lamcpp 09.01.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Mały dom szeregowy, z niewielką ilością miejsca do wstawienia dużych urządzeń do odfiltrowywania (chyba że będą bardzo wąskie).Woda ma strasznie dużo wapnia, czajnik zanieczyszcza się osadem już po 2-3 dniach użytkowania.Co robić? Widziałem jakieś najprostsze 3 filtry które montuje się przed ujściem wody (zatrzymujące największe, średnie i najmniejsze drobinki), ale przy takiej ilości wapnia musiałbym je wymieniać co tydzień o ile nie częściej (nieopłacalne - cena 1 filtra 10 zł)Znacie jakieś inne rozwiązania? skuteczne, niezbyt drogie w montażu i przede wszystkim wymagające jak najmniej nakładów finansowych podczas użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 09.01.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Małe filtry na głównym przyłączu wody sobie odpuść. "Olbrzymia ilość wapnia" - co to oznacza? Robiłeś jakieś badania wody czy po prostu widzisz, że masz dużo kamienia na armaturze i w czajniku? Rozumiem, że wodę masz z wodociągów (ciepłą i zimną bez pieca)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamcpp 09.01.2014 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Mam baardzo dużo kamienia, kupiłem nowy czajnik 2 tygodnie temu i mimo, że czyszcze octem etc. to codziennie mam niewiarygodne ilości osadu.Wodę mam zimną z wodociągów następnie jest ona podgrzewana (mam piec Viessman Vitopend na gaz płynny propan)Szukam własnie sposobu żeby się tego pozbyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.01.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Obawiam się że poszukujesz rzeczy niemożliwej do zrealizowania tj, systemu do ,,zmiękczania'' wody, który byłby tani w zakupie i eksploatacji, skuteczny i zajmował mało miejsca . Jeśli by takowy istniał to 100% budowanych domów byłoby w niego wyposażone, a tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.01.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Mały dom szeregowy, z niewielką ilością miejsca do wstawienia dużych urządzeń do odfiltrowywania (chyba że będą bardzo wąskie). Woda ma strasznie dużo wapnia, czajnik zanieczyszcza się osadem już po 2-3 dniach użytkowania. Co robić? Widziałem jakieś najprostsze 3 filtry które montuje się przed ujściem wody (zatrzymujące największe, średnie i najmniejsze drobinki), ale przy takiej ilości wapnia musiałbym je wymieniać co tydzień o ile nie częściej (nieopłacalne - cena 1 filtra 10 zł) Znacie jakieś inne rozwiązania? skuteczne, niezbyt drogie w montażu i przede wszystkim wymagające jak najmniej nakładów finansowych podczas użytkowania? Filtr mechaniczny wylapujacy mniejsze lub wieksze drobinki niczego Ci nie zatrzyma, bo na wejsciu do domu, mineraly sa w wodzie rozpuszczone. Podgrzanie wody w czajniku tudziez piecu drastycznie przspiesza wytracanie sie kamienia. Dlatego czesto sie toto nazywa kamieniem kotlowym. Choc i z zimnej wody sie wytracac bedzie tylko duzo wolniej. Mozesz zabezpieczyc caly dom. Tu jest potrzebny filtr na wejsciu do domu. I zaden maly niestety nie da rady bo zbaknkrutujesz na wklady ktore trzeba by co max pare dni wymieniac pewnie. Jedyne rozwiazanie to centralny zmiekczacz, ktory nie ma opcji, bedzie mial srednice powiedzmy 25cm i ~1m (+) wysokosci. Do tego zbiornik na sol, ale ten moze byc jakis maciupki przez co bedziesz musial czesto sol dosypywac. Druga opcja to osmoza w kuchni pod zlewem, ale tym zabezpieczysz tylko czajnik. Zlewy, baterie, kabina prysznicowa tudziez piec beda cierpialy od twardej wody. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.01.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Tak jak już koledzy pisali - żadne wkłady tylko solidny zmiękczacz. Tylko najpierw konkretne wartości (twardość, zużycia wody, chwilowy pobór) żeby dało się coś dobrać. Druga opcja to osmoza w kuchni pod zlewem, ale tym zabezpieczysz tylko czajnik. Zlewy, baterie, kabina prysznicowa tudziez piec beda cierpialy od twardej wody. Jeśli ma taką wysoką twardość, to (bez zmiękczacza) membrany w osmozie też będzie wymieniał co kilka tygodni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.