Marek1221 07.01.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam! Chcę wykopać staw(ok. 1000m2) [20x50] na istniejącym już ciągu wodnym (30cm przekrój dreny) Czy będę mógł taki staw wykopać na na tej rurze? Może posiada ktoś wiedzę na ten temat i pomoże mi? Z góry dzięki! Liczę na odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek1221 07.01.2014 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.01.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 wykopałem na istniejącym ciągu wodnym 25x15 i żałuję - nie polecam woda niesie wszystko do stawu tylko w górach jak dno kamieniste ma to sens - zablokowałem wlot, przekopałem nowy kanał przez działkę omijający staw, geodeta zinwentaryzował, staw został jako typowo retencyjny - obok wykopałem drugi 30x15 Amury od nowego roku będą rosły w tym pierwszym - na czas budowy domu jak znalazł po rybkę się wyskoczy na kolację o co ci biega z tą dreną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 08.01.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Macie chlopaki fantazje I rozmach w sumie tez... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.01.2014 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 był potrzebny towar na podniesienie terenu i dziura na wodę, to tak wyszło ten 25x15 będę chyba poszerzał do 25x20 w tym roku, potrzeba jeszcze te kilka setek m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.01.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Pełna procedura uzyskania PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 09.01.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Tosia, po co ci pozwolenie wodno prawne do budowy stawu ? Piętrzysz rzekę? Zrzucasz wodę do jakiegoś cieku ? Jeśli nie, to pozwolenie jest zbędne. Będę budował staw kąpielowy obok domu (na razie mam wyrobisko 50 x 15m , bo był potrzebny żwir na wypełnienie ścian fundamentowych i obsypanie dookoła ). Chcę mieć to legalnie, ale wodę na uzupełnienie będę brał z rynien. Mam nadzieję, że urzędasy nie wpadną na pomysł wymagania ode mnie operatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 09.01.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Tosia, po co ci pozwolenie wodno prawne do budowy stawu ? Piętrzysz rzekę? Zrzucasz wodę do jakiegoś cieku ? Jeśli nie, to pozwolenie jest zbędne. Będę budował staw kąpielowy obok domu (na razie mam wyrobisko 50 x 15m , bo był potrzebny żwir na wypełnienie ścian fundamentowych i obsypanie dookoła ). Chcę mieć to legalnie, ale wodę na uzupełnienie będę brał z rynien. Mam nadzieję, że urzędasy nie wpadną na pomysł wymagania ode mnie operatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.01.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Tosia, po co ci pozwolenie wodno prawne do budowy stawu ? Piętrzysz rzekę? Zrzucasz wodę do jakiegoś cieku ? Jeśli nie, to pozwolenie jest zbędne. Będę budował staw kąpielowy obok domu (na razie mam wyrobisko 50 x 15m , bo był potrzebny żwir na wypełnienie ścian fundamentowych i obsypanie dookoła ). Chcę mieć to legalnie, ale wodę na uzupełnienie będę brał z rynien. Mam nadzieję, że urzędasy nie wpadną na pomysł wymagania ode mnie operatu. Piszesz to z takim autorytetem, jakbyś miał tę pewność - zakończ sprawę i daj znać jak poszło, to się pośmiejemy... albo z ciebie, albo z urzędasów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 10.01.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Tosia, po co ci pozwolenie wodno prawne do budowy stawu ? Piętrzysz rzekę? Zrzucasz wodę do jakiegoś cieku ? Jeśli nie, to pozwolenie jest zbędne. Będę budował staw kąpielowy obok domu (na razie mam wyrobisko 50 x 15m , bo był potrzebny żwir na wypełnienie ścian fundamentowych i obsypanie dookoła ). Chcę mieć to legalnie, ale wodę na uzupełnienie będę brał z rynien. Mam nadzieję, że urzędasy nie wpadną na pomysł wymagania ode mnie operatu. Tzw pozwolenie wodno-prawne i pozwolenie na budowę stawu to dwie różne sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 10.01.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Odróżniam. Operat wodno prawny robi się np w wypadku szczególnego korzystania z wód do celów rybackich. Generalnie wtedy, gdy się wodę pobiera i zrzuca do jakiegoś cieku. Wiadomo, że urzędnik nie pomoże, byle nie przeszkadzał . Budowałem w ubiegłym sezonie oczyszczalnię trzcinową ( sam robiłem wniosek zgłoszenia, technologia udostępniona) i pani z wydziału budownictwa oprotestowała wniosek. Częściowo z powodu braku podania kilku odległości na mapce (podałem najbliższe odległości do studni, drogi etc., odpuściłem to co widać gołym okiem, że jest dalej) a częściowo ze względu na to, że oczyszczalnia trzcinowa ma być dalej niż 25m od domu (???). Przyparta do muru powiedziała, że znalazła taką informację w artykule w internecie. Znakomita podstawa prawna.Znajomy urzędnik powiedział mi, żebym sobie darował te wszystkie formalności, bo pies z kulawą nogą się nie interesuje stawikami przydomowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 10.01.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 P.S. gentoonx - też jestem z Warszawy, ale uciekłem w 1987 na wieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 14.01.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Też chcę zrobić staw legalnie, żeby mieć święty spokój. Kuriozalne jest to, co mówią niektórzy urzędnicy. Wiseman, prawdopodobnie będziesz mógł zbudować staw bez izolacji - wystarczy zagłębić się odpowiednio i woda będzie cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.01.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 http://regiodom.pl/portal/ogrod/oczka-wodne/oczko-wodne-basen-staw-w-ogrodzie-sprawdz-co-o-tym-mowi-prawo to pomoże, może - dość świeże, więc aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 15.01.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 No, niestety pozwolenie wodnoprawne jest również potrzebne przy budowie stawu rekreacyjnego, ponieważ jest to urządzenie wodne. To mnie martwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
operatuje 09.11.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Oczywiście, że się uda. Potrzeba operatu wodnoprawnego wraz z projektem budowlanym. Wykonamy komplet dokumentacji.Zapraszam na http://www.operatujemy.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.11.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Oczywiście, że się uda. Potrzeba operatu wodnoprawnego wraz z projektem budowlanym. Wykonamy komplet dokumentacji. Zapraszam na www.operatujemy.pl To jest reklama jeśli nie to komu odpowiadasz.Przynajmniej ja przywykłem do standardu FM.Czyli np. odświeżam watek , podniosę topik itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts