Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Technika ocieplania poddasza- pytanie

grzesiek8630

Recommended Posts

Witam. Od poniedziałku wchodzi ekipa która będzie ocieplała poddasze (właściciel i pomocnik jego). Robią oni powoli ale dokładnie, wielu klientów jest z nich zadowolonych. Tylko jest pewne ale a mianowicie stosują oni starą metodę:

1. Pierwsza warstwa ocieplenia między krokwie to standard i tak oni robią (szczelinę wentylacyjną zostawiają bo dach jest odeskowany i opapowany)

2. Natomiast drugą warstwę robią na zasadzie przykręcania co ok 1m desek grubości 3,5cm prostopadle do krokwi (deski mają szerokość taką jak grubość wełny w tej 2 warstwie- u mnie 20cm). I pomiędzy ten "ruszt" z desek wciskają drugą warstwę wełny prostopadle do pierwszej warstwy.- Czy tak można??

Później już standardowo lecą folia, ruszt podwójny i płyty.

Moje wątpliwości są co do pkt nr 2. Czy tak można, czy nie będzie dużych strat ciepła??

Witam. Od poniedziałku wchodzi ekipa która będzie ocieplała poddasze (właściciel i pomocnik jego). Robią oni powoli ale dokładnie, wielu klientów jest z nich zadowolonych. Tylko jest pewne ale a mianowicie stosują oni starą metodę:

1. Pierwsza warstwa ocieplenia między krokwie to standard i tak oni robią (szczelinę wentylacyjną zostawiają bo dach jest odeskowany i opapowany)

2. Natomiast drugą warstwę robią na zasadzie przykręcania co ok 1m desek grubości 3,5cm prostopadle do krokwi (deski mają szerokość taką jak grubość wełny w tej 2 warstwie- u mnie 20cm). I pomiędzy ten "ruszt" z desek wciskają drugą warstwę wełny prostopadle do pierwszej warstwy.- Czy tak można??

Później już standardowo lecą folia, ruszt podwójny i płyty.

Moje wątpliwości są co do pkt nr 2. Czy tak można, czy nie będzie dużych strat ciepła??

Może czas aby Twoi wykonawcy zmienili technologię prac.

Najprostsza i najskuteczniejsza technika to:

Wieszaki przykręcane do boków krokwi.

Wełna miedzy krokwie.

Profile.

Wełna między profile.

Paroizolacja.

Płyty GK.

Pozdrawiam.

oprócz finasów, same plusy , bardzo duże zmniejszenie mostków na poszatkowanej co 40cm stalą wełnie i niewygodne jej układanie w wieszakach oraz brak mostów na wieszakach stalowych,

Dobrze ułożona wełna tworzy ciągła warstwę, nie ma mowy o żadnych mostkach termicznych co 40cm.

Mostki na wieszakach stalowych, jaki może być tam mostek termiczny?

Moim zdaniem są to wartości niezwykłe małe i całkowicie nieistotne.

Pozdrawiam.

Elementy łączone i docinane zawsze niosą za sobą możliwość jakiejś nieprecyzyjności ugięcia się itd. wieszaki przeszkadzają w dobrym ułożeniu a profile mogą spowodować podwinięcie wełny, do tego ewentualne nieprecyzyjne ciecie itd. ciężko to idealnie zrobić, suma wieszaków da parędziesiąt cm2 radiacji -widać jak wieszaki są w pace a takie 0,1m2 da 500-800 W ucieczki ciepła. Co do meritum postu wiem jak należy robić ocieplenie ale pytanie było, że ma takich majstrów którzy się tak nauczyli, robią rzetelnie i są polecani- i tu problem, czy wziąć niesprawdzonych a książkowych, czy takich co opracowali swój patencik i jest Ok.

No właśnie w tym sęk, że ta ekipa liczy 2 osoby, robią to starannie, bez zbędnego pośpiechu, bardzo dokładnie a do tego dodam że w moim przypadku o 1/3 taniej niż inna firma która też robiła mi wycenę. Robią to zamiast 1,5 miesiąca w 3 miechy ale na czasie mi nie zależy bo glazurnik wchodzi dopiero w połowie kwietnia.