Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie działająca betoniarka LIMEX 125 lp

Recommended Posts

Witam posiadam betoniarkę fimy Limex 125 lp, od jakiegoś czasu nie działa. Rozkręciłem ją I nie wydaję mi się żeby było to coś z silnikiem bo po podłączeniu do prądu silnik jakby zaczynał działać pasek się napina a betoniara niechce się kręci. Czy ktoś naprawiał już taką betoniarkę i czy mógłby naświetlić co może być przyczyną nie kręcenia się ? pozdrawiam

• 1 month później...
witam w końcu znalazlem czas aby zaglądnąć do swojej betoniarki. A więc sciągnąłem pasek silnik sam pracuje beczka ręcznie równiez się obraca. Natomiast to wieksze kolo plastikowe nad silnikiem niechce sie poruszac i wydaje mi sie ze w tym tkwi problem. jakby mial ktos jakis pomysl to czekam na instrukcje z gory dziekuje i pozdrawiam

DSCN0265.jpg

DSCN0263.jpg

DSCN0264.jpg

po rozebraniu okazało się że wszystko jest plastikowe co mnie w szczególności nie dziwi , ale najgorsze że widać że plastik po prostu się stopił i później zastygł i dlatego znieruchomiało się, teraz niewiem czy z tym da się coś zrobić ?? szukałem takiej części w necie ale niemogłem znaleść , chyba że taą bym porzadnie nasmarował i złożył....

DSCN0274.jpg

DSCN0275.jpg

DSCN0276.jpg

DSCN0277.jpg

DSCN0274.jpg

DSCN0275.jpg

DSCN0276.jpg

DSCN0277.jpg

Znajdź sobie jakiegoś ślusarza-majsterkowicza, może by się udało jedno i drugie przetoczyć i wstawić tam łożysko kulkowe? Albo może choć mosiężną tuleję? Wtedy by to miało ręce i nogi, inaczej... czarno to widzę. Tak jak jest przeszlifowane, nasmarowane będzie działać, ale zatrze się ponownie po pierwszym dłuższym maratonie mieszania. Swoją drogą takiego szajsu nie widziałem już dawno :bash:

J.