Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna dachowe po ułożeniu dachu

biku11

Recommended Posts

czy można zamontować okna dachowe po położeniu dachu( blachodachówki)

przykład: blachodachówka jest położona na dach nie ma wyjść na okna dachowe i powiedzmy po roku czasu te okna dachowe chciałbym wstawić czy jest taka mozliwość? czy są to większe koszty niz przy montażu tych okien podczas układania dachu?

Okno na dachu można zamontować w dowolnym miejscu i w dowolnym czasie. Reszta to tylko koszty. Dodam tylko, że nie ma potrzeby demontowania pokrycia. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Wszystko zależy co i jak, bo montaż montażowi nierówny. Montowaliśmy okna dachowe w blachodachówce. Wygląda to tak, że trzeba sciągnąć 2 blachy, założyć okno, następnie blachy odpowiednio dociąć i z powrotem na dach . Aby jakotako bezpiecznie sciągnąć blachę, potrzeba conajmniej troje ludzi. Dodam, że trzeba mieć jeden moduł takiej samej blachy, żeby dołożyć pod gąsiorem. Bez zdejmowania blachy, tak jak Pan Andrzej niepotrafię... jeszcze:) Jeśli dom nie byłby jakoś bardzo wysoki to za 500-600 zł myślę, że da się zamontować :) :)

Zasadą montażu okien połaciowych jest montaż od środka. Pierwsze okno zamontowałem 1994 r. Wówczas najwięcej montaży wykonywałem w już istniejących dach. Gdy dach jest kryty blachą płaska na rąbek lub tzw. "wurstę" (jak źle napisałem to Jan mnie poprawi) należałoby ściągnąć pokrycie aż do kalenicy. Wstawia się bez ściągania. Nie ma tylko możliwości albo jest bardzo utrudnia wstawienia rynienki odprowadzającej. Pozdrawiam.

Czasami poprawiam okna i całe dachy wykonane za tak nędzne pieniądze. Nikt tu nikogo nie naciąga. Jest wolny rynek i każdy może skorzystać z usług takiego wykonawcy, który mu odpowiada. Na moje usługi też nie każdego stać, natomiast jak robię poprawki to nie mam litości. Współczuję też tym wykonawcom, których życie zmusza do pracy za głodowe stawki. Jak mam taki kaprys to mogę wstawić okno za 1 zł. Chętnie zobaczyłbym okno wstawione za 100 zł. Pozdrawiam.

No to cieniutko przędą w Nowym Dworze:) Przykład kosza w dachu za 40 złotych za metr:) Ciekawi mnie po ile wprawiali okna:) (zdjęcie wykonane przez kolege JARKO z jednego z forów)

http://images61.fotosik.pl/517/ae893c588c523fbf.jpg

Żeby zamontować okno w położonej blachodachówce trzeba dojechać na miejsce, rozłożyć rusztowanie, założyć drabine (taka drewnianą pod rozstaw fal) odkręcić blachy, ściągnąć je na dól (potrzebuje do tego dwóch pomocników) założyć okno (jak nie ma firmowych kołnierzy XDP to musze zrobić sam + wełna), dociąć blachę, wciągnąć ją na dach, ściągnąć drabine, złożyć rusztowanie i dojechać do domu. Jakbym miał za to skasować tylko 250 zł, to by mnie musiało pop.......ć :)

Edytowane przez bracki88

Kosz na zdjęciu to wzorowo wykonany knot! Pewnie za całość firma wzięła jakieś 20,-~25,- za 1 m2.

Natomiast odnośnie okna ja wykonałbym wszystko od środka bez demontażu blach biorąc 500,- za sztukę a gdyby była izolacja cieplna i sufity to 700,- . Oczywiście podane ceny są cenami netto i nie obejmują wykończenia od strony wewnętrznej tzn. wykonania szpalety. Pozdrawiam.

• 4 years później...