Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prąd czy gaz w domu 100m

Art1980

Recommended Posts

Witam buduje dom Antek A z pracowni Horyzont powierzchni 100m2. Zastanawiam się nad sposobem ogrzewania.

Piec gazowy, gaz biegnie wzdłuż działki i kaloryfery.

Czy może lepiej ogrzewać prądem plus kominek z rozprowadzeniem powietrza.Dom jest parterowy bez poddasza.

Wstępnie w projekcie był kocioł na gaz z którego zrezygnowałem i zamierzałem ogrzewać prądem lecz teraz znowu się waham co wybrać, wiadomo koszty instalacji i utrzymania domu.

Prąd na ogrzewanie to zdecydowanie beznadziejny pomysł - wystarczą mi rachunki za stare mieszkanie, gdzie takie ogrzewanie posiadałem. Kiedy przyjdzie zima to wydasz na to bardzo duże pieniądze -z tego powodu gaz, podłogówka jak poprzednik

Witaj , ja mam dom 100m2. Jeszcze nie mieszkam ale ogrzewanie mamy gazowe . Podłogówka , grzejniki mamy w sypialniach.( na razie bez kominka, ale w przyszłości ma być) Styropian wszędzie 15 cm. Nim zdecydowaliśmy się na gaz to rozpytywałam na forum co korzystniejsze dla nas bedzie. Asolt ( nasz forumowy spec od OZC )doradził mi właśnie gaz.

Ps . Ogrzewanie prądem takiego samego domku jak ja 100 m2- fajnie rozpisał na swoim forum Bitter. Możesz pozaglądać:)

zależy chyba od izolacji i eliminacji mostków termicznych :). zależy też ile wyniesie Cię koszt przyłącza gazowego, kotła i komina. na rynku jest już dostawca prądu, którzy w nocnej taryfie oferują energię taniej niż z gazu. poza tym nie wiem czy masz już pozwolenie na budowę domu, ale od tego roku przynajmniej w teorii już dosyć ciężko wybudować dom grzany wyłącznie prądem, ze względu na ograniczenie wartości energii pierwotnej na CO+CWU do chyba 120 kWh/m2. W moim domu ten wskaźnik ma wartość chyba grubo ponad 150 kWh/m2, więc dziś nie dostałbym pozwolenia na budowę.

• 4 months później...
A co to za tajemnica : Duon

Ale ich cenniki zmieniają sie z miesiąca, na miesiąc, więc nie wiadomo,,czy nadal nalaza do najtańszych

z obecnej promocji można skorzystać podpisując umowę do końca sierpnia, o ile dobrze się orientuję, umowa na trzy lata. cena 1 kWh z dystrybucją Taurona wychodzi 19 gr w taniej i niecałe 71 gr w drogiej. przy ogrzewaniu prądem (grzałka, kable) według mnie warto (zakładając, że zmieścimy się w taniej taryfie, przy pompie ciepła już mniej.