Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odróżnić farbę lateksową od emulsyjnej na ścianie?

tomybb

Recommended Posts

W niewidocznym miejscu możesz lekko uszkodzić farbę - i tak będzie malowanie w planach.

Emulsja będzie się kruszyła a lateksową będziesz mógł "lekko pociągnąć". Lateks tworzy cieniutką powłokę przypominającą gumę rozprowadzoną na ścianie. Chyba wszyscy wiemy co robi się z lateksu i jakie jest to w dotyku. Tyle, że lateks na ścianę jest znacznie cieńszy i bardziej delikatny.

Emulsja w dodatku wypije trochę wody i zmieni kolor na znacznie ciemniejszy po zamoczeniu (chyba, że jest to kolor biały).

Smigloxxx zdaję sobie sprawę, że farba lateksowa nie ma lateksu jako takiego w sobie. Dobrze, że dodałeś tą informację bo jeszcze mógłby ktoś pomyśleć, że gumki i farbę robi się z tego samego materiału ;).

Skrót myślowy nie zawsze bywa precyzyjny :D

Pomocny może okazać się ten tekst:

http://infleks.pl/blog/emulsia-akryl-lateks-co-jest-i-co-je-odruznia

• 1 year później...

WItam.

Przymierzam sie do przemalowania pokoju. Jesli by sie okazalo ze trzeba farbe usunac (na 99% akrylowa ale przy pomocy tego tematu jeszcze sie upewnie) to jaki sposób najlepszy. Na mokro i szpachelka ? Nie ma problemu z czasochlonnascia, wole żeby było jak najmniej łatania. Scenariusze widze 2, poprawcie mnie jesli cos źle (sciany zielone, sufit biały).

Z usuwaniem fabry:

-namoczenie scian

-usuwanie mechaniczne szpachelka (?)

-po wyschnięciu miejscowe łatanie gipsem (z gładzi rezygnuje bo nie mam doswiadczenia)

-odkurzenie powierzchni

-grunt

-wysychanie

-farba docelowa

Bez usuwania farby:

-przemycie ścian woda z mydłem malarskim

-wysychanie

-odkurzenie

-biala farba na "złamanie" starego koloru (i tu nie wiem czy zwykla akrylowa czy taki mix farba-grunt)

-wysychanie

-farba docelowa