grzesiek8630 09.01.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Witam. Od poniedziałku wchodzi ekipa która będzie ocieplała poddasze (właściciel i pomocnik jego). Robią oni powoli ale dokładnie, wielu klientów jest z nich zadowolonych. Tylko jest pewne ale a mianowicie stosują oni starą metodę:1. Pierwsza warstwa ocieplenia między krokwie to standard i tak oni robią (szczelinę wentylacyjną zostawiają bo dach jest odeskowany i opapowany)2. Natomiast drugą warstwę robią na zasadzie przykręcania co ok 1m desek grubości 3,5cm prostopadle do krokwi (deski mają szerokość taką jak grubość wełny w tej 2 warstwie- u mnie 20cm). I pomiędzy ten "ruszt" z desek wciskają drugą warstwę wełny prostopadle do pierwszej warstwy.- Czy tak można??Później już standardowo lecą folia, ruszt podwójny i płyty.Moje wątpliwości są co do pkt nr 2. Czy tak można, czy nie będzie dużych strat ciepła?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 09.01.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 a po co oni to robią, żeby im wełna nie obsunęła, czy może wieszają do tych desek wieszaki ? czy co ? zadałeś im to pytanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 09.01.2014 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Chyba właśnie po to aby im się wełna nie obsuwała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar.d 10.01.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Witam. Od poniedziałku wchodzi ekipa która będzie ocieplała poddasze (właściciel i pomocnik jego). Robią oni powoli ale dokładnie, wielu klientów jest z nich zadowolonych. Tylko jest pewne ale a mianowicie stosują oni starą metodę: 1. Pierwsza warstwa ocieplenia między krokwie to standard i tak oni robią (szczelinę wentylacyjną zostawiają bo dach jest odeskowany i opapowany) 2. Natomiast drugą warstwę robią na zasadzie przykręcania co ok 1m desek grubości 3,5cm prostopadle do krokwi (deski mają szerokość taką jak grubość wełny w tej 2 warstwie- u mnie 20cm). I pomiędzy ten "ruszt" z desek wciskają drugą warstwę wełny prostopadle do pierwszej warstwy.- Czy tak można?? Później już standardowo lecą folia, ruszt podwójny i płyty. Moje wątpliwości są co do pkt nr 2. Czy tak można, czy nie będzie dużych strat ciepła?? Może czas aby Twoi wykonawcy zmienili technologię prac. Najprostsza i najskuteczniejsza technika to: Wieszaki przykręcane do boków krokwi. Wełna miedzy krokwie. Profile. Wełna między profile. Paroizolacja. Płyty GK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 10.01.2014 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 A są jakieś minusy techniki którą oni to wykonają oprócz oczywiście finansowej?? Np jakieś ryzyko wynikające z tego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 10.01.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 oprócz finasów, same plusy , bardzo duże zmniejszenie mostków na poszatkowanej co 40cm stalą wełnie i niewygodne jej układanie w wieszakach oraz brak mostów na wieszakach stalowych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar.d 10.01.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 oprócz finasów, same plusy , bardzo duże zmniejszenie mostków na poszatkowanej co 40cm stalą wełnie i niewygodne jej układanie w wieszakach oraz brak mostów na wieszakach stalowych, Dobrze ułożona wełna tworzy ciągła warstwę, nie ma mowy o żadnych mostkach termicznych co 40cm. Mostki na wieszakach stalowych, jaki może być tam mostek termiczny? Moim zdaniem są to wartości niezwykłe małe i całkowicie nieistotne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 10.01.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Elementy łączone i docinane zawsze niosą za sobą możliwość jakiejś nieprecyzyjności ugięcia się itd. wieszaki przeszkadzają w dobrym ułożeniu a profile mogą spowodować podwinięcie wełny, do tego ewentualne nieprecyzyjne ciecie itd. ciężko to idealnie zrobić, suma wieszaków da parędziesiąt cm2 radiacji -widać jak wieszaki są w pace a takie 0,1m2 da 500-800 W ucieczki ciepła. Co do meritum postu wiem jak należy robić ocieplenie ale pytanie było, że ma takich majstrów którzy się tak nauczyli, robią rzetelnie i są polecani- i tu problem, czy wziąć niesprawdzonych a książkowych, czy takich co opracowali swój patencik i jest Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 10.01.2014 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 No właśnie w tym sęk, że ta ekipa liczy 2 osoby, robią to starannie, bez zbędnego pośpiechu, bardzo dokładnie a do tego dodam że w moim przypadku o 1/3 taniej niż inna firma która też robiła mi wycenę. Robią to zamiast 1,5 miesiąca w 3 miechy ale na czasie mi nie zależy bo glazurnik wchodzi dopiero w połowie kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts