Gość Novy! 31.01.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Jeżeli kogoś obrażam to siebie. Ja jestem ślązakiem przecież a jak tobie Polakowi źle na śląsku to nikt ci nie zabrania do tej Polski wrócić. I nie wyliczaj mi ile wydałem na dom bo tego nie wiesz. I się nie panosz tak na obczyźnie bo Cie moze zabraknąć Następny jorgo,koorna jego mać.Miałem kumpla kiedyś w armii.Był ze śląska z dziada pradziada,rodzina walczyła w powstaniach na śląsku.Nigdy nie mówił inaczej a niżeli ,że jest Polakiem.Miał wtedy 22lata,ale mówił ,że gdyby ojciec się dowiedział że mówi inaczej,to nie miałby domu.Pięknie mówił po polsku,gwary używał na śląsku.O takich jak Ty mówił ....ehh szkoda pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
USER_RBR_12kW 16.02.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Witam, Wrzucam fotkę mojego palnika z kotła RBR 12kW zakupionego w grudzien/styczeń.Proszę o wrzucenia fotki palnika z kotła 17kW dla porównania. Czy są czy nie ma różnic w ilości i wielkość otworów. Ja mam otwory fi 5.5mm! [ATTACH=CONFIG]243044[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 (edytowane) Zapraszam do polubienia FanPage na Facebooku https://www.facebook.com/RbrEkouniwersal Jaja se robisz ? Po takich problemach z tym kotłem ktoś ma go polubić ? Rozumiem,że ustawiam na sterowniku temp. 22,5st.C w domu i nic mnie nie interesuje to ok,ale przy dokładaniu do kotła,wybieraniu popiołu,czyszczeniu kotła,patrzeniu na to,że nie wygaśnie,obserwowaniu temperatury spalin,czyszczeniu pomieszczenia ktoś ma to coś polubić ? Masochista czy co ? Edytowane 1 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djhiq 01.03.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Jaja se robisz ? Po takich problemach z tym kotłem ktoś ma go polubić ? Po jakich problemach. I kto to się znów odzywa co?? Ten co gardzi węglem? Po co tu zaglądasz? Ja na pompy ciepłą nie wchodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 (edytowane) Po jakich problemach. I kto to się znów odzywa co?? Ten co gardzi węglem? Po co tu zaglądasz? Ja na pompy ciepłą nie wchodzę Oczywiście,że gardzę węglem i gazem ziemnym przy okazji,oba źródła ciepła odrzuciłem przed budową bo są drogie a oba mam w zasięgu ręki,węgiel mam pod domem a gaz ziemny przy działce. Nie musisz wchodzić na pompy ciepła,wejdź ogólnie na ogrzewanie. Edytowane 1 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djhiq 01.03.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Oczywiście,że gardzę węglem i gazem ziemnym przy okazji,oba źródła ciepła odrzuciłem przed budową bo są drogie a oba mam w zasięgu ręki,węgiel mam pod domem a gaz ziemny przy działce. Nie musisz wchodzić na pompy ciepła,wejdź ogólnie na ogrzewanie. A ja nie gardzę węglem bo po pierwsze da sie go ekologicznie spalać a po drugie jest najtańszym możliwym sposobem na ogrzewanie. Po trzecie jest naszym śląskim dobrem naturalnym i powinno się go promować jak można. To że 95% ludzi nie wie jak spalić poprawnie węgiel to już inna bajka. Czy wiesz chociaż że wszędzie gdzie z komina leci dym jest niepoprawnie spalany opał?? A w ogóle te twoje pompy to są na prąd który chcąc nie chcąc też u nas produkowany jest głównie z węgla więc nie wiem o co ci chodzi chłopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 (edytowane) A ja nie gardzę węglem bo po pierwsze da sie go ekologicznie spalać a po drugie jest najtańszym możliwym sposobem na ogrzewanie. Po trzecie jest naszym śląskim dobrem naturalnym i powinno się go promować jak można. Mylisz się w każdym swoim twierdzeniu Dlatego polecam douczyć się na temat ogrzewania,oczywiście jeśli dalej zamierzasz takie bzdurne teorie zapodawać. Nie musisz się douczać,jeśli nie będziesz mnie poprawiał bo będzie to tylko i wyłącznie Twój i Twojego domu problem Edytowane 1 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djhiq 01.03.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Mylisz się w każdym swoim twierdzeniu Jakoś dziwnie nie wkleiłeś całej mojej wypowiedzi. A jak się mylę to poproszę konkrety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Jakoś dziwnie nie wkleiłeś całej mojej wypowiedzi. A jak się mylę to poproszę konkrety Ponieważ nie piszę i nie chcę pisać na temat pomp ciepła bo to jest temat poboczny a tylko ogólnie na temat ogrzewania. Podstawą niskich rachunków za ogrzewanie jest dom a nie źródło ciepła,obojętnie jakie by nie było.Jeśli ktoś twierdzi inaczej to został wprowadzony przez sprzedawców kotłów w błąd a z tego co widzę,tutaj kilku zostało tak omamionych i ściemnionych Ich brocha,ich kasa ich dom aczkolwiek jako inwestor przykro się na to patrzy bo wiem ile nerwów kosztuje to Konkrety na temat Twoich twierdzeń ? Ok,na własnym przykładzie bez spuszczania się na temat oszczędzania na grzaniu: 1.Wg wyliczonego zapotrzebowania 1kWh w moim przypadku wychodzi do tej pory 0,2zł przy drogiej taryfie za prąd.Masz taniej biorąc pod uwagę koszt instalacji i inwestycji ? 2.Te nasze dobro naturalne wykorzystywane jest głównie przez przemysł a tylko promil przez naiwniaków w domach prywatnych. 3.Spalanie każdego rodzaju węgla w domu nie oczyszcza nam atmosfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 (edytowane) Po trzecie jest naszym śląskim dobrem naturalnym i powinno się go promować jak można. Nawet gdybym chciał promować nasz region to nie postawiłbym hotelu 250m2 dla 10 osób bo dla 3 osób wystarczyłoby mi i wystarcza mi z nawiązką 120m2. I nawet gdybym grzał prądem zużyłbym ok.5000kWh przy cenie 0,4zł czyli 2000zł czyli ok.2,5t ekogroszka ? Co jest ważniejsze,promowanie Śląska czy niskie rachunki za ogrzewanie ? Nie znam się na przepisach kopalni ale może ona dopłaca Ci do zbędnych m2 powierzchni użytkowej ? Wtedy wszystko jasne,bo u ryli wszystko możliwe Edytowane 1 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.03.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Nawet gdybym chciał promować nasz region to nie postawiłbym hotelu 250m2 dla 10 osób bo dla 3 osób wystarczyłoby mi i wystarcza mi z nawiązką 120m2. I nawet gdybym grzał prądem zużyłbym ok.5000kWh przy cenie 0,4zł czyli 2000zł czyli ok.2,5t ekogroszka ? Co jest ważniejsze,promowanie Śląska czy niskie rachunki za ogrzewanie ? Nie znam się na przepisach kopalni ale może ona dopłaca Ci do zbędnych m2 powierzchni użytkowej ? Wtedy wszystko jasne,bo u ryli wszystko możliwe Spamer znowu wlazłeś tu się spuszczać nad co Ty zrobiłeś i obrażać ludzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2014 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 (edytowane) Spamer znowu wlazłeś tu się spuszczać nad co Ty zrobiłeś i obrażać ludzi ? Widać,że nie jesteś hanysem bo określenie "ryl" nie jest obraźliwe u nas na Śląsku a jedynie pogardliwe stwierdzenie o gościach mających znacznie więcej przywilejów od normalnych ludzi pracujących ciężej od "ryli"... Z chęcią zostabym "rylem" ale niestety tam komuna rządzi... Edytowane 1 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.03.2014 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Artur piszesz że brzydzisz się węgla, to dlaczego podanie na kopalnie do roboty złożyłeś ? Coś z Twoimi poglądami jednak jest nie tak Tam chyba za pisanie całymi dniami pierdół po forum nie chcą płacić a dyrektora pewnie mają to po co Ty im tam jesteś niby potrzebny ? A Twoją nienawiścią do "czarnego złota" mógłbyś jakiś sabotaż urządzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.03.2014 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Aaa co do Śląska Artur to ojciec jest hanysem z krwi i kości jak to mówią.Cała rodzina z jego strony mieszka na Śląsku, także może mam więcej wspólnego z hanysami jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2014 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 (edytowane) Artur piszesz że brzydzisz się węgla, to dlaczego podanie na kopalnie do roboty złożyłeś ? Żeby jak za komuny mieć pewną i dobrze płatną robotę Tam jak za dawnych czasów,czy się stoi czy się leży wypłata się należy 67 lat nie aktualne,trzynastki,czternastki...czegoś chcieć więcej ? Komuna jak za dawnych lat,żyć nie umierać Nie zdajecie sobie sprawy jak "ryle" Wam zabierają kasy, To są Ci,którzy palą opony pod Sejmem... I ja mam to promować w ramach promocji regionu ?? Nie doczekanie,mi kopalnia nie dopłaca do hotelu 250m2("rylom" być może) A Twoją nienawiścią do "czarnego złota" mógłbyś jakiś sabotaż urządzać No ba,zrobię przewiert pod domem i powiem,że to moje "złoto",niech mi płacą za prywatną eksplorację bo w domu nie chcę tego "gó..na" widzieć Edytowane 2 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 02.03.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 No ba,zrobię przewiert pod domem i powiem,że to moje "złoto",niech mi płacą za prywatną eksplorację bo w domu nie chcę tego "gó..na" widzieć Nie jest to takie oczywiste zmartwię cię, w Polsce jest prawo zabraniające prywatnego eksploatowania złóż na swojej działce poniżej określonej głębokości. To nie USA, że wszystko co jest pod twoim domem nawet setki kilometrów w głąb jest twoje. Więc musiałbyś oddać to Państwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.03.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Arturo72,a prąd z czego jest wytwarzany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zby-net 02.03.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 (edytowane) Jaja se robisz ? Po takich problemach z tym kotłem ktoś ma go polubić ? Rozumiem,że ustawiam na sterowniku temp. 22,5st.C w domu i nic mnie nie interesuje to ok,ale przy dokładaniu do kotła,wybieraniu popiołu,czyszczeniu kotła,patrzeniu na to,że nie wygaśnie,obserwowaniu temperatury spalin,czyszczeniu pomieszczenia ktoś ma to coś polubić ? Masochista czy co ? Arturo72, a jak sobie wyobrażasz kocioł na paliwa stałe bez dokładania do kotła?, wybierania popiołu, jego czyszczeniu? WYGAŚNIE? U mie chodzi 180 dni i nie wygasł, wiec nie wiem o czym piszesz (może mylisz RBR ze śmieciuchem) W ogrzewaniu twoim też nie jest tak cudownie. Napewno nie ma latania, czyszczenia, brudnego pomieszczenia, ale są za to koszty eksploatacyjne. Rachunki za prąd . Bo zamiast latania samemu do kotłowni przyjedzie do ciebie Serwis – co najmniej raz w roku około 300-350 zł. Czy trzeba? Tak, bo jak nie to stracimy gwarancję, Nie licząc juz kosztów inwestycji, nie wspominając że nie każdy wstawia piec do nowego domu, gdzie dookoła nie ma nic, i można wjechać wielkim ciężkim sprzętem itp. Dla porównania tabela wykonana przez znanego producenta kotłów. Oczywiście to jest koszt wytworzenia 1kWh, bez kosztów inwestycyjnych. Patrzac na to wszystko mogę powiedzieć, że tabela mówi prawdę, ponieważ koszt ogrzewania z olejowego na "groszek" spadł mi o ponad 50%. Uciążliwości nie odczuwam, myślałem że będzie gorzej. Koszt inwestycji zwóci mi sie po 2 sezonach. Po ilu sezonach zwróci się twoj? Edytowane 2 Marca 2014 przez zby-net Małe poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 02.03.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 ... Zostaw tego śmiecia i spamera w spokoju, on tylko czeka aby odnosić się do jego wypowiedzi. Może wtedy snuć swoje racje wyssane z palca. Najlepiej ignorować, może śmieć się nauczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djhiq 02.03.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Nawet gdybym chciał promować nasz region to nie postawiłbym hotelu 250m2 dla 10 osób bo dla 3 osób wystarczyłoby mi i wystarcza mi z nawiązką 120m2. I nawet gdybym grzał prądem zużyłbym ok.5000kWh przy cenie 0,4zł czyli 2000zł czyli ok.2,5t ekogroszka ? Co jest ważniejsze,promowanie Śląska czy niskie rachunki za ogrzewanie ? Nie znam się na przepisach kopalni ale może ona dopłaca Ci do zbędnych m2 powierzchni użytkowej ? Wtedy wszystko jasne,bo u ryli wszystko możliwe Ja pier%^&e facet widać że cię boli oj boli że ktoś ma większy dom niż ty. Co "żol dupa ścisko" jak to sie "godo" na śląsku. Za przeproszeniem odpier#$% się od mojej powierzchni domu bo gów%o cię interesuje czy mam 50 czy 850 m2. Skoro mnie stać na taki a nie inny dom to co mam się dać ukrzyżować za to? A nie może wolałbyś się wymienić co? W twoim rozumowaniu wszyscy powinni jeździć fiatami 126p bo przecież to też spełnia funkcję jaką ma mieć samochód czyli przemieszczania się z miejsca na miejsce. Powiem ci lepiej. Moja ciocia mieszka w bloku z mężem i córką na 37m2 i co może wprowadźmy nakaz nie budowania większych mieszkań bo jak widać z takich też można mieszkać. Po drugie od węgla się odwal. Już ci raz napisałem. Gdyby go nie było to byś teraz mieszkał w lepiance ziemnej i byś wpier%!)@ł kartofelki i marchewki które udało by ci się wychodować na swoim niewielkim poletku a nie miał biznesik i wciskał ludziom za wszelka cenę chłodnice. Po trzecie weź sobie w końcu uświadom ze w kraju w którym mieszkasz praktycznie 100% energii powstaje przy spalaniu paliw stałych zatem to żeby powstał prąd ktoś też musi spalić conieco i to z dużo mniejszą sprawnością niż kocioł RBR. Przepraszam wszystkich za styl wypowiedzi ale mi woda w CO sięgnęła 130*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts