Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama Garażowa (SZER. OTWORU)

Recommended Posts

Witajcie, związku z tym iż projekt który wybrałem przewiduje szerokość bramy garażowej 2,40 przewiduje go zmienić czytaj poszerzyć coć ponad 2,60 jaki przyjąć otwór aby dostosować się do szerokości standardowych jeśli takowe występują powyżej 2,60 ,dodam że szerokość garażu wynosi 365 cm ?

Prosze o podpowiedzi.

Jeśli już to występuje w niektórych firmach 275cm. Idę o zakład, że na "typowość" bramy masz 50% szans, bo ważna jest jeszcze wysokość otworu i nadproża.

O ile nie zepsujesz tym sobie funkcjonalności garażu. Chcesz się podleczyć przez internet, a tak się nie da.

Niby drobna zmiana szerokości wjazdu może sprawić, że zabraknie miejsca na inne instalacje. Przykład z wczoraj: nie da się zrobić drzwi do garażu na właściwą stronę, bo przeszkadzają szyny od bramy (chociaż nie wiem czy to wina projektu, czy jakiejś zmiany).

Jeśli już to występuje w niektórych firmach 275cm. Idę o zakład, że na "typowość" bramy masz 50% szans, bo ważna jest jeszcze wysokość otworu i nadproża.

O ile nie zepsujesz tym sobie funkcjonalności garażu. Chcesz się podleczyć przez internet, a tak się nie da.

Niby drobna zmiana szerokości wjazdu może sprawić, że zabraknie miejsca na inne instalacje. Przykład z wczoraj: nie da się zrobić drzwi do garażu na właściwą stronę, bo przeszkadzają szyny od bramy (chociaż nie wiem czy to wina projektu, czy jakiejś zmiany).

Rozumiem te aspekty ale muszę poszerzyć wjazd bo nie trawie wjeżdżać na tzw styk ,stąd moje pytania aby nie wywalić póżniej kilka razy więcej za bramę na zamówienie

https://www.dropbox.com/s/egzfs87ve9i9qk5/gara%C5%BC.pdf rzut domu z garażem

[...]stąd moje pytania aby nie wywalić póżniej kilka razy więcej za bramę na zamówienie

Brama "na zamówienie" będzie droższa przy takim wymiarze raptem 200-300 zł , nie wiem gdzie każą płacić kilka razy więcej za to :)

Wymiary standardowe:

Krispol: szerokości: 2600, 2750, 3000 przy wysokościach: 2125, 2250, 2375

Wiśniowski: 2600, 2750, 3000 przy wysokościach: 2100, 2125, 2250

musi być spełniony warunek szerokości oraz wysokości żeby brama była typowa oraz nadproże rzędu 21 cm dla Krispol i 20-23 dla Wiśniowski. Uśredniając 25 cm dla obu.

Mowa cały czas o bramie segmentowej, jeśli chodzi o uchylną różnica jest tak niewielka, że szkoda poruszać ten temat.

Niby z rzutu okna na projekt nei wygląda, by coś miało się "zepsuć" przez powiększenie bramy (poza tym, że powinniście mieć na to zgodę projektanta).

Prawdopodobnie nie otworzą się wtedy okna - zabraknie na nie miejsca (chyba że to będzie tańsza wersja uchylna lub fix)

Ale to tylko rzut oka a rzeczywistość może być inna - tak jak fakt, że mówisz o otworze 240, a ja tam widzę 260... :)

Niby z rzutu okna na projekt nei wygląda, by coś miało się "zepsuć" przez powiększenie bramy (poza tym, że powinniście mieć na to zgodę projektanta).

Prawdopodobnie nie otworzą się wtedy okna - zabraknie na nie miejsca (chyba że to będzie tańsza wersja uchylna lub fix)

Ale to tylko rzut oka a rzeczywistość może być inna - tak jak fakt, że mówisz o otworze 240, a ja tam widzę 260... :)

Układ okien bedzie inny, 240 czy 260 to i tak jest dla mie mało ,bedzie 2750- to takie minimum dla mnie.