tomybb 07.01.2014 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam,Planuje pomalować pokój tyle że nie wiem jaką farbą był wcześniej malowany: emulsyjną czy lateksową - jest jakieś prosty sposób żeby to łatwo odróżnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek2005 08.01.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 lateksowa jest inna w dotyku, taka bardziej gładka wg mniez wyglądu też są różnice ale to widzę dlatego że mam koło siebie oba rodzaje, lateksową w kuchni a emulsję w przedpokoju i dzieli je tylko oscieżnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomybb 08.01.2014 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 No właśnie, a jak nie wiadomo czym ściana została pomalowana? Malarze chyba muszą mieć jakiś sposób żeby to odróżnić żeby dobrać odpowiednią farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matskl 08.01.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Jeśli jest dobry malarz na pewno bedzie wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 08.01.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Farba lateksowa to farba Akrylowa ze zwiększoną ilością żywic która w dotyku jest śliska i przypomina farbę do stali chodzi o gładkość odróżnisz od razu od zwykłej farby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 08.01.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Zasadniczo lateksowa jest zmywalna, emulsyjna nie. Emulsja jest chłonna, chropowata, taka trochę jakbyś wapnem pomalował (nie wiem czy kiedyś miałeś doczynienia z taką ścianą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomybb 08.01.2014 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Emulsyjna po mocniejszym przejechaniu palcem zostawia proszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 09.01.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 W niewidocznym miejscu możesz lekko uszkodzić farbę - i tak będzie malowanie w planach.Emulsja będzie się kruszyła a lateksową będziesz mógł "lekko pociągnąć". Lateks tworzy cieniutką powłokę przypominającą gumę rozprowadzoną na ścianie. Chyba wszyscy wiemy co robi się z lateksu i jakie jest to w dotyku. Tyle, że lateks na ścianę jest znacznie cieńszy i bardziej delikatny. Emulsja w dodatku wypije trochę wody i zmieni kolor na znacznie ciemniejszy po zamoczeniu (chyba, że jest to kolor biały). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 09.01.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Farba Lateksowa nie ma w sobie lateksu jak nazwa wskazuje to żywice w zwiększonej ilości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 11.01.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Smigloxxx zdaję sobie sprawę, że farba lateksowa nie ma lateksu jako takiego w sobie. Dobrze, że dodałeś tą informację bo jeszcze mógłby ktoś pomyśleć, że gumki i farbę robi się z tego samego materiału . Skrót myślowy nie zawsze bywa precyzyjny Pomocny może okazać się ten tekst: http://infleks.pl/blog/emulsia-akryl-lateks-co-jest-i-co-je-odruznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiyacht 19.10.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 WItam. Przymierzam sie do przemalowania pokoju. Jesli by sie okazalo ze trzeba farbe usunac (na 99% akrylowa ale przy pomocy tego tematu jeszcze sie upewnie) to jaki sposób najlepszy. Na mokro i szpachelka ? Nie ma problemu z czasochlonnascia, wole żeby było jak najmniej łatania. Scenariusze widze 2, poprawcie mnie jesli cos źle (sciany zielone, sufit biały). Z usuwaniem fabry:-namoczenie scian-usuwanie mechaniczne szpachelka (?)-po wyschnięciu miejscowe łatanie gipsem (z gładzi rezygnuje bo nie mam doswiadczenia)-odkurzenie powierzchni-grunt-wysychanie-farba docelowa Bez usuwania farby:-przemycie ścian woda z mydłem malarskim-wysychanie-odkurzenie -biala farba na "złamanie" starego koloru (i tu nie wiem czy zwykla akrylowa czy taki mix farba-grunt)-wysychanie-farba docelowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts