.2014 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 T12345T Węgarki będą skuwane i chciałem ustawić nowe okno w miejsce skrzynki patrząc od krawędzi zewnętrznej (powiększy się parapet zewnętrzny. Węgarek chciałem zrobić ze styropianu ok. 4cm.Nie wiem tylko czy tak będzie dobrze, aby nie występowało roszenie szyb od wewnątrz.Dosuwać do ocieplenia za bardzo nie chcę ze względów estetycznych, ale jak warto to przeboleje te parapety wielkości 0,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 07.01.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Okna skrzynkowe od strony zewnętrznej opierają się z reguły o węgarek, tak więc po zdemontowaniu "skrzynki" Pańskie pole manewru to ościeże do wewnętrznej płaszczyzny węgarka. Większość montaży polega na odtworzeniu poprzedniego układu, a zatem ościeżnica okna z potrzebnym luzem dylatacyjnym również "opiera" się o węgarek. Gdyby Pan skuł węgarki wtedy można myśleć o przesunięciu okna w stronę warstwy ocieplenia. Czy na lico muru? Wydaje mi się, że przy takiej warstwie ocieplenia to zbyt śmiałe:-). A liniowy mostek wokół okna będzie miał Pan zawsze niezależnie od sposobu montażu, tym bym się za bardzo nie przejmował. Im bardziej ocieplenie najdzie na ościeżnicę tym mniejsza będzie jego wartość i tyle. Ja mogę tylko polecić lekturę* aby sprawdzić jakie są różnice pomiędzy mostkiem liniowym w jednej i drugiej wersji osadzenia stolarki. Fizycznie to sie kończy zawilgoceniami muru w tych miejscach. * http://www.arkady.com.pl/product/1945.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.01.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 T12345TNie wiem tylko czy tak będzie dobrze, aby nie występowało roszenie szyb od wewnątrz.. Według mnie wykraplanie pary wodnej na szybach od strony wewnętrznej nie ma związku z pozycją okna w murze. Punkt rosy na szybach i jego temperatura, to raczej kwestia zewnętrznych warunków atmosferycznych i warunków temperaturowo-wilgotnościowych w budynku oraz w konkretnych pomieszczeniach w powiązaniu ze szczelnością budynku i przegród zewnętrznych a także wydajnością systemu wentylacji. Co do pozycji okna w murze po skuciu węgarków i dołożeniu 10 cm ocieplenia rozważyłbym ustawienie okna w dawnej płaszczyźnie węgarka, mniej więcej tak, by wewnętrzna powierzchnia okna znalazła się tam gdzie teraz jest wewnętrzna powierzchnia węgarka. Nie wiem jaką głębokość ościeżnicy będą miały zastosowane okna, ale tak na oko pomiędzy zewnętrzną płaszczyzną okna, a wewnętrzną krawędzią ocieplenia i powstającego w ten sposób nowego węgarka pozostanie około 8 cm. Tę przestrzeń wypełniłbym materiałem ocieplenia z pozostawieniem odpowiedniego luzu dylatacyjnego na taśmę rozprężną stanowiącą uszczelnienie zewnętrzne. Węgarek styropianowy powinien zachodzić na płaszczyznę ramy ościeżnicy najdalej jak to możliwe ze względów funkcjonalnych i estetycznych. Oczywiście to co piszę nie jest poparte obliczeniami, a nawet zwyczajną symulacją przebiegu izoterm przez ścianę i połączenie okna z murem, ale nie wydaje mi się, aby było jakoś mocno nieprawidłowe, chociaż odbiega od zwyczajowych zaleceń, że jeśli w ścianie 2W projektant nie określa pozycji okna w murze, to najlepjej postawić okno w licu ściany konstrukcyjnej. Mając na uwadze wiek i stan budynku w tym stanie rzeczy najrozsądniej będzie jeżeli okno znajdzie się najbliżej lica jak to możliwe, chociaż nie koniecznie dokładnie w licu. Taki remontowy kompromis. Mam nadzieję, że nie będzie zgniły jak sugeruje przedmówca po lekturze:-). Zakładając, że w starym budynku mamy do czynienia z wentylacją grawitacyjną wyliczaną wedle starych założeń, w których nieszczelność okien była normą widzę konieczność dodatkowego solidnego zabezpieczenia warstwy termoizolacji wokół okna co najmniej folią paroizolacyjną, a jeszcze lepiej fartuchem EPDM o mniejszej grubości np. 0,75 do 1 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.01.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam Przepraszam Panowie a skąd założenie, że to mur 2 warstwowy ?? czy to aby pewne ? skąd moje wątpliwości ? ano stąd, że niedawno miałem okazję widzieć remont takowego budynku jakieś 40 latek i w miejscu okien skrzynkowych była ... dziura, taka ściana 3warstwowa z powietrzem jako ociepleniem Jeżeli jednak tak nie jest to masz mur o grubości ponad 44 cm - to jak w zamku prawie nie wiem z czego ten mur ale grubość robi wrażenie, biorąc pod uwagę, że Y ma rozwiązanie do budowy domów bez ocielenia o gr 48 cm. Jeżeli faktycznie to jednolita ściana to przychylam się do rozwiązania kolegi Testa, z tym, że po co tam EPDM jako izolacja paroszczelna ? ja nie widzę uzasadnienia, dużo lepiej zastosować folię całkowicie butylowaną - taniej i dużo łatwiejsza w zastosowaniu. A jeżeli ściana 3 warstwowa no to inna inszość prawda ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 08.01.2014 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 ściana wygląda tak: gazobeton, pustka powietrzna (jeżeli w ogóle jest) cegła, tynk, ocieplenie.Musze dzisiaj z teściem porozmawiać jak to jest z tą pustką powietrzną w okolicach okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 08.01.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Pustka powietrzna to warstwa izolacyjna starego muru. Zatykasz ją styropianem i wyrównujesz ościeża na równo. Nową warstwą izolacyjną jest styropian zewnętrzny i okno powinieneś postawić w licu zewnętrznego muru z węgarkiem z ocieplenia. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts