Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 300 mkw min PPC i rekuperator

BaralekGJ

Recommended Posts

Witam.

Jesteśmy na etapie ostatecznych wyborów dotyczących instalacji w naszym domu.

Powierzchnia całkowita: około 280 m kw. Z czego powierzchni uzytkowej 179 m, piwnica (nieogrzewana) 90 m).

Ogrzewanie: piec na ekogroszek lub "smieciuch" 20 KW (to nie podlega dyskusji). Ogrzewanie podłogowe wszędzie oprócz sypialni i piwnicy. Inne pomieszczenia - grzejniki. (to tez nie podlega dyskusji).

Zastanawaimy się nad powietrzną pompą ciepła oraz rekuperatorem. Od razu mówię, że pompa ciepła z wymiennimiem w gruncie nie wchodzi w grę, ze względu na koszty.

Moje pytania:

- czy powietrzna pompa ciepła i rekuperator nie powielaja swojej funkcji? JEsli jest pompa to rekuperator wg mnie bez sensu. Lepiej pompa bo ma większą funkcjonalnosc. Czy mam rację czy nie do końca.

- czy sama pompa w okresie letnim wystarczy do nagrzewania wody (3 osoby póki co) czy konieczny jest jeszcze podgrzewacz? Zimą wode będzie grzał piec CO

- czy znależliscie gdzie porównanie kosztów ogrzewania wody podgrzewaczem i za pomocą pompy ciepła? Czy rzeczywiscie pompa to oplacalna inwestycja? Wg naszego kosztorysu podgrzewacz taki lepszy to okolo 1300 - 1500 zł, pompa powietrzna - 6500 zł.

Z góry dziękuję za konstruktywne rady ;)

ad1. nie

ad2. tak

ad3 mniej więcej 3-5 razy taniej

PPCi ciężko podłączyć pod CWU, jesteś pewien że wiesz co robisz ??

Dlaczego PPCi ciężko podłączyć pod CWU? Nasz hydraulik nie widzi problemu w tym, żeby pompa ciepła powietrzna grzała wodę. No chyba że czegos nie rozumiem ..... Tak łopatologicznie proszę ;)

PS. Jestem kobietą ;)

Moje pytania:

- czy powietrzna pompa ciepła i rekuperator nie powielaja swojej funkcji? JEsli jest pompa to rekuperator wg mnie bez sensu. Lepiej pompa bo ma większą funkcjonalnosc. Czy mam rację czy nie do końca.

- czy sama pompa w okresie letnim wystarczy do nagrzewania wody (3 osoby póki co) czy konieczny jest jeszcze podgrzewacz? Zimą wode będzie grzał piec CO

- czy znależliscie gdzie porównanie kosztów ogrzewania wody podgrzewaczem i za pomocą pompy ciepła? Czy rzeczywiscie pompa to oplacalna inwestycja? Wg naszego kosztorysu podgrzewacz taki lepszy to okolo 1300 - 1500 zł, pompa powietrzna - 6500 zł.

Z góry dziękuję za konstruktywne rady ;)

Szanowna koleżanko

-Pompa służy do grzania budynku i ciepłej wody albo tylko do ciepłej wody ,a rekuperator do wentylacji budynku.Rekuperator wręcz studzi budynek ,ale powietrze jest potrzebne do życia.

Skoro montujesz kocioł na paliwo stałe ,to musisz sie zastanowić do jakich temperatur zewnętrznych chcesz grzać (Polegać na PC)

NP do -10 grzeje pompa ,poniżej odpalasz kocioł na paliwo stałe.

Od tego zależy moc i cena PC PW

Są oczywiście pompy ciepłą do samej ciepłej wody >mają postać zbiornika na wodę .Mogą współpracować z kotłem na paliwo stałe ,jeżeli wyposażone są w odpowiednią wężownicę,

Pominmy rekuperator, bo to inna bajka.

Ja widzę to tak: pompa ciepla grzeje wodę i budynek . W sytuacjach gdzie pomopa ciepla nie daje rady z ogrzewaniem wody to mam awaryjnie ogrzewacz wody elektryczny. W sytuacjach gdzie pompa nie daje rady z ogrzewaniem budynku to mam awaryjnie piec CO, (ktory jednoczesnie grzeje mi wode, wiec wtedy ogrzewacz niepotrzebny). Czyli majac pompe ciepla musze inwestowac w dwa dodatkowe systemy (piec CO i ogrzewacz), żebvy miec zapeniona wode i ogrzewanie.

Teraz pytanie: jak szybko oszczednosci wynikające z uzywania pompy ciepla pokryją wartosc inwestycji?

Wg mnie piec CO + pompa + ogrzewacz to przesada. Mam racje czy nie?

W naszym klimacie nie zrezygnuje z pieca CO bo jednak temp ponizej 10 st sa prawie co roku. Czyli tak naprawde inwestycja w pompe jest tylko dodatkiem i fanaberia hydraulika?