lewar1309 07.01.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Proszę o pomoc w ustawieniach aby zmniejszyć zużycie gazu.Przybliżę mój problem Powierzchnia użytkowa 160m2. Budynek nowy porotherm 38cm i 12 styropianu. Okna 0,5 przenikalności cieplnej. 2 sezon ogrzewany.Temperatura w dzień 21,5 w nocy 21. Temperatura CWU 5-18 - 37stopniC, 18-22 - 42 stopnie , 22-5 - 0stopni C Parter 84m2 piętro 76m2. Parter całość ogrzewanie podłogowe + grzejniki( całkowicie wyłączone na termostatach). Podłogowe na mieszaczu TECE - temp ok 36-38oC.Piętro 4 duże grzejniki i jeden mały oraz podłogówka w łazience.Przy temperaturze 0stopni zużycie gazu około 8-10m3 na dobę i myślę że to sporo.Ustawienia:TERMOSTAT POKOJOWY: PT59XPozycje w ustawieniach2) 6stopniC3) 39oC4.) 06 )31stopni7) 50stopni Room control11) 5 _ 0,8stopni CProblemy:- duże zużycie gazu- poddasze wychładza się szybciej niż parter i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Jeśli temperatura ustawiona jak wyżej 21,5 na parterze to w pokojach u góry ok 19-20stopni.Czujnik temperatury termostatu na parterze w chłodnym miejscu ( z dala od grzejnikow)Ustawiłem 50stopni aby grzejniki szybciej łapały temperaturę a zmniejszyłem temp na podłogowym ale też raczej to zbytnio nie pomaga.Czy można dokładniej wyjaśnić ustawienia w pkt 11. Jak to lepiej ustawić. Bardzo proszę o pomoc doświadczonych fachowców a przede wszystkim elite w tym CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 07.01.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Ja mam podobne zużycie gazu. Temperatura 22/23 C. Obecnie idzie mi 8 m3. Piec to Junkers smart 22-3c bez pogodówki. Obecnie grzeję tak, że ustawiam na noc na dole na regulatorze 23 C. Grzanie od 18.45 i ok. 22.30 ta temp jest osiągana. Przez noc jest pilnowana i góra jest dogrzewana. Rano jest 23 na dole i 22 na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 07.01.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Ja przy 8ºC na zewnątrz mam zużycie 8m3 a przy 0-2º mialem 9m3 myślę że ktoś nam serwuje azocik do gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.01.2014 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Pozycje w ustawieniach moje: 2) 10 3) 23 4) 0 6) 29 7) 42 - poddasze wychładza się szybciej niż parter i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Jeśli temperatura ustawiona jak wyżej 21,5 na parterze to w pokojach u góry ok 19-20stopni. Czujnik temperatury termostatu na parterze w chłodnym miejscu ( z dala od grzejnikow) Ustawiłem 50stopni aby grzejniki szybciej łapały temperaturę a zmniejszyłem temp na podłogowym ale też raczej to zbytnio nie pomaga. Ja mam około 200m użytkowej, 8-10m3 to zużywam przy -10, mam całość podłogówki, sprzęgło hydrauliczne, 2 dodatkowe pompy (po jednej na kondygnację, kocioł w piwnicy), bez mieszaczy - tylko same rotametry/zawory grzybkowe. Temperatura: 20.5 w pokojach, 21.5 w łazience, 19.5 w korytarzu; w nocy obniżone o 1 stopień przez około 6 godzin. Sprawdź u siebie różnice temperatur na zasilaniu i powrocie mieszacza, ja na Twoim miejscu zwiększyłbym prędkość pompy na poddaszu o ile jest możliwość lub zwolnił na parterze. Czy możesz dokładniej wyjaśnić ustawienia w pkt 11. Jak masz ty to ustawione i jak ustawić w moim przypadku. Mam 5 minut i 0.9 stopnia - te parametry określają zachowanie kotła w momencie zbliżania się do ustawionej temp. pomieszczenia (o ile dobrze pamiętam - nie mam przy sobie dokumentacji) - w przypadku podłogówki czas powinien być jak najkrótszy wynika to z dużej bezwładności podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewar1309 08.01.2014 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) bardzo dziękuję panowie. citrocerber a jak masz ustawioną tą legionelle? jak dam na TAK to włącza się dziennie o północy do 60stopni czy jak to działa bo nie mam tego w instrukcji. Piętro nie ma własnej pompy - same grzejniki. Tylko podłogówka na parterze ma pompę i chodzi na minimum - ale nie wiem dlaczego temperatura w pokoju jest osiągana ale podłogówka nie jest ciepła - jak chodzę na boso to tego nie odczuwam. Mam sceptyczne zdanie co do tego mieszacza takie włożył wykonawca i mówił że super hula a tu zonk. temperatura na zegarze w podłogówce 38stopni. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez lewar1309 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.01.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 bardzo dziękuję panowie. citrocerber a jak masz ustawioną tą legionelle? jak dam na TAK to włącza się dziennie o północy do 60stopni czy jak to działa bo nie mam tego w instrukcji. Włącza się raz na 5 dni. Ja mam to wyłączone i ustawioną temperaturę 50 stopni w niedzielę późnym wieczorem - przynajmniej jest przewidywalne kiedy to nastąpi. Piętro nie ma własnej pompy - same grzejniki. Tylko podłogówka na parterze ma pompę i chodzi na minimum - W takim razie spróbowałbym poskręcać trochę wszystkie obwody podłogówki (przepływy). ale nie wiem dlaczego temperatura w pokoju jest osiągana ale podłogówka nie jest ciepła - jak chodzę na boso to tego nie odczuwam. Tak ma być i na tym polega działanie podłogówki. Podłoga nie powinna być ciepła (no może z wyjątkiem łazienki). Mam sceptyczne zdanie co do tego mieszacza takie włożył wykonawca i mówił że super hula a tu zonk. temperatura na zegarze w podłogówce 38stopni. To zapewne zasilanie, a powrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewar1309 09.01.2014 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Dziękuje bardzo za pomoc - potestuje i opisze co i jak. 38stopni na zasilaniu. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 10.01.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 skorzystam z chwili ciszy w temacie i zapytam. Mam dom bliźniak. Jeden piec Vaillant z pogodówką. Każda z części domu ma osobną instalację podłogówki z pompą i grzejników też z pompą. Razem 4 pompy na dwie części domu i jeden piec. Do tej pory myślałem bo to stwierdziłem, iż podłogówka sobie chodzi niezależnie od grzejników i jej temperatura jest ustawiana pogodówką. Dzisiaj przy temperaturze plus 7 o godz. 18.00 uruchomiłem grzejnik w jednej z części domu i stwierdziłem, iż wraz z jego uruchomieniem skoczyła temperatura w podłogówkach. Obserwuje to na auromaticu. Im wyższą dam temperaturę na grzejnik tym wyższa temperatura podnosi się w podłogówce. Wychodzi na to, że jednak grzejniki nie są podłączone osobno i bez ich uruchomienia podłogówka nie działa tak jak powinna. Kiepska to sytuacja, że sterowanie podłogówką mam za pomocą grzejnika . Czym to jest spowodowane?. Czego nie mam poprawnie zrobionego w instalacji?? Dziękuję za uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 10.01.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Z tym zużyciem to jest tak.Kocioł odbiera ciepło ze spalenia gazu w powiedzmy 100 %.. Ta ilość ciepłą wystarczy aby utrzymać np.20 *C. Rola termostatu polega na utrzymaniu właściwej temperatury w budynku .Co byśmy nie robili utrzymując stała temperaturę w budynku.Zużycie gazu nie zmieni się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 16.01.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Czym to jest spowodowane?. Czego nie mam poprawnie zrobionego w instalacji?? Masz zawory zwrotne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 16.01.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Z tym zużyciem to jest tak. Kocioł odbiera ciepło ze spalenia gazu w powiedzmy 100 %.. Ta ilość ciepłą wystarczy aby utrzymać np.20 *C. Rola termostatu polega na utrzymaniu właściwej temperatury w budynku .Co byśmy nie robili utrzymując stała temperaturę w budynku.Zużycie gazu nie zmieni się . Zależnie od temperatury spalin kodensacja występuje lub nie a od tego zależy sprawność. Kocioł jest typu modulacyjnego i zależnie od stopnia modulacji zużywa różną ilość gazu. Przy różnej temperaturze na zewnątrz, do utrzymania 20 stopni wewnątrz wymagana jest różna moc. Nadal twierdzisz, że zużycie się nie zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 16.01.2014 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Przy różnej temperaturze na zewnątrz, do utrzymania 20 stopni wewnątrz wymagana jest różna moc. A nie różna temperatura wody grzewczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 16.01.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Przy różnej temperaturze na zewnątrz, do utrzymania 20 stopni wewnątrz wymagana jest różna moc. A nie różna temperatura wody grzewczej? Jedno wynika z drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 17.01.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 (edytowane) No nie. Tu jesteś w błędzie. Przy tem. zewnętrzenej np -20 będzie grzał na 50oC , a przy +5oc będzie chodził na 30oC bo tak mu dyktuje sterownik I po dogrzaniu wody do tych temperatur w obydwu przypadkach będzie chodził z jednakową mocą czyli najniższą na jaką pozwala konstrukcja kotła. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 17.01.2014 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 No nie. Tu jesteś w błędzie. Przy tem. zewnętrzenej np -20 będzie grzał na 50oC , a przy +5oc będzie chodził na 30oC bo tak mu dyktuje sterownik I po dogrzaniu wody do tych temperatur w obydwu przypadkach będzie chodził z jednakową mocą czyli najniższą na jaką pozwala konstrukcja kotła. I chcesz mi powiedzieć, że grzejąc wodę do temperatury 50 stopni będzie używał tej samej mocy co do grzania do temperatury 30 stopni? Coś mi nie pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 17.01.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Napisałem że po dojściu do zadanej temperatury wody grzewczej. Moc kocioł sobie sam reguluje w zależności od tem. powrotu. Jeżeli zbliża się do tem. zadanej to zmniejsza moc i utrzymuje tem. wody na stałym poziomie. Jeśli kocioł będzie za mocny to przegrzeje i automatyka kotła go wyłączy. I teraz kocioł wystartuje z odpowiednią mocą i jeśli nagrzeje do 30oC to zejdzie na najniższą moc i taką tem. będzie utrzymywał. Przy 50oC zrobi to samo. Kwestia jest w zrozumieniu pracy palnika. Mój kocioł mam tak ustawiony że podczas grzania do tem. komfortowej dogrzewa wodę do zadanej tem. i ją utrzymuje. jeśli jest ta tem niska to się wyłączy i po blokadzie palnika załącza się. I w tedy już nie startuje z najwyższą mocą jak ma to w zwyczaju tylko pracuje od razu na minimalnej bo wodę w instalacji ma już podgrzaną. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 17.01.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Napisałem że po dojściu do zadanej temperatury wody grzewczej. Piszemy tutaj o zużyciu całkowitym a nie tylko "po dojściu", więc czemu traktujesz temat wybiórczo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts