Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka na skarpie- o ile droższa budowa?

Recommended Posts

Rozważamy aktualnie zakup 2 działek podobnej wielkości- ok. 7-8 a, różnica w cenie to 130 tys., Kraków.

Działka 1 jest na skarpie, na długości 40 m ok. 6 m spadku (czy to bardzo dużo?), spadek i wjazd na działkę od strony południowej, widok na góry. Oddzielona górką od miasta, mam nadzieję że i od smogu miejskiego, bardzo blisko szkoła, przedszkole i przystanek, stare domki i trochę nowych. Konieczność zrobienia drogi dojazdowej 60 m.

Działka 2 płaska, druga od ulicy a dojazd i wyrównanie terenu robione ma być wspólnie przez właścicieli pozostałych 5-6 innych działek, jest kanalizacja, dzielnica sąsiednia, tak samo oddalona od centrum ale chyba trochę lepszy dojazd, w pobliżu kilka nieźle płacących korporacji i wielkich osiedli mieszkaniowych, przedszkola brak, szkoła 1,5 km z niebezpiecznym przejściem przez ulicę. Dojazd- mam na myśli komunikacją publiczną dla dzieci do szkół i rozrywek (pracujemy poza Krakowem, więc nie ma możliwości podwożenia dzieci), mnie bez większej różnicy.

Jaki (z grubsza, rząd wielkości) byłby kosz zagospodarowania pochyłej działki? Z domów obok jeden ma chyba piwnicę, drugi zrobiony nasyp a pod nim garaż. Raczej nie myśleliśmy o budowie garażu, te południowe pomieszczenia można inaczej zagospodarować- a nie budowalibyśmy ich w ogóle na płaskiej działce. Pewnie trzeba tam wybrać sporo gruntu, wyrównać, podsypać, może być problem z projektem, bo typowe chyba w tej sytuacji odpadają. Nie planujemy żadnych wymyślnych atrakcji w zagospodarowaniu działki. Czy ta różnica nie zostanie pochłonięta przez dodatkowe koszty a komplikacje nie utrudnią poważnie budowy? Warto czy lepiej zapłacić więcej a mieć prościej?

Dokładnie tak jak radzi beton44 - mapa osuwisk na pewno się przyda. Potem także badania geologiczne. Ja bym obowiązkowo robił w takim terenie bo wiem dobrze jak wygląda kartowanie geologiczne w tym kraju, więc sama mapa jest wysoce niewystarczająca. Pamiętajcie iż bywa tak że teren może się zacząć osuwać jak podkopiecie tą skarpę(np. podczas prac budowlanych) lub dodatkowo obciążycie np. nowym budynkiem. Dlatego najpierw dokładne badania przez kogoś doświadczonego. Potem dopiero projekt i dopiero wtedy będziemy mniej więcej wiedzieli o ile budowanie na skarpie w Waszym przypadku będzie droższe.

Ja osobiście nie lubię sobie życia komplikować na przyszłość więc od razu wybrałbym działkę "płaską", no chyba że ta pochyła ma jakąś dużą ilość ważnych dla Was plusów/zalet.