Olek123 20.01.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Witajcie, Chcialbym prosic Was o weryfikacje i mojego projektu, jaki stworzylem dla swojego nowo budowanego domu. Zalozenia: - instalacja z rur PE-FLEX 75/63mm - skrzynki rozdzielcze na pietrze w posadzce - rekuperator (prawdopodobnie ONYX DREAM 400) w pomieszczeniu 0.8 - kotlownia z kotlem gazowym z zamknieta komora spalania - czerpnia od polnocy - rura SPIRO ocieplona fi 160, wyrzutnia od poludnia spiro 160 ocieplona - grube linie na parterze to spiro od reku do skrzynek rozdzielczych na pietrze - wejscie kanalow PE-FLEX na strych pionowo po scianie ze skrzynek na pietrze obliczenia: rzut parteru: rzut pietra: rzut strychu: W obliczeniach nie bralem pod uwage ruchow anemostatami. Wiadomym jest, ze w niektorzych pomieszczeniach moge nieznacznie przymknac nawiew / wywiew, zeby zyskac gdzie indziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.01.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Witajcie, Chcialbym prosic Was o weryfikacje i mojego projektu, jaki stworzylem dla swojego nowo budowanego domu. Zalozenia: - instalacja z rur PE-FLEX 75/63mm - skrzynki rozdzielcze na pietrze w posadzce - rekuperator (prawdopodobnie ONYX DREAM 400) w pomieszczeniu 0.8 - kotlownia z kotlem gazowym z zamknieta komora spalania - czerpnia od polnocy - rura SPIRO ocieplona fi 160, wyrzutnia od poludnia spiro 160 ocieplona - grube linie na parterze to spiro od reku do skrzynek rozdzielczych na pietrze - wejscie kanalow PE-FLEX na strych pionowo po scianie ze skrzynek na pietrze obliczenia: [ATTACH=CONFIG]236345[/ATTACH] rzut parteru: [ATTACH=CONFIG]236346[/ATTACH] rzut pietra: [ATTACH=CONFIG]236347[/ATTACH] rzut strychu: [ATTACH=CONFIG]236348[/ATTACH] W obliczeniach nie bralem pod uwage ruchow anemostatami. Wiadomym jest, ze w niektorzych pomieszczeniach moge nieznacznie przymknac nawiew / wywiew, zeby zyskac gdzie indziej... -Wentylacja ma być dla ludzi nie kubatury - nie istnieje w wentylacji domowej pojęcie "krotności wymian" - Zbyt silna wentylacja to też zła wentylacja, jest za sucho! Gdy sytuacja wymaga większej wentylacji niż wskazywałyby na to osoby ( np. prowadzenie biura rachunkowego - i duża ilość drukarek i komputerów ) to stosuje się centrale specjalistyczne, zadaniowe. - Najważniejsza jest niesłyszalność nocą, tak więc przy 130m3/h ( bo tyle najczęściej ustawia sobie 3-4 osobowa rodzina ) powinno być koło 2m/sek na nawiewie ( wywiew nie hałasuje - może być mniej! ) Wykluczone są anemostaty w ciągach komunikacyjnych - będą "odcinać" pomieszczenia mokre! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 20.01.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 -Wentylacja ma być dla ludzi nie kubatury - nie istnieje w wentylacji domowej pojęcie "krotności wymian" - Zbyt silna wentylacja to też zła wentylacja, jest za sucho! Gdy sytuacja wymaga większej wentylacji niż wskazywałyby na to osoby ( np. prowadzenie biura rachunkowego - i duża ilość drukarek i komputerów ) to stosuje się centrale specjalistyczne, zadaniowe. - Najważniejsza jest niesłyszalność nocą, tak więc przy 130m3/h ( bo tyle najczęściej ustawia sobie 3-4 osobowa rodzina ) powinno być koło 2m/sek na nawiewie ( wywiew nie hałasuje - może być mniej! ) Wykluczone są anemostaty w ciągach komunikacyjnych - będą "odcinać" pomieszczenia mokre! OK, czyli: - jesli zmniejsze ilosc powietrza do 130m3/h, to predkosc w kanalach spadnie do 1m/s, zgadza sie? Aby utrzymac predkosc 2m/s przy 130m3/h musialbym zmniejszyc przekroj kanalow (inny system niz PE-FLEX) lub zredukowac ich ilosc o polowe (raczej nie wykonalne jest zredukowanie ilosci kanalow). - wywiew z przedpokoju na gorze powinienem raczej przesniesc do lazienki. Lepiej dolozyc kanal do jednego anemostaty, czy wstawic drugi anemostat - to chyba nie ma znaczenia, byleby wywiew byl w lazience na gorze a nie w przedpokoju. pozycja "krotnosc wymiany" to raczej czesc informacyjna. Nie bralem tego pod uwage przy planowaniu, wyliczylem na koncu obliczen. Czy sa jeszcze jakies inne zastrzezenia? A moze powinienem dolozyc jeszcze 2 skrzynki rozdzielcze na strychu zamiast ciagnac kanaly z pietra na strych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.01.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 OK, czyli: - jesli zmniejsze ilosc powietrza do 130m3/h, to predkosc w kanalach spadnie do 1m/s, zgadza sie? Aby utrzymac predkosc 2m/s przy 130m3/h musialbym zmniejszyc przekroj kanalow (inny system niz PE-FLEX) lub zredukowac ich ilosc o polowe (raczej nie wykonalne jest zredukowanie ilosci kanalow). - jak Pan widzi instalacja jest jednorurowa ( instrukcje z J.E Storkair ). Natomiast wywiew - jest ich mniej - przy instalacji kanałami miękkimi w izolacji robi się większe średnice, przy kanałach PE ( zalewanych w betonie ) większej średnicy się nie da więc daje się dwa lub trzy do jednego anemostatu . Ile ma Pan pokoi i ile łazienek ( pomieszczeń "mokrych" ) może Pan podać listę pomieszczeń i m2 ( to z planu jest mało czytelne ) - rysowanie kanałów na planie nie jest potrzebne - i tak poprowadzi Pan je najkrótszą drogą od skrzynki i to nie musi się z rysunkiem pokrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 20.01.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 [ATTACH=CONFIG]236361[/ATTACH] - jak Pan widzi instalacja jest jednorurowa ( instrukcje z J.E Storkair ). Natomiast wywiew - jest ich mniej - przy instalacji kanałami miękkimi w izolacji robi się większe średnice, przy kanałach PE ( zalewanych w betonie ) większej średnicy się nie da więc daje się dwa lub trzy do jednego anemostatu . Ile ma Pan pokoi i ile łazienek ( pomieszczeń "mokrych" ) może Pan podać listę pomieszczeń i m2 ( to z planu jest mało czytelne ) - rysowanie kanałów na planie nie jest potrzebne - i tak poprowadzi Pan je najkrótszą drogą od skrzynki i to nie musi się z rysunkiem pokrywać. Lista pomieszczen wyglada nastepujaco: garaz wentylowany grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazimierz S 22.01.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 (edytowane) witam czy któryś z bardziej doświadczonych kolegów mógłby zerknąć na taki projekt WM z reku własnej roboty mieszkanie ok 54m2 zamieszkałe przez 3 osoby czerpnia na elewacji budynku poprowadzona do maszyny kanałem termoflex 127mm wyrzut zużytego powietrza do kanału istniejącej wentylacji grawitacyjnej (żółte kółko ) w łazience wyciągi z kuchni i łazienki termoflex 100mm nawiewy w sypialni i pokoju dziecka thermoflex 100mm reku to własna produkcja na wymienniku przeciwprądowym kliengenburga o przepływie do 200m3/h i dwa wentylatory kanałowe TT 100 o parametrach Wentylator kanałowy o przepływie mieszanym Vents Group TT 100. Do kanałów o średnicy 100mm. Wydajność: 145/187 m3/h Moc: 21/33 W Poziom hałasu: 28/35 dB(A)/3m Spręż 120Pa/140Pa W łazience jest kocioł gazowy z zamknięta komorą spalania aktualne pozostałe kanały WG będą zaślepione i uszczelki w oknach uzupełnione \ prosiłbym o sugestie /propozycje czy to tak by mogło być Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Kazimierz S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 23.01.2014 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Widzę że temat się rozwinął i powstaje miejsce na wrzucenie do oceny swojego projektu. I bardzo dobrze Ja przemyślałem nieco sprawę i lekko zmodyfikowałem swój projekt. Przy czym mam dylemat czy nie podzielić kanałów na średnie 75 wywiew i 63 nawiew. Na nawiewie dałem jeszcze jeden kanał do salonu więc jest ich już 11. Przy pracy standardowej gdzie zakładam 100-150m3/h z 11 kanałami prędkości powietrza w kanałach 75 stają się bardzo małe - trochę się boję o szumy tym powodowane. Wrzucam obie wersje, ciekawe jestem Waszych komentarzy. Dodaję też wyliczoną przeze mnie tabelę prędkości powietrza w zależności od średnic i liczby kanałów. Tym się posiłkowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.01.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Widzę że temat się rozwinął i powstaje miejsce na wrzucenie do oceny swojego projektu. I bardzo dobrze Ja przemyślałem nieco sprawę i lekko zmodyfikowałem swój projekt. Przy czym mam dylemat czy nie podzielić kanałów na średnie 75 wywiew i 63 nawiew. Na nawiewie dałem jeszcze jeden kanał do salonu więc jest ich już 11. Przy pracy standardowej gdzie zakładam 100-150m3/h z 11 kanałami prędkości powietrza w kanałach 75 stają się bardzo małe - trochę się boję o szumy tym powodowane. Wrzucam obie wersje, ciekawe jestem Waszych komentarzy. Dodaję też wyliczoną przeze mnie tabelę prędkości powietrza w zależności od średnic i liczby kanałów. Tym się posiłkowałem [ATTACH=CONFIG]236901[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]236902[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]236903[/ATTACH] Wywiew może być przewymiarowany - - nie grozi rozprężanie się powietrza w kanale - to jakby dmuchać w wuwuzele od szerszej strony - nie będzie hałasować. - nikt w pomieszczeniach wywiewnych nie śpi - a jak mu się zdarzy - to nawet petardy snu nie zakłócą Na wywiewie albo daje się większe średnice albo po dwa kanały do anemostatu - czasem nawet trzy można dać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 23.01.2014 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Tak tak, faktycznie nie napisałem. Mi chodziło o nawiew. Przy średnicy 75 i 11 kanałach dla wydajności 100-150 prędkość jest dużo poniżej 2m/s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 23.01.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 wyrzut zużytego powietrza do kanału istniejącej wentylacji grawitacyjnej (żółte kółko ) w łazience To rozumiem uzgodnione z administratorem budynku i to dedykowany kanał? wymienniku przeciwprądowym kliengenburga o przepływie do 200m3/h Można zobaczyć charakterystykę Pa do m³/h tego wymiennika? Wg mnie mogło by być, aczkolwiek chłodzisz resztę budynku tym kanałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazimierz S 23.01.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 To rozumiem uzgodnione z administratorem budynku i to dedykowany kanał? Można zobaczyć charakterystykę Pa do m³/h tego wymiennika? Wg mnie mogło by być, aczkolwiek chłodzisz resztę budynku tym kanałem. co oznacza ze bede reszte budynku chłodził ?? kanały wentylacyjne sa tylko do mojego mieszkania jest to mieszkanie z 2011r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 23.01.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 co oznacza ze bede reszte budynku chłodził ?? Będziesz wyrzucał zimne (z rekuperatora) powietrze do nieocieplonego przewodu wentylacyjnego. Ono będzie w jakimś tam stopniu schładzać reszte budynku. A! W konstrukcji swego rekuperatora musisz wziąść pod uwagę że w zimie może zamarznąć od skroplin przy mrozach i ciągłej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.01.2014 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 witam czy któryś z bardziej doświadczonych kolegów mógłby zerknąć na taki projekt WM z reku własnej roboty mieszkanie ok 54m2 zamieszkałe przez 3 osoby czerpnia na elewacji budynku poprowadzona do maszyny kanałem termoflex 127mm wyrzut zużytego powietrza do kanału istniejącej wentylacji grawitacyjnej (żółte kółko ) w łazience wyciągi z kuchni i łazienki termoflex 100mm nawiewy w sypialni i pokoju dziecka thermoflex 100mm reku to własna produkcja na wymienniku przeciwprądowym kliengenburga o przepływie do 200m3/h i dwa wentylatory kanałowe TT 100 o parametrach Wentylator kanałowy o przepływie mieszanym Vents Group TT 100. Do kanałów o średnicy 100mm. Wydajność: 145/187 m3/h Moc: 21/33 W Poziom hałasu: 28/35 dB(A)/3m Spręż 120Pa/140Pa W łazience jest kocioł gazowy z zamknięta komorą spalania aktualne pozostałe kanały WG będą zaślepione i uszczelki w oknach uzupełnione \ prosiłbym o sugestie /propozycje czy to tak by mogło być [ATTACH=CONFIG]236812[/ATTACH] Jest Parę uwag... Szanowny Panie Kazimierzu - Do każdego anemostatu nawiewnego powinien iść oddzielny kanał - tak jak Pan narysował, będzie wszystko słychać miedzy pokojami. -Nie wiem jak wyjdzie Panu instalacja - ale 140m3/h przy 3 osobach - może się okazać za sucho. Jeżeli Pana instalacja będzie miała spore opory - to może być ok! Nie wiem czy to dobry pomysł składać centralę - to jak składać auto czy pralkę - wyjdzie drożej i nie tak dobrze - tu głównie chodzi o szumy i szczelność. W tego typu wentylacji raczej unika się wentylatorów kanałowych - centrale które takie miały - odpadły z rynku ( np ekonomik dospela) Chodzi o to, że hamują powietrze gdy nie pracują. - Przy wentylatorach stosowanych w centralkach, ciąg konwekcyjny wyrzutni zimą - działałby nawet bez zasilania . Życzę sukcesów! I nie ma co się przejmować niegrzaniem reszty domu, po to Pan własnie zakłada odzysk ciepła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 24.01.2014 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Wywiew może być przewymiarowany - - nie grozi rozprężanie się powietrza w kanale - to jakby dmuchać w wuwuzele od szerszej strony - nie będzie hałasować. - nikt w pomieszczeniach wywiewnych nie śpi - a jak mu się zdarzy - to nawet petardy snu nie zakłócą Na wywiewie albo daje się większe średnice albo po dwa kanały do anemostatu - czasem nawet trzy można dać! Przypominam się z pytaniem, chodziło mi głównie czy jest sens zmniejszać kanały na nawiewie. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222757-Projekt-do-sprawdzenia&p=6329364&viewfull=1#post6329364 Jakieś uwagi co do tej kwestii? Lepiej dać 54 czy zostać jednak przy 63? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 24.01.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Mam kolejne pytanie Spiżarnia przy kuchni, nie zaprojektowałem w niej ani wywiewu ani nawiewu. Czy mogę połączyć spiżarnie kratką wentylacyjną z WC, które znajduje się obok i będzie posiadać wywiew? Szczegóły w rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 24.01.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Mam kolejne pytanie Spiżarnia przy kuchni, nie zaprojektowałem w niej ani wywiewu ani nawiewu. Czy mogę połączyć spiżarnie kratką wentylacyjną z WC, które znajduje się obok i będzie posiadać wywiew? Szczegóły w rysunku [ATTACH=CONFIG]237159[/ATTACH] witam co jak co tego bym nie zrobił pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 24.01.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 witam co jak co tego bym nie zrobił pozdrawiam ale, co...obawiać się kupy (jak w podobnym wątku.. ) ? WCet będzie miał wywiew, więc chyba nie powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 24.01.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Spiżarnia przy kuchni, nie zaprojektowałem w niej ani wywiewu ani nawiewu. Czy mogę połączyć spiżarnie kratką wentylacyjną z WC, które znajduje się obok i będzie posiadać wywiew? Lepiej nie. Nie ma pewności w którą stronę będzie wentylować ta kratka szczególnie np przy otwieraniu drzwi od spiżarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 24.01.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 ale, co...obawiać się kupy (jak w podobnym wątku.. ) ? WCet będzie miał wywiew, więc chyba nie powinno W podobnym wątku mowa o dodatkowym kanale pomiędzy skrzynką a pomieszczeniami, gdzie różnia ciśnień jest spora (naście/dzieści Pa). Twoja kratka łączy pomieszczenia o b. podobnych ciśnieniach. Zdecydowanie lepszy wywiew który wciągnie powietrze spod drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazimierz S 24.01.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Jest Parę uwag... Szanowny Panie Kazimierzu - Do każdego anemostatu nawiewnego powinien iść oddzielny kanał - tak jak Pan narysował, będzie wszystko słychać miedzy pokojami. -Nie wiem jak wyjdzie Panu instalacja - ale 140m3/h przy 3 osobach - może się okazać za sucho. Jeżeli Pana instalacja będzie miała spore opory - to może być ok! Nie wiem czy to dobry pomysł składać centralę - to jak składać auto czy pralkę - wyjdzie drożej i nie tak dobrze - tu głównie chodzi o szumy i szczelność. W tego typu wentylacji raczej unika się wentylatorów kanałowych - centrale które takie miały - odpadły z rynku ( np ekonomik dospela) Chodzi o to, że hamują powietrze gdy nie pracują. - Przy wentylatorach stosowanych w centralkach, ciąg konwekcyjny wyrzutni zimą - działałby nawet bez zasilania . Życzę sukcesów! I nie ma co się przejmować niegrzaniem reszty domu, po to Pan własnie zakłada odzysk ciepła! co do oddzielnych kanałów to słuszna uwaga a wentylatory będą sterowane płynnie sterownikiem od nagrzewnicy ARW 011 co do budowy maszyny samodzielnie to zdecydowanie mniejsze koszta niz kompletnego gotowca ta maszyna wyjdzie max 1000zł a za te pieniadze reku z przeciwprądowym nie kupie nie ma szans czyli na kazdy nawiew osobną 100 dawac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts