surgi22 08.03.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Ok ale nie każdy lubi pracę palacza na etacie ( inni wolą nieco mniej obsługowe systemy ), ale jak myślisz dlaczego obok Ciebie w Krakowie wprowadzają rozwiązania mające wyeliminować palenie węglem ?? Takie widzimisię czy jednak są jakieś złe strony spalania tzw, ,,ekogroszku ''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.03.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Nie szukam kosztów pomp, bo mam wyceny. Jednym słowem w nowym budownictwie wychodzi na to, że kocioł na groszek to bardzo drogie rozwiązanie. Problem w tym, że tak jak pisałem, ludzie nie liczą kosztów kotłowni na węgiel. Może zaczną za kilka lat, w końcu przepisy się zmieniły i coraz bardziej zachęcają do postawienia na inne źródło ogrzewania. Inna sprawa, że każdy robi jak chce. Gdyby jeszcze większość nowych i dobrze sytuowanych inwestorów wstawiała kotły na groszek, byłoby ok. ale na Śląsku masa ludzi ma deputaty, kupują śmieciuchy z tego względu i uwierzcie, że nie czytają na Muratorze wątków o prawidłowym spalaniu węgla . O starym oczywiście się nie wypowiadam, logiczne, że starego domu nie da się doprowadzić do sensownego stanu niskim kosztem (wiem między innymi, bo moi rodzice cały czas myślą na ten temat i liczą różne opcje) i uważam, że w tym przypadku akurat zmiana na ekogroszek to dobry wybór. Kompleksowa termomodernizacja starego domu, to niewyobrażalny koszt, niestety . Nie traktujcie mnie jak fanatyka. Piszecie, że wchodząc na ten wątek każdy ma wybrany system ogrzewania. Problem w tym, że większość tego dobrze nie przemyślała. Człowieku nudzisz ... Do pompy i do zbiornika CWU też musisz mieć jakieś pomieszczenie, Możesz nazwać je gospodarczym jak chcesz ... Ja u siebie w kotłowni tak jak wielokrotnie pisałem , mam też pralkę , mam też regał , bo pomieszczenie służy też za spiżarnię. Suszę też tak ubrania. Jest też tam rekuperator. Więc pomieszczenie wielofuncyjne... Ale zapewne to nie możliwe .... Mój kocioł kosztował 6300zł. Podłącznie kotła jest tańsze niż podłącznie pompy , bo każdy hydraulik sie tego podejmie ... Koszty ogrzewania. Od końca września ogrzanie do dziś kosztowało mnie około 1200zł , zero palenia w kominku , w domu średnio 22 stopnie , zużycie oczywiście z CWU. Czy z pompą było by taniej ? Jeśli taniej to o ile więcej musialbym zapłacić aby później mieć taniej ??? Dom jak w podpisie ... Ja pompy nie wykluczam i zapewne w przyszłości kupię , ale na pewno nie za 20tys zł a jak będą kosztowały z 2 tys zł , bo tyle to jest warte ... Mi się nie spieszy ... Wolę za oszczędności pojechać z rodziną za granicą lub wydać nadwyżkę kasy na coś innego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.03.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 No właśnie tu się mylisz,sądzę,że z niewiedzy i takim sposobem nowy,zielony inwestor glupieje. Przypominam,że map grzeje z powodzeniem swoje 190m2 zwykłą pompą powietrze-woda o mocy 9kW,gdzie koszt bez wypasu typu chłodzenie i 3 fazy to 17tys.zł. Jego dom nie należy do najnowszych i jest bez podlogowki. Znów nie do końca mówisz prawdę ... Tyle że nie ma on zwykłych grzejników , tylko specjalne do pracy w niższych temperaturach i koszt jednego grzejnika przekracza koszt wszystkich moich grzejników w domu ... Można i włożyć w dom 1 milion złotych i później cieszyć sie bardzo niskimi rachunkami , ale to nie jest powód do jakiejś dumy ... Większym wyzwaniem jest aby w domu nie włożyć majątku a później koszty ogrzewania były na rozsądnym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 08.03.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Ok ale nie każdy lubi pracę palacza na etacie ( inni wolą nieco mniej obsługowe systemy ), ale jak myślisz dlaczego obok Ciebie w Krakowie wprowadzają rozwiązania mające wyeliminować palenie węglem ?? Takie widzimisię czy jednak są jakieś złe strony spalania tzw, ,,ekogroszku ''. Te rozwiązania dotyczą przede wszystkim starych kamienic z piecami kaflowymi - podobnie zresztą jak problem niskiej emisji. Oraz palenia w śmieciuchach różności zgodnie z popularną nazwą tych kotłów. A do kotłów na ekogroszek ciągle jeszcze cała masa gmin dopłaca w ramach PONE. Bardzo byłbym za zakazem palenia węgla - przede wszystkim w krakowskiej Elektrowni Łęg. A jeszcze bardziej za zakazem palenia węgla brunatnego w Bełchatowie czy Turowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.03.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Pompy ciepła będziesz miał w cenie 2000PLN jak kotły będą za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.03.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Znów nie do końca mówisz prawdę ... Tyle że nie ma on zwykłych grzejników , tylko specjalne do pracy w niższych temperaturach i koszt jednego grzejnika przekracza koszt wszystkich moich grzejników w domu ... Można i włożyć w dom 1 milion złotych i później cieszyć sie bardzo niskimi rachunkami , ale to nie jest powód do jakiejś dumy ... Większym wyzwaniem jest aby w domu nie włożyć majątku a później koszty ogrzewania były na rozsądnym poziomie Nowy dom? Kilometr pex-a to 2,6k. Rozdzielacze to 1k. Folia, spinki, rurki ochronne + doprowadzenie do rozdzielaczy + 2 drabinki w każdej z łazienek daje 5k. Pozostają "pierdoły" po stronie pompy. Ale np taki kocioł elektryczny (odbiegam od tematu) za 3k ma wszystko w sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.03.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Pompy ciepła będziesz miał w cenie 2000PLN jak kotły będą za free. To wielki fachowcu powiedz mi czym różni się konstrukcyjnie pompa ciepła powietrzna od klimatyzatora typu SPLIT. Jakbyś miał problemy to podpowiem - NICZYM. Są jedynie różnice w doborze rodzajów użytych kompresorów , rodzaju gazu i itd , ale konstrukcja 100% taka sama , a nawet pompa ma prostszą bo część wewnętrzna jest prostsza ... To czemu klima typu SPLIT kosztuje od 800zł a pompa ciepła od 8000zł ? Bo to POMPA więc MUSI kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.03.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) EDIT: do kaszpir007 Poza tym wiesz do jakich temperatur zewnętrznych grzeje klimatyzator za 800 zł? I z jaką wydajnością? Powierzchni na kotłownię nie liczysz, masz ją w pralni. Dlaczego nie w salonie? Komina też nie policzyłeś. Jak wsypujesz opał w pralni, to sprzątasz potem? Ja już to widziałem i wiem, że wesoło nie jest po takiej operacji, zresztą kilku znajomych to potwierdza. Możesz ściemniać, że jest inaczej, może wsypujesz mokry węgiel. Miejsca na opał też nie liczysz. Tylko nie pisz, że trzymasz w garażu a samochód na zewnątrz , albo że lubisz sobie ponosić, bo to kiepski argument. Powiem tak - kompletna instalacja pompy ciepła wyszłaby mnie tyle co mało wygodna (o małej powierzchni, niewiele miejsca na opał) kotłownia na groszek. Ale i tak nici z pompy ciepła u mnie Edytowane 8 Marca 2014 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.03.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Człowieku nudzisz ... Do pompy i do zbiornika CWU też musisz mieć jakieś pomieszczenie, Możesz nazwać je gospodarczym jak chcesz ... Ja u siebie w kotłowni tak jak wielokrotnie pisałem , mam też pralkę , mam też regał , bo pomieszczenie służy też za spiżarnię. Suszę też tak ubrania. Jest też tam rekuperator. Więc pomieszczenie wielofuncyjne... Ale zapewne to nie możliwe .... Mój kocioł kosztował 6300zł. Podłącznie kotła jest tańsze niż podłącznie pompy , bo każdy hydraulik sie tego podejmie ... Koszty ogrzewania. Od końca września ogrzanie do dziś kosztowało mnie około 1200zł , zero palenia w kominku , w domu średnio 22 stopnie , zużycie oczywiście z CWU. Czy z pompą było by taniej ? Jeśli taniej to o ile więcej musialbym zapłacić aby później mieć taniej ??? Dom jak w podpisie ... Ja pompy nie wykluczam i zapewne w przyszłości kupię , ale na pewno nie za 20tys zł a jak będą kosztowały z 2 tys zł , bo tyle to jest warte ... Mi się nie spieszy ... Wolę za oszczędności pojechać z rodziną za granicą lub wydać nadwyżkę kasy na coś innego ... W kwestii kosztów ekogroszku Zobacz na ten post, potem spójrz na podpis z opisem domku. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!&p=6388853&viewfull=1#post6388853 Nie wiem gdzie mieszkasz. Jeśli w zimniejszym rejonie, to masz znacznie taniej palić ekogrochem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 08.03.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Imrahil coś Ci się pomieszało - kocioł mam w piwnicy i w tym samym pomieszczeniu mam domowy kącik majsterkowicza. Nie zacietrzewiaj się tak, bo Ci się adresaci postów mylą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.03.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 EDIT: do kaszpir007 Poza tym wiesz do jakich temperatur zewnętrznych grzeje klimatyzator za 800 zł? I z jaką wydajnością? Powierzchni na kotłownię nie liczysz, masz ją w pralni. Dlaczego nie w salonie? Komina też nie policzyłeś. Jak wsypujesz opał w pralni, to sprzątasz potem? Ja już to widziałem i wiem, że wesoło nie jest po takiej operacji, zresztą kilku znajomych to potwierdza. Możesz ściemniać, że jest inaczej, może wsypujesz mokry węgiel. Miejsca na opał też nie liczysz. Tylko nie pisz, że trzymasz w garażu a samochód na zewnątrz , albo że lubisz sobie ponosić, bo to kiepski argument. Powiem tak - kompletna instalacja pompy ciepła wyszłaby mnie tyle co mało wygodna (o małej powierzchni, niewiele miejsca na opał) kotłownia na groszek. Ale i tak nici z pompy ciepła u mnie Jakbys dokłanie przeczytał to byś wiedział że napisałem że różnią się użytymi kompresorami i gazem. To właśnie to powoduje że pompy sobie dobrze radzą z grzaniem a klimatyzatory z chłodzeniem. Klimą też można grzać , tyle że przygotowana jest do chłodzenie więc i efektywność grzania słaba. Rozumiem że u Ciebie zbiornik CWU będzie sobie wisiał w salonie , tak samo jak ewentualny rekuperator i itd ... Jeśli tak to współczuję ... Opał mam suchy , pakowany. Pisałem już kiedyś. Można ładować tak opał aby zminimalizować zabrudzenie do minimum. Muszę Cię zmartwić. Mimo że mam garaż 21m2 to samochód i to nie mały też się mieści w garażu mimo że jest takze w garażu 3 tony pakowanego opału. Po prostu trzeba odpowiednio opał ułożyć. Sąsiedzi mają takie same garaże i też poza opałem mają miejsce na samochód ... Poza tym nie trzeba przecież trzymać węgla w garażu ani w kotlowni. Drewna opałowego też przecież ludzie nie trzymają w garażu ani w kotlowni tylko na zewnatrz ... Nie mam potrzeby ściemniać , bo i po co ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.03.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Tam gdzie mieszkam , mimo że to nie góry to mieszkam w "pradolinie Wisły" obok mam jeziora i rzekę i potrafią u mnie być mroźne dni ... W tamtym roku temperatura u mnie wynosiła u mnie prawie -30 stopni ... Dziś w nocy było u mnie -3 stopnie ..U mnie zero. Zeszły rok także miałem prawie -30 Masz chłodniej. U nas w śląskim jest cieplej w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.03.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) Jakbys dokłanie przeczytał to byś wiedział że napisałem że różnią się użytymi kompresorami i gazem. To właśnie to powoduje że pompy sobie dobrze radzą z grzaniem a klimatyzatory z chłodzeniem. Klimą też można grzać , tyle że przygotowana jest do chłodzenie więc i efektywność grzania słaba No i masz odpowiedź czemu pompy są droższe od klimatyzatorow. Za klimatyzator,który ma moc grzewczą 9kW przy -15st.C zapłacisz kilkanaście tys.zł a nie kilkaset zł takze czekaj... Z g..a bata nie ustrugasz a pompa mapa potrafi również chlodzic także masz wyczekiwany klimatyzator. Edytowane 8 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.03.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 No i masz odpowiedź czemu pompy są droższe od klimatyzatorow. Za klimatyzator,który ma moc grzewczą 9kW przy -15st.C zapłacisz kilkanaście tys.zł a nie kilkaset zł takze czekaj... Z g..a bata nie ustrugasz a pompa mapa potrafi również chlodzic także masz wyczekiwany klimatyzator. Spokojnie Arturo ... Ja mam czas i poczekam ... Gwarantuje CI że za kilka lat kupię pompę którą będzie miała dużo lepsze parametry od Twojej i na pewno dużo taniej ... To samo było z klimatyzatorami , to samo będzie z pompami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.03.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Spokojnie Arturo ... Ja mam czas i poczekam ... Gwarantuje CI że za kilka lat kupię pompę którą będzie miała dużo lepsze parametry od Twojej i na pewno dużo taniej ... To samo było z klimatyzatorami , to samo będzie z pompami ... Dla stojących przed budową domu. Kalkulator i liczyć. Reszta wyjdzie sama. Porządny kalkulator na smartfona można kupić za 3 zł. Przeliczy wszystkie jednostki od kilograma po mega dżule. Tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.03.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) Spokojnie Arturo ... Ja mam czas i poczekam ... Gwarantuje CI że za kilka lat kupię pompę którą będzie miała dużo lepsze parametry od Twojej i na pewno dużo taniej ... To samo było z klimatyzatorami , to samo będzie z pompami ... Póki co pompy drożeją. Nowe Panasoniki T-CAP są droższe, a lepszej wydajności nie posiadają, podobnie nowa seria Daikina Obawiam się, ze z takim nastawieniem, to jak Ci się kociolek rozcieknie, to powędrujesz po kolejny... Edytowane 8 Marca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.03.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Póki co pompy drożeją. Nowe Panasoniki T-CAP są droższe, a lepszej wydajności nie posiadają, podobnie nowa seria Daikina Obawiam się, ze z takim nastawieniem, to jak Ci się kociolek rozcieknie, to powędrujesz po kolejny... Poczekamy , zobaczymy ... Nie mam parcia ... Klimatyzatory też w ciągu kilku lat potaniały mooooocno , potanieją też pompy ... Chińczycy zaczęli masowo produkować i zmuszą inne firmy do skromnych zysków Poczekamy ... Już oglądałem na alibabie i są już są ciekawe chińskie pompy w atrakcyjnych cenach ... A ilośc producentów Chińskich którzy już mają ofercie pompy olbrzymia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.03.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) Już oglądałem na alibabie i są już są ciekawe chińskie pompy w atrakcyjnych cenach ... A ilośc producentów Chińskich którzy już mają ofercie pompy olbrzymia ... A po co czekać na chinoli ? W Juli masz pompę 9kW za 7tys.zł: http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6-3kw-416107 Jakoś ta cena nie zrobiła wrażenia na innych producentach,no może troszkę,przestraszyli się konkurencji i...podnieśli ceny swoich pomp Trochę się pospieszyłem,to jest pompa o mocy grzewczej 6kW Poniżej 9kW: http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-9-3kw-416086 Edytowane 8 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 08.03.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 A po co czekać na chinoli ? W Juli masz pompę 9kW za 7tys.zł: http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6-3kw-416107 Jakoś ta cena nie zrobiła wrażenia na innych producentach,no może troszkę,przestraszyli się konkurencji i...podnieśli ceny swoich pomp Trochę się pospieszyłem,to jest pompa o mocy grzewczej 6kW Poniżej 9kW: http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-9-3kw-416086 Na tym forum pod tym adresem : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda&p=5855835&viewfull=1#post5855835 cytat :"Osobiscie wiem o niej tyle co czytalem...na Szwedzkim forum...PC PC sama w sobie wystepuje pod roznymi nazwami, FOMA , Anslut, Invest Przy 0*C COP 1,5 ... ponizej 0*C generalnie moc sporo spada... i wystepuja problemy z defrostem... Przy -7*C w sloneczny suchy dzien ( niska wilgotnosc powietrza ) jest ponoc OK. Ciezko jej osiagnac >43C ponizej 0*C Zdania sa podzielone... niektorzy zakladali ze bedzie chodzic 3 lata i sie im finanosowo zwroci... inni wymieniali na gwarancji Sa Ci co kombinowali i ulepszali... na wlasna reke. Za takie pieniadze moze i COP 1,3-1.5 kogos zadowoli... jak nie potrzeba powyzej 35C na zasilaniu a zimy nie zimne bardzo...to moze i ok. Ma szybkie zlonczki... nie trzeba ponoc instalatora... mozna sobie samemu poradzic. Nie wiem.. zalezy co kto potrzebuje... osobiscie spojrzal bym na dobra P/P... ale nie w kazdym domu sie sprawdzi." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 08.03.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Jakoś ta cena nie zrobiła wrażenia na innych producentach,no może troszkę,przestraszyli się konkurencji i...podnieśli ceny swoich pomp Trochę się pospieszyłem,to jest pompa o mocy grzewczej 6kW Poniżej 9kW: http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-9-3kw-416086 Najlepszy doradco tego forum... Chcesz powiedzieć, że pompy ciepła nie będą tanieć i są to tak zaawansowane technicznie cacka, że będą nawet..... droższe. Strach się bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts