Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki hydrofor lub pompa ?

tomek85

Recommended Posts

Witam mam wodę w nowo wybudowanym domu lecz niestety jest za słabe ciśnienie w kranie, woda leci z bardzo małym ciśnieniem. Jaki hydrofor kupic lub co zrobić żeby ciśnienie było wystarczające do komfortowego użytkowania. Interesuje mnie jakieś ekonomiczne rozwiązanie a nie hydrofor o pojemności 20 l który cały czas się załącza bo prąd jak wiadomo w cenie teraz.

Witam mam wodę w nowo wybudowanym domu lecz niestety jest za słabe ciśnienie w kranie, woda leci z bardzo małym ciśnieniem. Jaki hydrofor kupic lub co zrobić żeby ciśnienie było wystarczające do komfortowego użytkowania. Interesuje mnie jakieś ekonomiczne rozwiązanie a nie hydrofor o pojemności 20 l który cały czas się załącza bo prąd jak wiadomo w cenie teraz.

Pompa w czasie zalacznia przez jakas sekunde zre 2x wiecej pradu niz w czasie pracy. Czy kupisz duzy zbiornik i pompa bedzie sie zalaczac rzadziej ale pracowac dluzej, czy maly ktory sie bedzie zalaczal 5 razy czesciej a pracowal krocej, to w skali roku roznice na zuzytym pracie oceniam na....5PLN.

Musisz cos wiecej o swojej obecnej pompie napisac. Jak daleko jest pompa od studni. Jak gleboko jest woda w studni. Jakiej wydajnosci jest obecna pompa (najelpiej model podaj), jakie masz ustawione cisnienie wlacz/wylacz na wylaczniku cisnieniowym. Bo poki co nie wiemy czy niskie cisnienie wynika za slabej pompy (odkrecony jeden kran i pompa chodzi juz non-stop) czy pompa jest duza ale ma zle ustawione cisnienia pracy.

marcin

Obecnie pompy brak woda dociera do kranu o własnym ciśnieniu źródło wyżej domu sęk w tym że na piętrze jest tak słabe ciśnienie ze pod prysznicem woda ledwo co leci. Więc sprawa wygląda tak ze w kotłowni chce wsadzić hydrofor nie musi on ciągnąc wody w z głębokości bo sama ona napływa musi być dobry tzn jak dla mnie ekonomiczny żeby nie nabijał dużych rachunków za prąd.

• 2 weeks później...

Witam,

żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj.

Na co byście polecili zamienić obecną pompę samozasysającą SKA.3.03 HYDRO-VACUUM żeby było po prostu cicho ?

67751216650d08eba4626a.jpg

Dodam, że mam zbiornik hydroforowy ok. 200 l. Obecną pompę słychać chyba ze 3 domy dalej.

Edytowane przez radmax

Najlepiej kupić specjalny hydrofor do podniesienia ciśnienia wody w sieci miejskiej. Większość zestawów nie nadaje się do podłączenia do sieci miejskiej ponieważ mają za słabe uszczelnienie. Można o tym przeczytać więcej w tym artykule.

http://blog.sklephypo.pl/2013/11/jak-podniesc-cisnienie-w-sieci-miejskiej.html