Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłgowe wodne łazienka

erbata

Recommended Posts

Witam

Bardzo proszę o pomoc w przedstawionym poniżej temacie. Od razu zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem. W lażience (mieszkanie w bloku) mam zamontowane ogrzewanie podłogowe wodne oraz grzejnik. Na grzejniku jest założony termostat (głowica), która jest ustawiona na zero. Oprócz tego jest jeszcze jeden termostat do ogrzewania podłogowego. Problem jest taki, że nie mogę w żaden sposób sterować temperaturą ogrzewania podłogowego. Od momentu gdy załączone zostało ogrzewanie ogólne (tzn ogrzewanie całego bloku) podłoga w łazience jest ciepła regulacja termostatem nic nie daje. Nawet jak termostat jest ustawiony na zero to temperatura ogrzewania podłogowego nie spada. Co to może oznaczać, czy zepsuł się termostat tzn. nie blokuje dopływu wody czy instalacja została źle zrobiona (czytałem coś o powrocie z grzejnika). Proszę o poradę

Sprawdź poprawność zamontowania głowicy na zaworze od podłogówki. Jeśli podłoga jest dobrze nagrzana to musi upłynąć dość dużo czasu aby ostygła.

Sprawdziłem już wcześniej rzeczywiście nakrętka była poluzowana ale dokręciłem ją. Mimo tego podłoga nie stygnie a głowica termostatu jest cały czas w pozycji 0

na 99,99% termostat założony na grzejniku nie ma kompletnie żadnego związku z podłogówką, temperaturą podłogówki steruje się w rozdzielaczu

Ok to, że jest grzejnik podałem informacyjne, myślałem, że to jest istotne. W każdym bądź razie grzejnik dział ok

Przede wszystkim boję się tego, czy jeżeli ogrzewanie podłogowe jest ustawione na full to czy nie pójdę z torbami płacą duże rachunki za ogrzewanie. Nie wiem też czy nie uszkodzi się instalacja.

ewidentnie dobrze kombinujesz, albo głowica nie dociska, albo zawór się zawiesił, SCHLOSSER ma 24 miesiące gwarancji, trzeba po prostu zareklamować

Nie ma żadnego doświadczenia a wolałem sie podpytać. Myślę, że reklamacja zakończy sprawę.

Głowica była ściągnięta tylko na potrzeby zdjęcia,, puszka jest zakryta plastikiem z otworem, przez który wystaje głowica.

Pozdrawiam