ŁK82 09.01.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Witam! Mam takie pytanie. Jakie dokumenty (plany, pozwolenia itp...) są potrzebne żeby można było przerobic strych na mieszkanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Strych 11.01.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Witam! Mam takie pytanie. Jakie dokumenty (plany, pozwolenia itp...) są potrzebne żeby można było przerobic strych na mieszkanie??? Jestem na podobnym etapie, jednak Twoje zapytanie jest bardzo ogólne: 1. Czy jest to dom jednorodzinny czy np kamienica? 2. Jeśli kamienica czy jest wpisana do rejestru zabytków? 3. Czy będziesz ingerował w wysokość, konstrukcję, geometrię dachu? Czy będziesz podnosił dach? 4. Jeśli Twój budynek znajduje się w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego warto się z takim dokumentem zapoznać przy planowaniu prac Z pewnością musisz mieć projekt budowlany, WZ pozwalająca na zmianę użytkowania lokalu na cele mieszkalne i określające zakres zmian, pisemna zgoda współwłaścicieli na przeprowadzenie prac również się przyda, powinieneś też wiedzieć czy stan i konstrukcja budynku pozwala na planowane przez Ciebie i prace i wytrzyma przyszłe obciążenia - szczególnie strop oraz ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stevek 14.09.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Witam. W związku w próbą zakupu i adaptacji poddasza w Poznaniu postanowiłem założyć blog, w którym systematycznie opisuję moje obecne perypetie i postępy. http://www.atticadventure.pl Serdecznie zapraszam do odwiedzin:) Może komuś się przyda wiedza i moje zdobywane doświadczenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polar_Bear 06.11.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Jestem na podobnym etapie, jednak Twoje zapytanie jest bardzo ogólne: 1. Czy jest to dom jednorodzinny czy np kamienica? 2. Jeśli kamienica czy jest wpisana do rejestru zabytków? 3. Czy będziesz ingerował w wysokość, konstrukcję, geometrię dachu? Czy będziesz podnosił dach? 4. Jeśli Twój budynek znajduje się w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego warto się z takim dokumentem zapoznać przy planowaniu prac Z pewnością musisz mieć projekt budowlany, WZ pozwalająca na zmianę użytkowania lokalu na cele mieszkalne i określające zakres zmian, pisemna zgoda współwłaścicieli na przeprowadzenie prac również się przyda, powinieneś też wiedzieć czy stan i konstrukcja budynku pozwala na planowane przez Ciebie i prace i wytrzyma przyszłe obciążenia - szczególnie strop oraz ściany Podłączam się pod wątek. Jestem na etapie podejmowania decyzji o kupnie poddasza w kamienicy. Pośrednik wraz z umową gwarantuje: - WZ na zmianę użytkowania, - zgodę sąsiada z dołu na przyłącz mediów (pion wody jest, gaz już doprowadzony), - oddzielną księgę wieczystą. Ściana kolankowa ma aż 1.7 więc nie planuję zmieniać geometrii dachu. Kamienica jest wpisana na listę zabytków (przełom wieków) - konserwator daje zielone światło na okna połaciowe. Będę wzmacniać i wyciszać podłogę (strop). Czy jeśli mam już WZ, to potrzebna jest jakaś zgoda/zatwierdzenie wzmocnienia stropu przez architekta? Mój tata będzie to robił, robi to od 30 lat, ale tylko jako wykonawca, więc nie orientuje się, jakie formalności dla właściciela się z tym wiążą. Sprzedawcą strychu jest osoba prywatna, która kupiła to pod inwestycję, zorganizowała WZ ale zmieniły jej się plany życiowe i sprzedaje to okazyjnie. Chcę zrobić dwa mieszkania. Czy to wymaga osobnej zgody? Jeśli tak, to czyjej? Jutro oglądam to dokładnie i robię zdjęcia. Bardzo dziękuję za wszelkie głosy. I miłego wieczoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts