Grafi_ 28.04.2015 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 A i jeszcze mam przestrogę dla tych co jeszcze nie mają ław KONIECZNIE namoczcie szalunki przed laniem betonu w przeciwnym razie deski wypiją dużo wody, beton będzie zbyt szybko wiązał i stanie się to co u mnie Na szczęście w porę dojrzałem pęknięcia, zmoczyłem beton i zatarłem całe ławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekde 28.04.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Ja mam wszystkie słupy z betonu ten na co jest widoczny to nie wiem jeszcze jak go obrobię. a co do izolacji to u mnie bloczki były izolowane dysperbitem a potem na to był klejony szterodur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 28.04.2015 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Ja mam wszystkie słupy z betonu [ATTACH=CONFIG]314864[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]314865[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]314866[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]314867[/ATTACH] Ale beton na słupy zamawiałeś w betoniarni czy mieszaliście po prostu cement z żwirem w betoniarce ? Nie mogę rozgryźć twoich fundamentów ;p Czy to lustrzane odbicie ? Widzę że słupy też masz wylewane do stanu zero, czyli też nie monolit. Ps. Piękny macie tam krajobraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekde 28.04.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 beton był zamawiany w betoniarni, a dom to odbicie lustrzane. Widoki to nie powiem mam ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 28.04.2015 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) beton był zamawiany w betoniarni Tego betonu na słupy to chyba nawet pół kubika nie wyszło ;p Mam rozumieć że grucha przyjechała do was osobno z betonem na te słupy;p ? Bo przecież nie podczas lania ław. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez Grafi_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekde 29.04.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 hehe no na pewno więcej nie było a beton był przy okazji dowieziony jak firma zalewała strop nie daleko mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mms1719512843 01.05.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Ja również wystartowałem z początkiem wiosny dostałem pozwolenie na budowę. W przyszłym tygodniu będę zalewał ławy fundamentowe. Zmiany jakie będą w projekcie: - podniesienie ściany kolankowej o 1 pustak, - likwidacja balkonu od frontu, - likwidacja drzwi balkonowych od frontu - w ich miejsce okna takie jak w kuchni, - likwidacja pomieszczenia obok wiatrołapu, - adaptacja pomieszczenia pod schodami na piwniczkę - wejście i poziom jak w garażu, - likwidacja ona dachowego w sypialni od frontu Foto z placu budowy (wylany chudziak): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilcia202 04.05.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 a My mamy ogromny dylepmat robić kominek czy nie?jeśli tak to trzeba go przenieść na ścianę od kotłowni (zrezygnowaliśmy z gabinetu na dole) żeby było prościej zrobić kominek z płaszczem wodnym...a decyzje musimy podjąć do środy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni2014 05.05.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 kamilcia zróbcie sobie kominek, potem możecie żałować, że go nie zrobiliście. A jak sie nie sprawdzi to najwyżej nie będziecie w nim palić ;-)a wizualnie będzie ładnie wyglądał przy tak dużym salonie;-)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 08.05.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Nasz Tuliusz doczekał się drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mms1719512843 10.05.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Wreszcie mam fundament, jak to kierownik budowy mówił - "najtrudniej wyjść z ziemi" i liczę teraz na szybsze tempo prac Na cały fundament poszło 18,5m3 betonu B20 + 3,5m3 B10 na chudziak pod ławy. Pracownicy mówili, że dawno nie wylewali tak mocnych ław (chodzi o 70cm szerokości), że te nowe projekty są pod tym względem przesadzone... Może i tak, ale lepiej mieć mocniejsze i za słabe. Dziś w nocy ładnie deszczyk podlał wodą - 2 doby po wylaniu było bardzo słonecznie i trochę się bałem, że się za bardzo przesuszą i będą pęknięcia. Wylałem na nie 100l wody, które wchłonął jak gąbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 10.05.2015 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) Pytanie do Moni, Emi, Łukasza oraz każdego kto wybudował już kominy albo ma konkretny plan na nie ;p Jak wykonaliście kominy ? Skorzystaliście z kominów systemowych zaproponowanych w projekcie czy wybraliście jakiś inny zestaw ? Jaka cena, producent i dane techniczne ? Oraz czym sugerowaliście się przy wyborze kominów ? Ja w kotłowni planuje coś typowo pod piec na ekogroszek a w salonie pewnie wymuruje z cegły rozbiórkowej i jedynie wstawię jakiś wkład. Na razie mierną mam wiedzę w tym temacie i chciałbym zaczerpnąć waszych porad Edytowane 13 Maja 2015 przez Grafi_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 10.05.2015 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) Wreszcie mam fundament [ATTACH=CONFIG]316603[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]316604[/ATTACH] Gratuluje ;D U mnie wyszło 18m3 na ławy ale były zmiany - wszystkie stopy połączone z ławami za wyjątkiem kominkowej. A na chudziaka pod ławy wyszło 4,5m3. A ile betonu wyjdzie na płytę? (chudziaka na ławach) Pytanie nieaktualne ;p Wyszło mi 10 kubików przy płycie grubości 10cm (wiem że w projekcie jest 15cm ale KB stwierdził że to gruba przesada ;p ) Edytowane 12 Maja 2015 przez Grafi_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 12.05.2015 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Emi24 widzę że masz już zamontowane rolety. Też planuje je zamontować ale w momencie ocieplania. Jednak z tego co się orientuje to już na etapie nadproży należało by wprowadzić jakieś zmiany tak ?? Interesuje mnie coś takiego Czy ty też masz wykonane w ten sposób ? Jeśli tak to jak wykonaliście nadproża ? Prefabrykaty ? A jeśli inaczej to jak ? Jakiej firmy rolety i w jakiej cenie jeśli wolno wiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 13.05.2015 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) 11 Maja Oficjalnie zakończone prace przy fundamentach ;D Poziom "0' osiągnięty ;D Ps. Ile zapłaciliście za instalacje sanitarno kanalizacyjną ? Edytowane 13 Maja 2015 przez Grafi_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystianN 13.05.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Witajcie, Szukam kierownika budowy - ile przy Waszych budowach zwykle sobie życzyli? Może możecie kogoś polecić z okolic Wrocławia?Dzięki z góry ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 13.05.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) Grafi my nic nie zostawiliśmy miejsca na rolety i mamy montowane do nadproży, ale podobno najlepiej jest cofnąć nadproże jakieś 2cm, ale radzę lepiej dopytać się w firmie zajmującej się tym na co dzień. My mamy firmy Fart-Produkt cena 14.500 w tym moskitiery rolowane i napęd. A co do kominów mamy gotowce firmy Pekabet cena jednego 2.500. Edytowane 13 Maja 2015 przez Emi244 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilcia202 13.05.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Grafi my tez jestesmy na takim samym etapie,mamy juz suporeks teraz czekamy na ekipę my zalaliśmy chudziaka 8maja i tez zrezygnowaliśmy z komina w salonie,a robicie w ogóle kominek?my jeszcze się zastanawiamy czy nie podpiąć się pod ten drugi komin?a jakie ogrzewanie robicie?i co to macie w garażu taki nie zalany kawałek chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 13.05.2015 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) robicie w ogóle kominek?my jeszcze się zastanawiamy czy nie podpiąć się pod ten drugi komin?a jakie ogrzewanie robicie?i co to macie w garażu taki nie zalany kawałek chudziaka? Ja robię Tuliusza praktycznie bez zmian;) jedyne zmiany to okno w salonie (te duże) będzie takie jak w kuchni czyli nie od samej podłogi ;p A i pod schodami będzie schowek ;D i to akurat dzięki temu forowi ;D to tu podpatrzałem ten pomysł ;p Ten kwadrat w garażu to miejsce na przyłącze wody ;p Nie pomyślałem o tym wcześniej i w rezultacie musiałem awaryjnie wytyczyć taki kwadrat ;p W przyszłym roku jak będe robił wodę to będzie trzeba się przekopać w tym miejscu pod ławy i przeciągnąć rurę ;p Kominek robię. Wiele osób zachwala płaszcz wodny w kominkach i myślę że zainwestuje w to;) Mieszkam w lasach więc paliwa nie braknie i można by w ten sposób nieźle zaoszczędzić na ogrzewaniu Dodatkowo kominek zasłania wejście do łazienki co też jest nie bez znaczenia ;p Zresztą dziewczyna powiedziała że kominek musi być ;D Jak ktoś nie robi tego gabinetu to myśle że świetnym rozwiązaniem było by podpiąć kominek pod komin w kotłowni. W kotłowni planuje wstawić piec na ekogroszek z podwójnym rusztem. Według mnie to najlepsze rozwiązanie. Co do pieca to mam cenną sugestie dla każdego kto też planuje ekogroszek z podajnikiem - jeśli ustawimy piec tak jak w projekcie to będzie trzeba zrezygnować z umywalki ( będzie tam zasobnik ) niestety w takim ustawieniu nie będzie możliwości wyczyszczenia czy wymiany ślimaka w podajniku chyba że wykujemy dziurę w ścianie na wylot ;p Więc piec będzie chyba trzeba ustawić wzdłuż ścianki działowej garaż/kotłownia i przez to drzwi z garażu do kotłowni musiały by być bardziej po prawej stronie Niestety mała ta kotłownia ;p a garaż to już w ogóle nie praktyczny Na szczęście pozostałe pomieszczenia wydają się w sam raz ;D martwią mnie jeszcze troch wysokie stopnie schodów na poddasze i te dwa stopnie wysunięte na salon ;p Ogrzewanie podłogowe w salonie, kuchni, łazience na dole ( chciałbym w obu ale nie wiem czy to nie będzie problem techniczny) i chyba w gabinecie. Reszta to grzejniki Edytowane 13 Maja 2015 przez Grafi_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 13.05.2015 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) Witajcie, Szukam kierownika budowy - ile przy Waszych budowach zwykle sobie życzyli? Z tego co się orientowałem to ceny wahają się od 1000zł do 2000zł Ważne by wykorzystać dobrze to za co się zapłaciło ;p Kierbuda ma być na każde zawołanie, każdą najmniejszą wątpliwość nie wahać się z nim konsultować Edytowane 13 Maja 2015 przez Grafi_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts