Art1980 07.01.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam buduje dom Antek A z pracowni Horyzont powierzchni 100m2. Zastanawiam się nad sposobem ogrzewania. Piec gazowy, gaz biegnie wzdłuż działki i kaloryfery. Czy może lepiej ogrzewać prądem plus kominek z rozprowadzeniem powietrza.Dom jest parterowy bez poddasza.Wstępnie w projekcie był kocioł na gaz z którego zrezygnowałem i zamierzałem ogrzewać prądem lecz teraz znowu się waham co wybrać, wiadomo koszty instalacji i utrzymania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.01.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 A może coś więcej o ociepleniu ? Jakie zapotrzebowanie na ciepło ?I dlaczego kaloryfery, zamiast podłogowki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 09.01.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 WitajNie wiem nad czym się tutaj zastanawiać. Dla mnie odpowiedź jest oczywista: gaz (polecałbym jednak podłogówkę) + kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ala2006d 09.01.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Prąd na ogrzewanie to zdecydowanie beznadziejny pomysł - wystarczą mi rachunki za stare mieszkanie, gdzie takie ogrzewanie posiadałem. Kiedy przyjdzie zima to wydasz na to bardzo duże pieniądze -z tego powodu gaz, podłogówka jak poprzednik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 09.01.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Witaj , ja mam dom 100m2. Jeszcze nie mieszkam ale ogrzewanie mamy gazowe . Podłogówka , grzejniki mamy w sypialniach.( na razie bez kominka, ale w przyszłości ma być) Styropian wszędzie 15 cm. Nim zdecydowaliśmy się na gaz to rozpytywałam na forum co korzystniejsze dla nas bedzie. Asolt ( nasz forumowy spec od OZC )doradził mi właśnie gaz. Ps . Ogrzewanie prądem takiego samego domku jak ja 100 m2- fajnie rozpisał na swoim forum Bitter. Możesz pozaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.01.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 zależy chyba od izolacji i eliminacji mostków termicznych . zależy też ile wyniesie Cię koszt przyłącza gazowego, kotła i komina. na rynku jest już dostawca prądu, którzy w nocnej taryfie oferują energię taniej niż z gazu. poza tym nie wiem czy masz już pozwolenie na budowę domu, ale od tego roku przynajmniej w teorii już dosyć ciężko wybudować dom grzany wyłącznie prądem, ze względu na ograniczenie wartości energii pierwotnej na CO+CWU do chyba 120 kWh/m2. W moim domu ten wskaźnik ma wartość chyba grubo ponad 150 kWh/m2, więc dziś nie dostałbym pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 23.05.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 A byłbyś tak uprzejmy i na priva mi wysłał namiary na tego dostawcę?PozdrawiamEwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.05.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 A co to za tajemnica : DuonAle ich cenniki zmieniają sie z miesiąca, na miesiąc, więc nie wiadomo,,czy nadal nalaza do najtańszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.05.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 A co to za tajemnica : Duon Ale ich cenniki zmieniają sie z miesiąca, na miesiąc, więc nie wiadomo,,czy nadal nalaza do najtańszych z obecnej promocji można skorzystać podpisując umowę do końca sierpnia, o ile dobrze się orientuję, umowa na trzy lata. cena 1 kWh z dystrybucją Taurona wychodzi 19 gr w taniej i niecałe 71 gr w drogiej. przy ogrzewaniu prądem (grzałka, kable) według mnie warto (zakładając, że zmieścimy się w taniej taryfie, przy pompie ciepła już mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts