basset 16.05.2004 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 Chcialbym dowiedziec sie jak radzicie lub radziliscie sobie z zabezpieczeniem okien dachowych w domu w stanie surowym otwartym- tzn. kiedy wykonaliscie dach jak zabezpieczyliscie okna dachowe przed kradzieza. A moze wstrzymac sie z montazem do czasu montazu wszystkich okien? Z tym ze chcialbym polozyc dachowke i nie wiem jak to wszystko pogodzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koko 16.05.2004 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 Ja zdjalem wszystkie skrzydla i trzymam je w garazu. Otwory porzadnie zakleilem tasma i folia. Wytrzymalo to zime. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 16.05.2004 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 Widziałam juz np. zamontowane okna dachowe ale na zime wyjete skrzydła i dziury zabezpieczone folią. Nie wiem, czy to dobry sposób. U nas cały dach (bez okien połaciowych) robiono jesienią (dachówka cementowa Braasa) i tak było do wiosny. W marcu zaprosiłam jeszcze raz ekipę dekarzy i raz dwa zdjęli ile trzeba dachówek i wstawili okna. Ponieważ całą resztę dachówek która została jesienią zwróciłam do hurtowni, to co zostało z okien stanowi nasz zapas "na wypadek". Ale nie jest tego dużo (trzy okna średniej wielkości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 17.05.2004 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Najlepiej zdjąć skrzydła a otwory z zamontowanymi bokami zabezpieczyć folią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drozd 17.05.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Ja przykręciłem do krokwi takie duże kawałki drewna tak, zeby nie można było otworzyć okna (bo jeśli się go nie otworzy, to nie można go odkręcić). Końcówki wkrętów rozwierciłem, tak więc złodziej musiałby mieć ze sobą niezły sprzęt i podłączenie do prądu, żeby sobie z tym poradzić. Oczywiście ja też trochę pomęczyłem się z odbezpieczeniem, ale wcześniej miałem dwa włamania w celu kradzież tych okien. Warto było się pomęczyć, bo przetrwały do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drozd 17.05.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Ja przykręciłem do krokwi takie duże kawałki drewna tak, zeby nie można było otworzyć okna (bo jeśli się go nie otworzy, to nie można go odkręcić). Końcówki wkrętów rozwierciłem, tak więc złodziej musiałby mieć ze sobą niezły sprzęt i podłączenie do prądu, żeby sobie z tym poradzić. Oczywiście ja też trochę pomęczyłem się z odbezpieczeniem, ale wcześniej miałem dwa włamania w celu kradzież tych okien. Warto było się pomęczyć, bo przetrwały do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.05.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Ja się zastanawiam nad alarmem - mieszkam dość blisko. Do tego planuję schody drewniane, więc ich nie będzie - kolejne "udogodnienie" dla potencjalnych amatorów okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.05.2004 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 kupiłem okna z zamkiem z kluczykiem aby otworzyc trzeba wyłamać a wyłamane na co sie komu przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 17.05.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 wyjąłem skrzydła i zakryłem folia otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.05.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Ja buduję dom w takim miejscu, że trudno by było niezauważalnie wynieść takie okna . Nie wyjmowałem - okna zostawiłem zamontowane, ale innym absolutnie nie polecam . Jeśli budynek jest otwarty, najbezpieczniej jest jednak wymontować okna i otwory osłonić folią, blachą lub płyta OSB. Jeśli budynek jest zamknięty (a przynajmniej otwory okienne i drzwiowe są zasłonięte), to można rozważyć montaż systemu alarmowego - takiej prowizorki budowlanej z możliwością wykorzystania jej elementów w przyszłym, docelowym systemie. Znam przypadek wyrąbania siedmiu okien połaciowych w noc po montażu. Straty z powodu uszkodzenia pokrycia i poszycia dachu były porównywalne z ceną okien . Domek stał w lesie i nikt się nie spodziewał, że złodzieje tam trafią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.05.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 I jeszcze jedno, standardowe zamki montowane do okien połaciowych nie zabezpieczają przed kradzieżą okien, tylko przed otwarciem okna z zewnątrz. Są to zamki z uniwersalnym kluczem (pewnie wszystkie z takim samym ), a poza tym łatwo się wbija taki zamek młotkiem i po sprawie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.05.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Znam przypadek wyrąbania siedmiu okien połaciowych w noc po montażu. Straty z powodu uszkodzenia pokrycia i poszycia dachu były porównywalne z ceną okien . Domek stał w lesie i nikt się nie spodziewał, że złodzieje tam trafią. Kto wie czy nie zrobili tego ci co montowali, ewentualnie ich znajomi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.05.2004 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Znam przypadek wyrąbania siedmiu okien połaciowych w noc po montażu. Straty z powodu uszkodzenia pokrycia i poszycia dachu były porównywalne z ceną okien . Domek stał w lesie i nikt się nie spodziewał, że złodzieje tam trafią. Kto wie czy nie zrobili tego ci co montowali, ewentualnie ich znajomi... Nie, nie w tym przypadku. Firma, która budowała ten dom (i jej ekipy wykonawcze) jest mi znana od dziewięciu lat. Oni by tego nie zrobili. Mają wystarczająco dobrą pracę i płacę. Nie mają potrzeby okradania szefa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts