balczar 07.01.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam, Aktualnie jestem na etapie wyboru oraz montażu okien. Bardzo bym chciał, aby były one wyposażone również w rolety zewnętrzne ale mam pewne wątpliwości. Sprawa wygląda następująco.Ściany budynku są trójwarstwowe, z zewnątrz wykończone klinkierem. Montaz okien będzie w warstwie ocieplenia, gdzie rama okienna bedzie maksymalnie dosunięta do węgarka utworzonego z klinkieru. Ewentualne rolety będą więc umiejscowione nad oknem. Ponieważ nie ma więc miejsca aby z zewnątrz kasetę z roletą dodatkowo osłonić styropianem a od wewnątrz znajduje się klapka rewizyjna więc tutaj równiez to odpada.C zy sama ta skrzynia z roletą nie będzie więc jednym wielkim mostkiem termicznym ? Wiem, że w środku są wkładki ze styropianu, jednak czy to wystarczy ? Zastanawiam się czy kupując ciepłe okna nie zostanie to wszystko zniweczone roletami? Sama zewnętrzna ceglasta elewacja to trochę mało i cięzko to nazwać jakakolwiek izolacją. Chyba, że jestem w błędzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.01.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Chyba, że jestem w błędzie ? Obawiasz się o puszkę rolety, a o kształtowniki okienne nie? Przecież to też PVC dochodzące do ściany z klinkieru? Producenci badają i podają wartości współczynników przenikania ciepła dla rolet, sprawdź i uzgodnij te wartości dla okna i rolety. Większym mankamentem rolet nadstawnych jest infiltracja powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 08.01.2014 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Większym mankamentem rolet nadstawnych jest infiltracja powietrza. Przez złącze stolarka/puszka? Mógłby kolega rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 09.01.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Rolety nadstawne zdają egzamin, a jeśli nie masz obsesji na punkcie kilku watów które uciekają przez skrzynkę to będziesz zadowolony. Są dostępne już rolety nadstawne wykonane z "profili" dwukomorowych, tak więc cieplejsze niż standardowe. Problem infiltracji powietrza tez jest marginalny jeśli rolety i okna są dobrze zamontowane. Połączenie okno - roleta zawsze można dodatkowo doszczelnić stosując silikon lub taśmy rozprężne butylowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 09.01.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Witam Rolety nadstawne zdają egzamin, a jeśli nie masz obsesji na punkcie kilku watów które uciekają przez skrzynkę to będziesz zadowolony. Są dostępne już rolety nadstawne wykonane z "profili" dwukomorowych, tak więc cieplejsze niż standardowe. Problem infiltracji powietrza tez jest marginalny jeśli rolety i okna są dobrze zamontowane. Połączenie okno - roleta zawsze można dodatkowo doszczelnić stosując silikon lub taśmy rozprężne butylowe. nie można tylko TRZEBA Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 01.02.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 A ja mam pytanie odnośnie okien z nawiewnikiem i rolety zewnętrznej.Przy nie zamontowanym pancerzu z zewnątrz widać otwory nawiewnika w górnej ramie okiennej. Po montażu pancerza już ich nie widać, czyli wnioskuję, że są zasłonięte. Jaki ma wpływ obecność pancerza na wymianę powietrza w takim układzie?Czy lepiej nie montować wówczas rolety-bo po montażu będzie np. trudniejsza wymiana powietrza albo na przykład pokój będzie wyziębiany? Wybaczcie moje może głupie pytania, ale ja się nie znam na tych sprawach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts