bartekkolo 08.01.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Mam prośbę o pomoc w wyborze płyty do centralki alarmu. Prawie na 100% zdecydowałem się już na Satela. Waham się jeszcze co do modelu i komponentów jakie muszę zakupić.Moje oczekiwania co do alarmu poniżej:- obsługa 12 kontaktronów- obsługa około 8 czujek ruchu- obsługa czujnika czadu, gazu, może zalania itp.- jedna klawiatura jeśli chodzi o funkcjonalność alarmu, to wydaje mi się bez bajerów:- możliwość zazbrojenia samych czujek obwodowych (kontaktrony w oknach)- możliwość zazbrojenia osobno stref 1 i 2 (czujki ruchu dół i piętro)- powiadamianie o zdarzeniach na sms (który obwód, która czujka itp)- na 3 telefony- możliwość załączenia/wyłączenia alarmu zdalnie, np. przez sms-a- być może możliwość wywołania jakiejść akcji (np. włączenie jakiegoś urządzenia) zdalnie przez SMS mile widziane choć niekonieczne:- mozliwość wykorzystania do prostej automatyzacji IB- możliwość zdalnego monitorowania - np. parametrów z jakiegoś termometru podłączonego do systemu- możliwość obsługi czujek bezprzewodowych (niestety już widze że nie wszędzie pociągnąłem kablem gdzie tego potrzeba) i teraz pytanie co kupić?Czy pójść w rozwiązanie zintegrowane- INTEGRA 128 WRL, gdzie teoretycznie wszystko mam w kupie, czy lepiej kupić np. INTEGRĘ 64 i mieć wpływ na to co dokupić do tego- moduł GSM ewentualnie kontroler ABAXa?Pomijając już koszty (bo 128WRL wyjdzie chyba taniej) to jak to jest z funkcjonalnością? w 128 WRL jest jakiś moduł GSM ale na co on pozwala- czy tylko na monitoring czy również na zdalne wywoływanie akcji/ zazbrojenie itp?czy któryś z modułów GSM LT-2 lub GSM-T2 umożliwia zdalne sterowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalt 13.01.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Jak widzisz mało jest tutaj specjalistów z tego zakresu Pytanie jest złożone i co tu dużo mówić, nikt Ci na nie wyczerpująco nie odpowie. Temat wisi już kilka dni i nikt jeszcze nie odpowiedział. Zapytaj u źródła: mieszkajbezpiecznie.pl/zapytaj-eksperta Znajdziesz tam kogoś kto zajmuje się tym na co dzień Edytowane 16 Stycznia 2014 przez kowalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 13.01.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Też miałem podobny dylemat, napisałem do jednego ze sprzedawców na Allegro i poradził mi wziąć jednak Integrę 128-WRL.Argumenty (przepisuję z maila):- rezygnując ze 128-WRL muszę zarezerwować około 4 wejścia i 4 wyjścia w centrali żeby komunikować się po GSM (może zabraknąć wejść/wyjść, albo będzie trzeba dokupić ekspander - koszty),- rezygnując ze 128-WRL pozbawiam się możliwości sterowania centralą za pomocą SMS Zakupiłem więc 128-WRL, która leży jeszcze w pudle (nie miałem czasu na instalację, ciągle kładę przewody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekkolo 14.01.2014 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 czyli nie wiesz co kryje się pod hasłem "mozliwość sterowania centralą za pomocą SMS"? czy np. będzie można wyłączyć alarm lub rozbroić zdalnie w razie potrzeby? No cóż, chyba też zakupię 128 WRL i wtedy podzielę się informacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 15.01.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 To akurat wiem, Wycinek z instrukcji WRL-ki: przy pomocy wiadomości SMS można: naruszyć wybrane wejścia czasowo zablokować wybrane wejścia; odblokować wybrane wejścia; załączyć wybrany typ czuwania w wybranych strefach; wyłączyć czuwanie w wybranych strefach; skasować alarm w wybranych strefach; włączyć wybrane wyjścia typu PRZEŁĄCZNIK MONO włączyć wybrane wyjścia typu PRZEŁĄCZNIK BI; wyłączyć wybrane wyjścia typu PRZEŁĄCZNIK BI; przełączyć wybrane wyjścia typu PRZEŁĄCZNIK BI; sprawdzić stan wybranych stref; przesłać kody USSD do operatora karty SIM zainstalowanej w module (np. w celu sprawdzenia stanu konta karty lub jej doładowania). Uzyskana od operatora odpowiedź przesyłana jest w formie wiadomości SMS na numer telefonu, z którego wysłane zostało polecenie sterujące. Przy czym, ja akurat nastawiam się raczej na sterowanie alarmem za pośrednictwem internetu (zakupiłem również moduł ETHM-1). Ogólnie, to warto przed zakupem poczytać sobie instrukcje programowania centralek, na stronie Satela są dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts