Jasny3_5 08.01.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Witam, Czy używa ktoś ten kocioł do palenia ekogroszkiem?Dokładnie zastanawiam się nad modelem TQD HotFire 19kW Dziękuje za wszelkie przemyślenia i spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soop 05.05.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Witam, posiadam piec TQD Hotfire 25 kW od dwóch sezonów. Zaznaczam, że nie jestem "specem", ale zwykłym użytkownikiem, który chcąc nie chcąc musiał zmierzyć się z tematem i stać się palaczem-amatorem. W pierwszym sezonie, w błogiej nieświadomości, zakupiłem 6 ton czeskiego ekogroszku, który to w całości piec ze smakiem skonsumował - nie bez walki, bo spędziłem w kotłowni chyba z tydzień, żeby to "coś" w ogóle chciało się palić. Dom 200 m2, nowy, docieplony konkretnie, bo 20 cm styropianu. Byłem, delikatnie mówiąc, przerażony. Na drugi sezon zakupiłem najlepszy (i najdroższy) polski ekogroszek, jaki miał w ofercie pobliski skład. W sezonie spaliłem sporo poniżej 3 ton, co prawda zima była leciutka, ale i tak daje to do myślenia. Wracając do pieca należałoby może wspomnieć o jego pochodzeniu. Sterownik jest prosty i intuicyjny, producent polski - FOSTER. Nie ma wielu z opcji, które mają inne rozbudowane sterowniki, ale ja naprawdę nie chcę się doktoryzować z palenia ekogroszkiem i te opcje, które są dostępne osobiście wystarczają mi w 100%. Sam kocioł na tabliczce znamionowej ma napisane, że jest z kociołkowego zagłębia - Pleszewa. Czy to prawda - nie wiem, w internecie są opinie że jest on produkcji chińskiej. Podajnik przez te 2 lata nie zaciął się ani razu, ale tutaj zapewne wiele zależy od szczęścia - przede wszystkim samego węgla. Poza tym - działa, spełnia oczekiwania, ot co. Cena jest nawet 40% niższa od innych producentów. Nie wydaje mi się, ażeby proporcjonalnie niższa była też jego trwałość, ale to pewnie czas pokaże. Osobiście, jako użytkownik jestem zadowolony. Pewnie ktoś napisze, że takie np. DEFRO jest lepsze, ale aby porównać piec do pieca, trzeba by palić nimi przez kilka lat, przy identycznym paliwie, identycznych warunkach pogodowych, itp, itd, a to byłoby bardzo trudne do spełnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 05.05.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 200m2 ...20cm stryo i 6 ton groszku czeskiego ? Ile płacą od postu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.05.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Witam, ...ale aby porównać piec do pieca, trzeba by .... w jednym i drugim chleb upiec i skonsumować lubieżnie oba bochenki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soop 05.05.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 200m2 ...20cm stryo i 6 ton groszku czeskiego ? Ile płacą od postu ? Nie do końca rozumiem, do czego pijesz. Być może wiesz lepiej ile mi tego czecha spalił, napisz może źle pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 05.05.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Nie do końca rozumiem, do czego pijesz. Być może wiesz lepiej ile mi tego czecha spalił, napisz może źle pamiętam. Zarejestrowałeś się dzisiaj żeby napisać o super wspaniałym kotle ... wiesz dziwnie to wygląda ... wrzuć fotkę z kotłowni - ciekawy jestem jak się to cudo prezentuje 6 ton czecha po 20MJ/kg to przy sprawności 50% za sezon ~ 16600kWh - tyle zużyłeś w domku ocieplonym 20cm styro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soop 05.05.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Zdjęcie dodam jutro, moja przeglądarka na telefonie nie pozwala na jego umieszczenie.Nie wiem, co za towar dostałem od jednego sprzedawcy, ile toto miało MJ, fakt faktem - od grudnia do marca ladowalem do zasobnika codziennie po 2 wory. 30 x 4 x 25 kg x 2=6 000 kgNiezależnie od ustawień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soop 06.05.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Obiecane zdjęcie "weryfikacyjne" : Dom w pigwowcach 3 z Archonu. Na dole okna 3 szyby, poddasze 2 szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Powierża 24.09.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 (edytowane) Witam. Posiadam piec TQD Hotfire 25kw i nie mam już pomysłu jak go ustawić prosiłbym o jakieś wskazówki sterownik Foster Edytowane 24 Września 2014 przez Łukasz Powierża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts