Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wątpliwości odnośnie rolet zewnętrznych

Recommended Posts

Witam,

Aktualnie jestem na etapie wyboru oraz montażu okien. Bardzo bym chciał, aby były one wyposażone również w rolety zewnętrzne ale mam pewne wątpliwości. Sprawa wygląda następująco.

Ściany budynku są trójwarstwowe, z zewnątrz wykończone klinkierem. Montaz okien będzie w warstwie ocieplenia, gdzie rama okienna bedzie maksymalnie dosunięta do węgarka utworzonego z klinkieru. Ewentualne rolety będą więc umiejscowione nad oknem. Ponieważ nie ma więc miejsca aby z zewnątrz kasetę z roletą dodatkowo osłonić styropianem a od wewnątrz znajduje się klapka rewizyjna więc tutaj równiez to odpada.

C zy sama ta skrzynia z roletą nie będzie więc jednym wielkim mostkiem termicznym ? Wiem, że w środku są wkładki ze styropianu, jednak czy to wystarczy ? Zastanawiam się czy kupując ciepłe okna nie zostanie to wszystko zniweczone roletami? Sama zewnętrzna ceglasta elewacja to trochę mało i cięzko to nazwać jakakolwiek izolacją. Chyba, że jestem w błędzie ?

Chyba, że jestem w błędzie ?

Obawiasz się o puszkę rolety, a o kształtowniki okienne nie? Przecież to też PVC dochodzące do ściany z klinkieru? Producenci badają i podają wartości współczynników przenikania ciepła dla rolet, sprawdź i uzgodnij te wartości dla okna i rolety. Większym mankamentem rolet nadstawnych jest infiltracja powietrza.

Rolety nadstawne zdają egzamin, a jeśli nie masz obsesji na punkcie kilku watów które uciekają przez skrzynkę to będziesz zadowolony. Są dostępne już rolety nadstawne wykonane z "profili" dwukomorowych, tak więc cieplejsze niż standardowe. Problem infiltracji powietrza tez jest marginalny jeśli rolety i okna są dobrze zamontowane. Połączenie okno - roleta zawsze można dodatkowo doszczelnić stosując silikon lub taśmy rozprężne butylowe.

Witam

Rolety nadstawne zdają egzamin, a jeśli nie masz obsesji na punkcie kilku watów które uciekają przez skrzynkę to będziesz zadowolony. Są dostępne już rolety nadstawne wykonane z "profili" dwukomorowych, tak więc cieplejsze niż standardowe. Problem infiltracji powietrza tez jest marginalny jeśli rolety i okna są dobrze zamontowane. Połączenie okno - roleta zawsze można dodatkowo doszczelnić stosując silikon lub taśmy rozprężne butylowe.

nie można tylko TRZEBA :)

Pozdrawiam

• 2 years później...
A ja mam pytanie odnośnie okien z nawiewnikiem i rolety zewnętrznej.Przy nie zamontowanym pancerzu z zewnątrz widać otwory nawiewnika w górnej ramie okiennej. Po montażu pancerza już ich nie widać, czyli wnioskuję, że są zasłonięte. Jaki ma wpływ obecność pancerza na wymianę powietrza w takim układzie?Czy lepiej nie montować wówczas rolety-bo po montażu będzie np. trudniejsza wymiana powietrza albo na przykład pokój będzie wyziębiany? Wybaczcie moje może głupie pytania, ale ja się nie znam na tych sprawach...:confused: