Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozprowadzenie kanalizacji

misiek80

Recommended Posts

Witam.

Chciałem Was prosić o podanie ceny roboziny jaką płaciliście za wykonanie rozprowadzenia kanalizacji pod chudziak.

U mnie do wykonania są 4 punkty i w 4 miejscach trzeba przebić się przez bloczki fundamentowe.

Mam też prośbę, jeśli macie namiary na godnego polecenia hydraulika, to prosiłbym o ich podanie.

Czy 50 zł/mb kanalizacji (robota + materiał) to dużo, czy mało?

Budowa na śląsku w Orzeszu, powiat mikołowski.

I druga sprawa. W projekcie mam przwidziane 4 piony kanalizacyjne, z czego 3 z nich wyprowadzone sa na dach i zakończone kominkiem kanalizacyjnym. Co do dwóch pionów nie mam wątpliwości, że tak powinno być, ponieważ przechodzą one przez łazienkę na poddaszu: pion 1 - wc, pralka i umywalna, pion 2 wanna i prysznic. Trzeci i czwarty pion są podłaczone tylko do urządzeń na parterze: pion 3: umywalka w kotłowni i on wg projektu powinien byc wyprowadzony na dach przez pokój na poddaszu (w którym nie ma żadnego punktu kanalizacji) i zakończony kominkiem wentylacyjnym, a pion 4: umywalka i zmywarka w kuchni i wg projektu zakończony jest na parterze zaworem napowietrzającym - brak wyprowadzenia na dach. Czy tego pionu nr 3 też nie możnaby zakończyć takim zaworem napowietrzającym i nie prowadzić przez pokój na poddaszu aż na dach?

Edytowane przez misiek80