Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna w garazu

Recommended Posts

Budujemy domek parterowy z garazem dwustanowiskowym. W projekcie sa dwa okna 60x90 cm,na wysokosci 180 cm od posadzki.Teraz,gdy w scianie sa juz gotowe otwory na te okna ,korci mnie zeby je zamurowac (a przynajmniej jedno) ewentualnie zmniejszyc np. do wymiarow 40x40 cm.Jakie jest zdanie szanownych forumowiczow na temat okien w garazu ? Pozdrawiam.

Chcialem jeszcze dodac ,ze nie bedzie przejscia miedzy garazem i domem.

z tego co zrozumiałem do garaż jest w jednej bryle z domem

oj oj, no to w zime wychodzisz z ciepłego samochodziku i nie przyciszkasz przycisk zamykania drzwi garażowych i nie wiejesz od razu do domu tylko zamykasz go i zasuwasz po zimnym podwórku do domku tak ? a okna bym zostawił

Taka wysokosc okien byla w projekcie. Ale fakt ,ze chyba tego do konca nie przemyslalem.Natomiast odleglosc drzwi wejsciowych od bramy garazowej wynosi 4 metry,co wydaje sie niewiele przy obecnej odleglosci od bloku do parkingu.Okap bedzie wystawal 1 metr poza sciane budynku.

Budujemy domek parterowy z garazem dwustanowiskowym. W projekcie sa dwa okna 60x90 cm,na wysokosci 180 cm od posadzki.Teraz,gdy w scianie sa juz gotowe otwory na te okna ,korci mnie zeby je zamurowac (a przynajmniej jedno) ewentualnie zmniejszyc np. do wymiarow 40x40 cm.Jakie jest zdanie szanownych forumowiczow na temat okien w garazu ? Pozdrawiam.

Miałam tak samo i zmieniłam na okna 60x60 /wydawały mi się za duże/ czy dobrze - zobaczymy.

Nie zmniejszaj tych okien, a już na pewno nie do wymiaru 40 x40. Przyjrzyj się na innych budynkach te 60 x 90 to nie jest wcale tak dużo. Ja będę miał 4 razy takie okna w piwnicy i myślę że do piwnicy to jest optymalny wymiar, a do garażu to moim zdaniem min. Pamiętaj że te 60 x90 to nie jest powierzchnia szkła, a nawet nie okna bo typowe ma wymiar 865 x 535, i od tego odejmij 10 cm z każdej strony ramy i futryny i co ci zostaje tej szyby? Zostaw je bo będziesz miał ciemno.

pzdr