Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekontrol - Hewalex

marcinbbb

Recommended Posts

Kilka osób posiada kolektory Hewalexa a na ich www pojawiła się ciekawa oferta zakupu urządzenia w cenie 10 pln brutto na własność.

http://www.hewalex.pl/ekontrol/ ja zapomniałem zarejestrować swój zestaw solarny w programie przedłużenia gwarancji, zrobiłem to dopiero w dniu wczorajszym więc udało mi się ( po kilku telefonach ) zakupić urządzenie w cenie 10 PLN.

Niestety cena dla klientów którzy zarejestrowali urządzenie wcześniej to 199PLN co wydaje się być ceną zaporową.

Demo w którym można zobaczyć co i jak: http://www.ekontrol.pl/pl/demo/

Urządzonko wpinane w router i komunikujące się przez RS485 ze sterownikiem. Poprzednie rozwiązania były dość kosztowne, ale opierały się o transmisje danych po GSM ( 3g ).

Oczywiście wersja sterownika musi być odpowiednio "młoda". Starsze wersje nie będą współpracowały - brak rs485.

200zł to chyba żart. Na początku dowalili taki abonament, że chyba nikt nie był tym zainteresowany. Później wprowadzili wersję darmową. Niestety nie wszyscy mają możliwość zakupu taniego modemu.

Jak już chcą wyjść do ludzi to zamiast komunikować się przez jakiś modem niech sterownik wyposażą w własny serwer http i gniazdo lan. Sterownik bez problemu podejrzy się przez sieć domową, a jak ktoś będzie chciał więcej to se port na routerze upubliczni i zrobi z tym co zechce.

Dokładnie tak powinni zrobić jednak wszystko wskazuje na to że ich system działa odmiennie. Wszelkie dane spływają do ich serwerów następnie są aktualizowane na naszym widoku. Podobnie odbywa się zmiana ustawień zapewne nie są one "na bieżąco" uaktualniane na naszym sterowniku tylko ten w jakiś odstępach czasu łączy się ponownie z ich serwerem aby zassać aktualizację ustawień.

Sam za 200 bym tego urządzenia nie kupił jednak cena 10 PLN jak najbardziej przekonała mnie aby dodatkowo wziąć opcjonalny pakiet za 30PLN/rok. Patrząc po numerze zamówienia który otrzymałem można powiedzieć że do zakupu skłonili mniej osób niż palców na 1 ręce - ale cóż się dziwić.

Jak dostarczą pudełko napiszę jakąś skromną recenzję aby jakiś wodotrysków to raczej się nie spodziewam, bo nawet wykresy statystyk to ja ładniejsze potrafię w Excelu zrobić.

Dokładnie tak powinni zrobić jednak wszystko wskazuje na to że ich system działa odmiennie. Wszelkie dane spływają do ich serwerów następnie są aktualizowane na naszym widoku. Podobnie odbywa się zmiana ustawień zapewne nie są one "na bieżąco" uaktualniane na naszym sterowniku tylko ten w jakiś odstępach czasu łączy się ponownie z ich serwerem aby zassać aktualizację ustawień.

Sam za 200 bym tego urządzenia nie kupił jednak cena 10 PLN jak najbardziej przekonała mnie aby dodatkowo wziąć opcjonalny pakiet za 30PLN/rok. Patrząc po numerze zamówienia który otrzymałem można powiedzieć że do zakupu skłonili mniej osób niż palców na 1 ręce - ale cóż się dziwić.

Jak dostarczą pudełko napiszę jakąś skromną recenzję aby jakiś wodotrysków to raczej się nie spodziewam, bo nawet wykresy statystyk to ja ładniejsze potrafię w Excelu zrobić.

witam

a ja dzisiaj pierwszy raz to cudo - działa, można sobie podejrzeć co się w danym momencie dzieje na instalacji, można też zmienić parametry

fajny gadżet - mi do szczęścia nie potrzebny

ale obecne czasy to czas gadżetów

kosztuje - no cóż za darmo nie będzie

"inni" każdą za takie gadżety płacić sporo więcej, wielokrotnie więcej

pozdrawiam

Podobny gadżet do pieca gazowego Viessmann kosztuje 1000zł. Tam też dane udostępniane są przez firmowy serwer. Z tym że tam za dostęp nie każą płacić póki co :)

witam

w Hewalexie:

W darmowej wersji podstawowej otrzymasz:

dostęp podglądu pracy sterownika on-line

możliwość zdalnej zmiany nastaw sterownika

statystyki dobowe z historią dla siedmiu ostatnich dni kalendarzowych

pozdrawiam

Dlatego zdecydowałem się dopłacać ( po przeglądzie instalacji ) jednorazową opłatę 29 PLN/rok za:

- zdalny serwis i pomoc techniczna ze strony firmy Hewalex,

- wysyłanie powiadomień o awariach ( e-mail + sms )

- archiwizowanie danych na serwerze,

- pełny dostęp do wieloletnich statystyk.

W porównaniu do Viessmann`a to prawie jak za darmo nawet płacąc te 199 PLN. Jednak myślę że prędzej czy później obniżą cenę, i przeciętny Kowalski zapłąci za to jakieś 70-100 PLN nie więcej. I tak zarobili już krocie na sprzedanych nam zestawach.

Swoją drogą ciekawe co za typ wymyślił następującą regułkę: "Za pomocą modemu mozesz kontrolować do 5 urządzeń."

Znacie kogoś kto miałby choć 2 zestawy solarów na dachu? ;)

Dlatego zdecydowałem się dopłacać ( po przeglądzie instalacji ) jednorazową opłatę 29 PLN/rok za:

- zdalny serwis i pomoc techniczna ze strony firmy Hewalex,

- wysyłanie powiadomień o awariach ( e-mail + sms )

- archiwizowanie danych na serwerze,

- pełny dostęp do wieloletnich statystyk.

W porównaniu do Viessmann`a to prawie jak za darmo nawet płacąc te 199 PLN. Jednak myślę że prędzej czy później obniżą cenę, i przeciętny Kowalski zapłąci za to jakieś 70-100 PLN nie więcej. I tak zarobili już krocie na sprzedanych nam zestawach.

Swoją drogą ciekawe co za typ wymyślił następującą regułkę: "Za pomocą modemu mozesz kontrolować do 5 urządzeń."

Znacie kogoś kto miałby choć 2 zestawy solarów na dachu? ;)

witam

możesz jeszcze "kontrolować" pompę ciepła do c.w.u.:lol2: no i np. solary sąsiadów:lol2:

pozdrawiam

W sumie mam 2 "sąsiadów" których mogę podłączyć do tego urządzenia, jednak nie wiem czy stać mnie na jakieś 800m kabla aby ich podłączyć ;)

Na upartego sterowanie odbywa się po porcie rs485 za pomocą 2 kabli... jeśli ktoś potrafił by "opracować jakiś moduł" do przesyłania przez internet stanów z rs485 można podłączyć pod 1 urządzenie 5 osób z różnych części polski ;) Pewnie to autor tego stwierdzenia miał na myśli.

Ja na to patrzę na to jak na gadżet - wydajności instalacji solarnej mi nie poprawi. W moim przypadku bym musiał wymienić mój sterownik z wersji 3 na 7 i dokupić modem. Dzięki temu zwrot instalacji wydłużyłbym co najmniej o rok.

Co do Viessmanna to jak za wszystko każą sobie płacić krocie. Niestety w przypadku firmy w której pracuję to się okazuje koniecznością. Zdalna zmiana parametrów pieca kondensacyjnego to już może przynieść wymierne korzyści. Kiedy podczas np długiego weekendu jakiś dział zapragnie pracować wtedy zdalnie można go załączyć, bez potrzeby dojazdu niż zostawiać go w stanie normalnej pracy przez cały czas.

Ja niestety nie rozumiem dlaczego kolega "gentoon" jest przekonany że wszyscy użytkownicy takich modułów czy to Hewalexa czy, innych firm kupili "badziew". A może tylko genton jest "człowiekiem starej daty" który do dnia dzisiejszego pali węglem w piecu śmieciowym od dołu - ale kto bogatemu zabroni ;)

Niektórzy więcej dziennie wydają na piwo niż ja zapłaciłem za modem.

Ja niestety nie rozumiem dlaczego kolega "gentoon" jest przekonany że wszyscy użytkownicy takich modułów czy to Hewalexa czy, innych firm kupili "badziew". A może tylko genton jest "człowiekiem starej daty" który do dnia dzisiejszego pali węglem w piecu śmieciowym od dołu - ale kto bogatemu zabroni ;)

Niektórzy więcej dziennie wydają na piwo niż ja zapłaciłem za modem.

całkiem możliwe :)

Witam ja mam nowy zestaw hewalex podlaczony jeszcze nie uruchamiany co mam zrobić żeby dostać Ekontrol za 10zl gdzie mam dzwonic, a teraz pytanie z innej beczki, zamiast cerkulacji w zbiorniku mam wkrecona studzienke na czujnik i jest tam wlozony czujnik cwu dla kotla c.o czy jest on we wlasciwym miejscu zalaczam schemat podlaczenia Bez tytułu.jpg Edytowane przez toma1

Kociol mam weglowy sas ze sterownikiem ecomax 250, w miejsce t4 nie zmieszczą się dwa czujniki ponieważ studzienka czujnika dopasowana pod jeden czujnik,a czemu twierdzisz ze w miejscu cerkulacji zamontowanie tego czujnika jest nieprawidłowe, ze względu na wysokość czujnika i szybkie zagrzanie wody cwu ale w malej ilości. Edytowane przez toma1

Sorry mój błąd - powrót z cyrkulacji jest niżej niż czujnik T4.

Jak jest niżej to nawet lepiej bo sobie troszkę więcej ciepłej wody zagrzejesz.

Ja jak nagrzeję wodę górną wężownicą to mi na zbyt długo nie starczy co innego jak solar zagrzeje cały zbiornik od spodu. Czuć różnicę i to sporo.

Witam ja mam nowy zestaw hewalex podlaczony jeszcze nie uruchamiany co mam zrobić żeby dostać Ekontrol za 10zl gdzie mam dzwonic, a teraz pytanie z innej beczki, zamiast cerkulacji w zbiorniku mam wkrecona studzienke na czujnik i jest tam wlozony czujnik cwu dla kotla c.o czy jest on we wlasciwym miejscu zalaczam schemat podlaczenia [ATTACH=CONFIG]235862[/ATTACH]
O ile mi wiadomo to masz zarejestrować do końca lutego zestaw na stronie hewalexa na podstawie numeru (powinien być załączony do zestawu taki świstek z numerem zestawu) a następnie skontaktować się z odpowiednim działem Hewalexa (sądzę że da radę to zrobić przez internet). Widziałem jak działa w praktyce Ekontrol i wygląda to całkiem nieźle. Za 10 zł grzech nie brać.