Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Eko-groszek spadek temperatury w jakim czasie.

DEFENCE

Recommended Posts

Witam

Na początku wyjaśnię iż tematu szukałem i nic nie znalazłem.

Jest bardzo dużo wątków o ustawieniu piec i zakończyłem je studiować ustawiając piec dzięki waszym radom i obserwacją.

Interesuje mnie natomiast kwestia spadku temperatury pieca jak to ma się u was ?

Pogoda na dzień pisania postu

Dzień 8 C

Noc 4 C

Moje ustawienia:

Temp zadana - 50 C

Praca podajnika - 5sek

Obroty dmuch. - 8

Obroty dmuch pod - 8

Pauza podtrzymywania - 55 sek

Dmuch podtrz. - 12 sek

Krotność - 4

Czas oczekiwania - 22 min

Histereza - 2 C

Przysłona dmuchawy przymknięta prześwit około 2 cm

Ze spalania jestem zadowolony mam ładnie dopalony ekogroszek i ładny popiół.

Chodzi mi o kwestię taką iż temperatura w przeciągu 17 min spada o 2 C i piec załącza się na nowo. Dom wykończony ocieplony.

Jak to u was wygląda po jakim czasie u was na piecu temperatura spada ?

u mnie piecyk dobija do zadanej (zwykły ster dwustanowy), po czym się odstawia, przebijając temp. w górę około 5 stopni. Tak sobie stoi gdzieś koło godziny. Histereza ustawiona na 1 stopień. Jak spadnie, załącza się, pracuje gdzieś z 10 minut. Zużycie opału około 10kg/doba czeskiego eko na powierzchnię ok 120m2.

Tak tak wiem że hiztereza i dlatego piec załącza się na nowo ale interesuje mnie jaki czas studzenia ma woda u was. Dodam że pompa chodzi na I biegu.

czas zależy od strat budynku i bedzie inny u każdego

na to nie patrz i nie próbuj porównywać

Twój dom ma takie a nie inne straty i uzupełnia je w czasie inaczej niż domy innych użytkowników

będzie więc też inne wychłodzenie wody w układzie i inny spadek temperatury na kotle

im wyższe będa straty tym woda szybciej i mocniej się będzie schładzać a tym samym szybciej będzie spadać temperatura na kotle