Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda z olbrzymią ilością wapnia, jak sobie poradzić?

lamcpp

Recommended Posts

Mały dom szeregowy, z niewielką ilością miejsca do wstawienia dużych urządzeń do odfiltrowywania (chyba że będą bardzo wąskie).

Woda ma strasznie dużo wapnia, czajnik zanieczyszcza się osadem już po 2-3 dniach użytkowania.

Co robić? Widziałem jakieś najprostsze 3 filtry które montuje się przed ujściem wody (zatrzymujące największe, średnie i najmniejsze drobinki), ale przy takiej ilości wapnia musiałbym je wymieniać co tydzień o ile nie częściej (nieopłacalne - cena 1 filtra 10 zł)

Znacie jakieś inne rozwiązania? skuteczne, niezbyt drogie w montażu i przede wszystkim wymagające jak najmniej nakładów finansowych podczas użytkowania?

Mam baardzo dużo kamienia, kupiłem nowy czajnik 2 tygodnie temu i mimo, że czyszcze octem etc. to codziennie mam niewiarygodne ilości osadu.

Wodę mam zimną z wodociągów następnie jest ona podgrzewana (mam piec Viessman Vitopend na gaz płynny propan)

Szukam własnie sposobu żeby się tego pozbyc

Mały dom szeregowy, z niewielką ilością miejsca do wstawienia dużych urządzeń do odfiltrowywania (chyba że będą bardzo wąskie).

Woda ma strasznie dużo wapnia, czajnik zanieczyszcza się osadem już po 2-3 dniach użytkowania.

Co robić? Widziałem jakieś najprostsze 3 filtry które montuje się przed ujściem wody (zatrzymujące największe, średnie i najmniejsze drobinki), ale przy takiej ilości wapnia musiałbym je wymieniać co tydzień o ile nie częściej (nieopłacalne - cena 1 filtra 10 zł)

Znacie jakieś inne rozwiązania? skuteczne, niezbyt drogie w montażu i przede wszystkim wymagające jak najmniej nakładów finansowych podczas użytkowania?

Filtr mechaniczny wylapujacy mniejsze lub wieksze drobinki niczego Ci nie zatrzyma, bo na wejsciu do domu, mineraly sa w wodzie rozpuszczone. Podgrzanie wody w czajniku tudziez piecu drastycznie przspiesza wytracanie sie kamienia. Dlatego czesto sie toto nazywa kamieniem kotlowym. Choc i z zimnej wody sie wytracac bedzie tylko duzo wolniej.

Mozesz zabezpieczyc caly dom. Tu jest potrzebny filtr na wejsciu do domu. I zaden maly niestety nie da rady bo zbaknkrutujesz na wklady ktore trzeba by co max pare dni wymieniac pewnie. Jedyne rozwiazanie to centralny zmiekczacz, ktory nie ma opcji, bedzie mial srednice powiedzmy 25cm i ~1m (+) wysokosci. Do tego zbiornik na sol, ale ten moze byc jakis maciupki przez co bedziesz musial czesto sol dosypywac.

Druga opcja to osmoza w kuchni pod zlewem, ale tym zabezpieczysz tylko czajnik. Zlewy, baterie, kabina prysznicowa tudziez piec beda cierpialy od twardej wody.

marcin

Tak jak już koledzy pisali - żadne wkłady tylko solidny zmiękczacz. Tylko najpierw konkretne wartości (twardość, zużycia wody, chwilowy pobór) żeby dało się coś dobrać.

Druga opcja to osmoza w kuchni pod zlewem, ale tym zabezpieczysz tylko czajnik. Zlewy, baterie, kabina prysznicowa tudziez piec beda cierpialy od twardej wody.

Jeśli ma taką wysoką twardość, to (bez zmiękczacza) membrany w osmozie też będzie wymieniał co kilka tygodni... :)